درخواست اصلاح

بیماری ام اس: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
جز (جایگزینی متن - 'ن های' به 'ن‌های')
جز (جایگزینی متن - 'میشود' به 'می‌شود')
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
بیماری ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) که به آن [[فلج]] چند گانه نیز می گویند یک نوع مشکل مغزی و نخاعی است که مرتبط با سیستم عصبی بدن می باشد. بیماری ام اس موجب بروز طیف گسترده ای از علائم بالقوه مانند مشکل های بینایی، موارد مرتبط با حرکت دست ها و پا، مشکل های احساسی و.. می گردد. در بیشتر مواقع، فرد مبتلا به این بیماری ابتدا دچار برخی عوارض میشود که ممکن است برطرف شوند اما به مرور زمان یکسری از این علائم ماندگار شده به طوری که ممکن است ناتوانی فرد را به دنبال داشته باشد.[[پرونده:بیماری ام اس.jpg|جایگزین=بیماری ام اس|بندانگشتی|340x340پیکسل|یک بیمار مبتلا به ام اس{{بیماری|نام های دیگر=مولتیپل اسکلروزیس|عوارض=عفونت های مجاری ادرار، پنومونی، مشکل های حرکتی، زخم بستر|گونه ها=RRMS، SPMS، PPMS، ام اس بدخیم|روش تشخیص=آزمایش خون، تصویر برداری، آزمایش مایع نخاعی و...|پیشگیری=ویتامین D، عدم مصرف دخانیات، تعادل وزن}}]]این بیماری اغلب در افراد بیست تا سی ساله تشخیص داده می شود اما با این وجود، افراد می توانند در سنین مختلف به این آن مبتلا شوند. باید این نکته را بدانید که خانم ها تقریبا دو تا سه برابر بیشتر از آقایان به ام اس مبتلا می شوند.
بیماری ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) که به آن [[فلج]] چند گانه نیز می گویند یک نوع مشکل مغزی و نخاعی است که مرتبط با سیستم عصبی بدن می باشد. بیماری ام اس موجب بروز طیف گسترده ای از علائم بالقوه مانند مشکل های بینایی، موارد مرتبط با حرکت دست ها و پا، مشکل های احساسی و.. می گردد. در بیشتر مواقع، فرد مبتلا به این بیماری ابتدا دچار برخی عوارض می‌شود که ممکن است برطرف شوند اما به مرور زمان یکسری از این علائم ماندگار شده به طوری که ممکن است ناتوانی فرد را به دنبال داشته باشد.[[پرونده:بیماری ام اس.jpg|جایگزین=بیماری ام اس|بندانگشتی|340x340پیکسل|یک بیمار مبتلا به ام اس{{بیماری|نام های دیگر=مولتیپل اسکلروزیس|عوارض=عفونت های مجاری ادرار، پنومونی، مشکل های حرکتی، زخم بستر|گونه ها=RRMS، SPMS، PPMS، ام اس بدخیم|روش تشخیص=آزمایش خون، تصویر برداری، آزمایش مایع نخاعی و...|پیشگیری=ویتامین D، عدم مصرف دخانیات، تعادل وزن}}]]این بیماری اغلب در افراد بیست تا سی ساله تشخیص داده می شود اما با این وجود، افراد می توانند در سنین مختلف به این آن مبتلا شوند. باید این نکته را بدانید که خانم ها تقریبا دو تا سه برابر بیشتر از آقایان به ام اس مبتلا می شوند.


== علائم بیماری ام اس ==
== علائم بیماری ام اس ==
این بیماری معمولا با علائم زیاد و مختلفی همراه می باشد که بروز این علائم در هر فرد متفاوت است. اغلب افراد مبتلا به ام اس تنها با برخی از این علائم رو به رو می شوند و احتمال اینکه همه علائم در یک فرد دیده شود بسیار کم است. در اکثر مواقع علائم این بیماری را نمیتوان پیش بینی کرد زیرا ام اس قادر است در زمان‌های مختلف عود کند و هربار نشانه های آن متفاوت باشد. علائمی که در هربار از عود این بیماری بروز می کند وابسته به قسمت یا قسمت هایی از مغز یا [[ستون فقرات]] است که تحت تاثیر قرار می گیرند.<ref>[https://drforogh.com/%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D8%B3-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F-%D8%B9%D9%84%D8%A7%D8%A6%D9%85-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86/ <بیماری ام اس چیست؟ علائم و درمان>] برداشت شده در 15 دی 1401</ref>
این بیماری معمولا با علائم زیاد و مختلفی همراه می باشد که بروز این علائم در هر فرد متفاوت است. اغلب افراد مبتلا به ام اس تنها با برخی از این علائم رو به رو می شوند و احتمال اینکه همه علائم در یک فرد دیده شود بسیار کم است. در اکثر مواقع علائم این بیماری را نمیتوان پیش بینی کرد زیرا ام اس قادر است در زمان‌های مختلف عود کند و هربار نشانه‌های آن متفاوت باشد. علائمی که در هربار از عود این بیماری بروز می کند وابسته به قسمت یا قسمت هایی از مغز یا [[ستون فقرات]] است که تحت تاثیر قرار می گیرند.<ref>[https://drforogh.com/%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D8%B3-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F-%D8%B9%D9%84%D8%A7%D8%A6%D9%85-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86/ <بیماری ام اس چیست؟ علائم و درمان>] برداشت شده در 15 دی 1401</ref>


