درخواست اصلاح

عادت ماهانه

از دانشنامه ویکیدا
(تغییرمسیر از چرخه قاعدگی)

عادت ماهانه یا چرخه قاعدگی یا پریود زمانی است که پوشش داخلی رحم با ضخیم‌تر شدن و غنی‌تر شدن رگ‌های خونی، خود را برای بارداری احتمالی آماده می‌کند، سپس این خون از طریق واژن از بدن خارج می‌شود که به آن عدات ماهانه یا قاعدگی یا پریود می‌گویند.[۱]

چرخه عادت ماهانه قاعدگی و بارداری در زنان
چرخه عادت ماهانه قاعدگی و بارداری در زنان

افزایش و کاهش هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون بر باروری زنان در طول حدود 21 تا 35 روز تاثیر می‌گذارد. باروری تقریبا در نیمه چرخه با تخمک گذاری به اوج خود می‌رسد، یعنی زمانی که تخمدان‌ها یک تخمک را آزاد می‌کنند.

این فرآیند باعث ضخیم شدن دیواره رحم می‌شود و آن را برای بارداری احتمالی آماده می‌کند. اگر هیچ اسپرمی تخمک را بارور نکند، رحم این پوشش را می‌ریزد که باعث خونریزی می‌شود و این چرخه از ابتدا دوباره شروع می‌شود.

طول چرخه، طول دوره قاعدگی و روز تخمک گذاری در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات، از چرخه‌ای به چرخه دیگر نیز متفاوت است.

اولین تجربه‌ی عادت ماهانه در سن بلوغ «منارک» نامیده می‌شود. متوسط سن بروز منارک ۱۳ سالگی است هر چند که بروز آن می‌تواند از ۸ تا ۱۸ سالگی متغیر باشد.

علائم

اصلی ترین نشانه عادت ماهانه در زنان خونریزی است. افرادی که در آستانه عادت ماهانه یا قاعدگی هستند، می‌توانند مجموعه‌ای از علائم به نام سندرم پیش از عادت ماهانه یا قاعدگی را تجربه کنند. این علائم عبارتند از:

  • گرفتگی عضلات شکم و درد داشتن
  • اسهال
  • نفخ
  • تورم، درد یا حساسیت سینه
  • سردرد
  • خستگی
  • تغییرات خلق و خوی
  • هوس‌های غذایی
  • درد پایین کمر

عادت ماهانه معمولا بین دو تا هشت روز طول می‌کشد. زنان پیش از قاعدگی خود علائم مانند گرفتگی عضلات یا تغییرات خلقی و روحی را تجربه می‌کنند که این اغلب سندرم پیش از قاعدگی نامیده می‌شود.

تجربیات فیزیکی

در بدن بسیاری از زنان، تغییرات فیزیکی گوناگونی در ارتباط با تغییرات طبیعی سطح هورمون‌های جنسی طی دوران عادت ماهانه رخ می‌دهد و با انقباضات عضلات رحم، که در این دوران ایجاد می‌شود، همراه است.

زنان ممکن است با احتباس آب، تغییر در فعالیت جنسی، خستگی، دردناک شدن پستان‌ها، یا تهوع مواجه شوند. این احساسات از یک شخص به شخص دیگر و از یک چرخه تا چرخه‌ای دیگر متغیر است. معمولا از این تغییرات فیزیکی مربوط با عادت ماهانه به سندرم پیش از قاعدگی یاد می‌شود.

رژیم غذایی سالم، مصرف نمک پایین، کافئین و برنامه‌ی ورزشی روزانه در کنترل تغییرات فیزیکی مربوط با عادت ماهانه تاثیر گذار است.

تجربیات روانی

برخی از زنان اختلالات روانی و خلقی را طی قاعدگی تجربه می‌کنند. این اختلالات از تحریک‌پذیری تا خستگی یا گریه کردن متفاوت است.

علائم تشدید شده پیش از قاعدگی ممکن است ناشی از اختلال ملال پیش از قاعدگی باشد که نیاز به درمان دارد. این اختلالات عبارتند از اضطراب یا افسردگی. به ندرت، در کسانی که استعداد ژنتیکی اپیزودهای روان-آشوبی دارند، قاعدگی ممکن است منجر به آغاز روان-آشوبی قاعدگی شود.

منابع

  1. <عادت ماهیانه یا قاعدگی چیست؟> برداشت شده در 1401/12/06