درخواست اصلاح

مدینه

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۳:۱۴ توسط AlIA (بحث | مشارکت‌ها)

مدینه، یا مدینه منوره، از مهم‌ترین و شناخته شده ترین شهرهای عربستان سعودی و پایتخت استان مدینه در منطقه حجاز در غرب این کشور است. این شهر یکی از مقدس ترین شهرهای اسلام است.

مسجد النبی در شهر مدینه
مسجد النبی در شهر مدینه
اطلاعات شهر
کشور: عربستان سعودی
استان: استان مدینه
نام(های) پیشین: یثرب
مساحت: ۵۸۹ کیلومتر مربع
پیش‌شمارهٔ تلفن: ۲ ۹۶۶+

مدینه به طور کلی به عنوان "مهد فرهنگ و تمدن اسلامی"در نظر گرفته می‌شود. این شهر به عنوان دومین شهر مقدس از سه شهر کلیدی در سنت اسلامی در نظر گرفته می شود و مکه و اورشلیم به ترتیب به عنوان اولین و دومین شهرهای مقدس‌ مسلمانان شناخته می‌شوند.

جمعیت این شهر در سال 2020 حدود 1،488،782 نفر تخمین زده شده است که آن را به چهارمین شهر پرجمعیت این کشور تبدیل کرده است. این شهر در مرکز استان مدینه در غرب کشور عربستان سعودی واقع شده است و بیش از 589 کیلومتر مربع وسعت دارد، که 293 کیلومتر مربع آن منطقه شهری، و بقیه توسط کوه‌های حجاز، دره‌های خالی، و باغات و زمین‌های کشاورزی و آتشفشان‌های قدیمی اشغال شده است.

مسجد پیامبر یا مسجد نبوی که در اسلام از اهمیت استثنایی برخوردار است و به عنوان محل دفن پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص)، در سال 622 میلادی ساخته شده است ، در شهر مدینه واقع شده است. مسلمانان تلاش می‌کنند حداقل یک بار در طول زندگی خود به زیارت مسجد پیامبر بروند، اگرچه این کار اجباری نیست.

تاریخچه

این شهر بیش از 1500 سال قبل از حجرت پیامبر از مکه وجود داشته است. مدینه پایتخت حکومت پیامبر بود و به عنوان پایگاه عملیات و مهد اسلام عمل می‌کرد، به طوری که امت اسلام متشکل از شهروندان مدینه (انصار) و همچنین کسانی که با حضرت محمد(ص) به این مهاجرت کرده بودند به عنوان مهاجرین، که صحابه پیامبر شناخته می شدند بود.

نام اصلی شهر قبل از ظهور اسلام یثرب بود و با این نام در قرآن کریم آوره شده است. پس از رحلت حضرت رسول اکرم نام آن به مدینه منوره به معنی شهر روشن تغییر یافت.

شهر مدینه همچون اکثر مناطق حجاز، که در طول تاریخ، شاهد تبادل قدرت‌های متعدد بوده است. این منطقه توسط قبایل یهودی-عربی (تا قرن پنجم میلادی)، آوا و خزراج (تا زمان ورود محمد)، محمد و رشیدون (622-660)، امویان (660-749) ، عباسی ها (749-1254) ، مملوک های مصر (1254-1517) ، عثمانی ها (1517-1805) ، اولین حکومت عربستان سعودی (1805-1811)، محمد علی پاشا (1811-1840)، عثمانی ها برای دومین بار (1840-1918)، شریعت مکه در زمان هاشمی ها (1918-1925) و در نهایت در دست پادشاهی کنونی عربستان سعودی (1925-حاضر) کنترل شده است.

اهمیت

سه مسجد شناخته شده اسلام، یعنی مسجد نبوی، مسجد ذوالقبلتین و مسجد قبا که قدیمی‌ترین مسجد اسلام است در این شهر ساخته شده اند.

علاوه بر مساجد و زیارت گاه‌های شناخته شده، مردم برای بازدید از سایر نشانه‌های برجسته شهر که دارای اهمیت مذهبی هستند، همچون کوه احد، قبرستان بقیع و هفت مسجد این شهر رهسپار این شهر می‌شوند. دولت عربستان سعودی در سالهای گذشته به دلیل تلاش برای مخفی کردن تاریخ صدر اسلام، تخریب چندین ساختمان و محل تاریخی و باستان شناسی در مدینه را تخریب کرده‌اند.