وقتی این بیماری در فرد مبتلا عود می کند ممکن است تنها یک نشانه در یک عضو از بدن او نشان داده شود یا اینکه چند نشانه در عضو های مختلف بدن دیده شود. علائم ایجاد شده به این دلیل بروز می کنند که [[فیبر های عصبی]] که دچار آسیب شده اند موجب توقف فعالیت درست و صحیح خود می گردند.
وقتی این بیماری در فرد مبتلا عود می کند ممکن است تنها یک نشانه در یک عضو از بدن او نشان داده شود یا اینکه چند نشانه در عضو های مختلف بدن دیده شود. علائم ایجاد شده به این دلیل بروز می کنند که [[فیبر های عصبی]] که دچار آسیب شده اند موجب توقف فعالیت درست و صحیح خود می گردند.
خط ۹: خط ۹:


* '''مشکل های بینایی:''' تقریبا یک فرد از هر چهار شخص مبتلا به این بیماری دچار اختلال در [[بینایی]] می شود. در این وضعیت، بیمار پشت [[چشم]] های خود احساس درد می کند و حتی در برخی مواقع ممکن است قسمتی از قدرت بینایی خود را از دست بدهد. حالت های گفته شده اغلب برای یک چشم اتفاق می افتند و چشم دیگر دچار علائمی همچون تاری یا [[دید دوگانه]] می شود.
* '''مشکل های بینایی:''' تقریبا یک فرد از هر چهار شخص مبتلا به این بیماری دچار اختلال در [[بینایی]] می شود. در این وضعیت، بیمار پشت [[چشم]] های خود احساس درد می کند و حتی در برخی مواقع ممکن است قسمتی از قدرت بینایی خود را از دست بدهد. حالت های گفته شده اغلب برای یک چشم اتفاق می افتند و چشم دیگر دچار علائمی همچون تاری یا [[دید دوگانه]] می شود.
* '''اسپاسم عضله ها و [[تشنج]]:''' در این حالت امکان دارد برخی از عضله های بیمار دچار [[اسپاسم]] گردند و این به دلیل آن است که عصب هایی که مسئولیت رساندن پیام های مغزی را بر عهده دارند دچار آسیب می شوند.
* '''اسپاسم عضله ها و [[تشنج]]:''' در این حالت امکان دارد برخی از عضله‌های بیمار دچار [[اسپاسم]] گردند و این به دلیل آن است که عصب هایی که مسئولیت رساندن پیام های مغزی را بر عهده دارند دچار آسیب می شوند.
* '''درد:''' اشخاصی که درگیر این بیماری می باشند معمولا با دو نوع اصلی از درد رو به رو می باشند. درد نوروپاتیک نوع اول از درد است که بیمار با آن مواجه می شود. این حالت قادر است موجب بروز درد به صورت تیر کشیدن و یا حتی سوزش در قسمت های متفاوت پوست گردد. نوع دوم درد، درد اسکلتی عضلانی است که ممکن است آن را در عضله های آسیب دیده به دلیل اسپاسم یا تشنج مشاهده فرمایید.
* '''درد:''' اشخاصی که درگیر این بیماری می باشند معمولا با دو نوع اصلی از درد رو به رو می باشند. درد نوروپاتیک نوع اول از درد است که بیمار با آن مواجه می شود. این حالت قادر است موجب بروز درد به صورت تیر کشیدن و یا حتی سوزش در قسمت های متفاوت پوست گردد. نوع دوم درد، درد اسکلتی عضلانی است که ممکن است آن را در عضله‌های آسیب دیده به دلیل اسپاسم یا تشنج مشاهده فرمایید.
* '''خستگی:''' خستگی بیش از حد یکی دیگر از علائم است. این خستگی حتی ممکن است بر تمرکز و تعادل شخص بیمار نیز موثر باشد.
* '''خستگی:''' خستگی بیش از حد یکی دیگر از علائم است. این خستگی حتی ممکن است بر تمرکز و تعادل شخص بیمار نیز موثر باشد.
* '''بروز مشکلات احساسی یا افسردگی:''' فرد مبتلا به ام اس امکان دارد به راحتی و بدون داشتن هیچ دلیل خاصی احساساتی مانند [[گریه]] یا خنده را بروز دهد. علاوه بر این موارد، شخص بیمار ممکن است با نشانه های [[افسردگی]] نیز رو به رو شود.
* '''بروز مشکلات احساسی یا افسردگی:''' فرد مبتلا به ام اس امکان دارد به راحتی و بدون داشتن هیچ دلیل خاصی احساساتی مانند [[گریه]] یا خنده را بروز دهد. علاوه بر این موارد، شخص بیمار ممکن است با نشانه‌های [[افسردگی]] نیز رو به رو شود.


