درخواست اصلاح

عربستان سعودی

از دانشنامه ویکیدا

عربستان سعودی (به عربی: ٱلسُّعُوْدِیَّة) با نام رسمی پادشاهی عربستان سعودی (به عربی: ٱلْمَمْلَکَة ٱلْعَرَبِیَّة ٱلسُّعُوْدِیَّة) کشوری در شبه‌جزیرهٔ عربستان در غرب آسیا است.

عربستان سعودی
عربستان سعودی
اطلاعات کشور
نام کامل: پادشاهی عربستان سعودی
شعار: لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله، مُحَمَّدٌ رَسُوْلُ ٱلله
پایتخت: ریاض
زبان(های) رسمی: عربی
دین(ها): ۹۳٫۰٪ اسلام (رسمی)[۵] ۸۵–۹۰٪ سنی ۱۰–۱۵٪ شیعه ۴٫۴٪ مسیحی ۱٫۱٪ هندو ۰٫۷٪ غیر وابسته ۰٫۳٪ بودایی
حکومت: پادشاهی مطلقه متمرکز اسلامی
مساحت: ۲٬۱۴۹٬۶۹۰[۲] کیلومتر مربع (۸۳۰٬۰۰۰ مایل مربع) (۱۲مین)
واحد پول: ریال سعودی (SR) (SAR)
منطقه زمانی: یوتی‌سی+۳ (AST)
گاه‌شماری: dd/mm/yyyy (ه‍. ق)
جهت رانندگی: راست
پیش‌شماره تلفنی: +۹۶۶۶
کد ایزو ۳۱۶۶: SA
دامنه سطح‌بالا: .sa السعودیة.
عربستان سعودی روی کره
عربستان سعودی روی کره

تاریخچه

عربستان احتمالاً محل اولیه‌ زندگی سامی‌ها بوده‌ است که از ۴ هزار سال پیش از میلاد مسیح به میان‌ رودان و فلسطین کوچ نمودند و بعدها به آشوری‌ها، بابلی‌ها، کنعانی‌ها و آمور‌ی‌ها معروف شدند. دوران باستان –در هزار سال اول پیش از میلاد– فرمانروایی منائیان در بخش عسیر و در جنوب حجاز، در درازای کرانۀ دریای سرخ برقرار شده بود. در سدۀ یکم پیش از میلاد، منائیان از مرکز تجارت خود در ددان (الاولی) دست کشیدند. منائیان یک مرکز تجاری در بخش شمال مدائن ایجاد نمودند.

در بخش خاوری، کشور دیلمون جای داشت که به ظاهر یک مرکز سیاسی – فرهنگی واقع در کرانۀ خلیج فارس بود. برخی این محل را همان جزیره بحرین دانسته‌اند. اگرچه بخش‌هایی از سرزمین اصلی نیز بخشی آن بوده‌است و با زمین‌های درونی که اکنون عربستان سعودی نامیده می‌شود، روابط بازرگانی داشته‌است.

حکومت

کشور عربستان در دوران اسلامی تحت حاکمیت حکومت‌های اسلامی بوده است. این کشور از سال ۱۷۴۴ تحت سلطه حکومت سعودی قرار گرفت و هرچند طی دو مرحله، حکومت از دست آل سعود خارج شد اما از سال ۱۹۰۲ که دوره سوم حکومت آل سعود با تصرف ریاض توسط ملک عبدالعزیز بن عبدالرحمان شروع شد، این دوره همچنان ادامه دارد.

اب و هوا

آب و هوای این سرزمین، اقلیم بیابانی است. تفاوت دمای شب و روز زیاد است. بیشتر زمین‌های آن را ریگستان تشکیل می‌دهد. اما حدود ۷۵ درصد از این وسعت را بیابان‌های خشک و بی‌آب و علف پوشانده‌اند. سه صحرای بزرگ «صحرای نفوذ»، «بیابان دهنا» و «ربع‌الخالی» مهمترین کویر‌های عربستان هستند. دمای هوا در روز‌های تابستان بطور متوسط ۴۵ درجه و در شب با اختلاف دمای زیاد نسبت به روز است. در بعضی مناطق کوهستانی حاشیه دریای سرخ و استان عصیر آب و هوا در ۸ ماه از سال نسبتاً مناسب است. اما سرما به ندرت به زیر صفر درجه سلسیوس می‌رسد. گردشگری عربستان سعودی از بزرگ‌ترین قطب‌های گردشگری دینی است. به دلیل واقع شدن کعبه در این کشور، بسیاری از مسلمانان جهان، به عربستان سفر می‌کنند. عمده‌ترین بازار‌های گردشگری عربستان، اندونزی، مصر، ایران و پاکستان است.

موقعیت جغرافیای

عربستان با ۲،۱۴۹،۶۹۰ کیلومتر مربع مساحت سیزدهمین کشور بزرگ جهان محسوب می شود. بیش از ۹۵% مساحت این کشور بیابانی است. بلندترین قلّه آن در رشته کوههای غربی، ۳۱۲۰ متر ارتفاع دارد و "رأس الصبح" نامیده می شود. عربستان ۲۵,۷۹۵,۹۳۸ نفر جمعیت دارد و پایتخت آن شهر ریاض است.

عربستان از غرب با دریای سرخ هم‌مرز است. اردن، عراق، و کویت در شمال آن قرار دارند؛ خلیج فارس، قطر و امارات متحده عربی از سوی شرق با عربستان مرز مشترک دارند؛ عمان از جنوب شرقی، و یمن از جنوب با عربستان هم‌مرزند. بحرین کشوری جزیره‌ای در ساحل شرقی این کشور است.

دین

اسلام تنها دین رسمی در عربستان است. ساخت عبادت گاهی به غیر از مسجد در عربستان سعودی ممنوع است. در سال ۲۰۱۷ در ادامه اصلاحات اجتماعی در سعودی، توافق میان کاردینال «جان لوئیس توران» رئیس شورای گفت و گوی ادیان واتیکان وابسته به پاپ و «محمد بن عبدالکریم العیسی» دبیرکل عربستانی اتحادیه جهان اسلام منعقد شد و ریاض با ساخت کلیسا در کشور عربستان موافقت کرد.

منابع طبیعی

این کشور از نظر منابع طبیعی چون طلا و مس، نفت خام، گاز طبیعی و آهن غنی است. هر چند از نظر جنگل و مناطق جنگلی، دیم‌کاری و زراعت با فقر روبه‌روست. بیشتر گیاهان در واحه‌ها می‌رویند. عربستان‌سعودی با بیش از ۲۶۰ میلیارد بشکه نفت، بیش از ۱۴٪ ذخایر این ماده حیاتی را در خود جای داده‌است.

استان ها

  • باحه
  • تبوک
  • جازان
  • جوف
  • حائل
  • مرزهای شمالی
  • ریاض
  • استان شرقیه
  • عسیر
  • قصیم
  • مدینه
  • مکه
  • نجران