== منابع ==
== منابع ==
<references />
<references />
[[رده:بیماری های خودایمنی]]
[[رده:بیماری‌های خودایمنی]]
[[رده:بیماری های اعصاب]]
[[رده:بیماری‌های اعصاب]]
[[رده:ام اس]]
[[رده:ام اس]]
[[رده:بیماری ها و اختلال های ژنتیکی]]
[[رده:بیماری ها و اختلال های ژنتیکی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۱۰

بیماری ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) که به آن فلج چند گانه نیز می گویند یک نوع مشکل مغزی و نخاعی است که مرتبط با سیستم عصبی بدن می باشد. بیماری ام اس موجب بروز طیف گسترده ای از علائم بالقوه مانند مشکل های بینایی، موارد مرتبط با حرکت دست ها و پا، مشکل های احساسی و.. می گردد. در بیشتر مواقع، فرد مبتلا به این بیماری ابتدا دچار برخی عوارض می‌شود که ممکن است برطرف شوند اما به مرور زمان یکسری از این علائم ماندگار شده به طوری که ممکن است ناتوانی فرد را به دنبال داشته باشد.

بیماری ام اس
یک بیمار مبتلا به ام اس
اطلاعات بیماری
نام های دیگر: مولتیپل اسکلروزیس
عوارض: عفونت های مجاری ادرار، پنومونی، مشکل های حرکتی، زخم بستر
گونه ها: RRMS، SPMS، PPMS، ام اس بدخیم
روش تشخیص: آزمایش خون، تصویر برداری، آزمایش مایع نخاعی و...
پیشگیری: ویتامین D، عدم مصرف دخانیات، تعادل وزن

این بیماری اغلب در افراد بیست تا سی ساله تشخیص داده می شود اما با این وجود، افراد می توانند در سنین مختلف به این آن مبتلا شوند. باید این نکته را بدانید که خانم ها تقریبا دو تا سه برابر بیشتر از آقایان به ام اس مبتلا می شوند.

علائم بیماری ام اس

این بیماری معمولا با علائم زیاد و مختلفی همراه می باشد که بروز این علائم در هر فرد متفاوت است. اغلب افراد مبتلا به ام اس تنها با برخی از این علائم رو به رو می شوند و احتمال اینکه همه علائم در یک فرد دیده شود بسیار کم است. در اکثر مواقع علائم این بیماری را نمیتوان پیش بینی کرد زیرا ام اس قادر است در زمان‌های مختلف عود کند و هربار نشانه‌های آن متفاوت باشد. علائمی که در هربار از عود این بیماری بروز می کند وابسته به قسمت یا قسمت هایی از مغز یا ستون فقرات است که تحت تاثیر قرار می گیرند.[۱]

وقتی این بیماری در فرد مبتلا عود می کند ممکن است تنها یک نشانه در یک عضو از بدن او نشان داده شود یا اینکه چند نشانه در عضو های مختلف بدن دیده شود. علائم ایجاد شده به این دلیل بروز می کنند که فیبر های عصبی که دچار آسیب شده اند موجب توقف فعالیت درست و صحیح خود می گردند.

برخی از معروف ترین علائم بیماری ام اس عبارتند از:

  • مشکل های بینایی: تقریبا یک فرد از هر چهار شخص مبتلا به این بیماری دچار اختلال در بینایی می شود. در این وضعیت، بیمار پشت چشم های خود احساس درد می کند و حتی در برخی مواقع ممکن است قسمتی از قدرت بینایی خود را از دست بدهد. حالت های گفته شده اغلب برای یک چشم اتفاق می افتند و چشم دیگر دچار علائمی همچون تاری یا دید دوگانه می شود.
  • اسپاسم عضله ها و تشنج: در این حالت امکان دارد برخی از عضله‌های بیمار دچار اسپاسم گردند و این به دلیل آن است که عصب هایی که مسئولیت رساندن پیام های مغزی را بر عهده دارند دچار آسیب می شوند.
  • درد: اشخاصی که درگیر این بیماری می باشند معمولا با دو نوع اصلی از درد رو به رو می باشند. درد نوروپاتیک نوع اول از درد است که بیمار با آن مواجه می شود. این حالت قادر است موجب بروز درد به صورت تیر کشیدن و یا حتی سوزش در قسمت های متفاوت پوست گردد. نوع دوم درد، درد اسکلتی عضلانی است که ممکن است آن را در عضله‌های آسیب دیده به دلیل اسپاسم یا تشنج مشاهده فرمایید.
  • خستگی: خستگی بیش از حد یکی دیگر از علائم است. این خستگی حتی ممکن است بر تمرکز و تعادل شخص بیمار نیز موثر باشد.
  • بروز مشکلات احساسی یا افسردگی: فرد مبتلا به ام اس امکان دارد به راحتی و بدون داشتن هیچ دلیل خاصی احساساتی مانند گریه یا خنده را بروز دهد. علاوه بر این موارد، شخص بیمار ممکن است با نشانه‌های افسردگی نیز رو به رو شود.

منابع