درخواست اصلاح

سازمان بهداشت جهانی

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۴۲ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها)

سازمان جهانی بهداشت (به انگلیسی: World Health Organization) (یا به اختصار: WHO)، یکی از آژانس‌های تخصصی سازمان ملل متحد است که نقش سازمان‌دهنده و مرجع را در نظارت بر بهداشت جامعه جهانی ایفا می‌کند.

مقر اصلی سازمان بهداشت جهانی در ژنو
مقر اصلی سازمان بهداشت جهانی در ژنو
اطلاعات
نام رسمی شرکت: سازمان بهداشت جهانی
تاریخ تاسیس: ۷ آوریل ۱۹۴۸
دفتر مرکزی: ژنو، سوئیس
شرکت مادر: شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد

سازمان بهداشت جهانی در واقع یکی از سازمان‌های تخصصی زیرمجموعه سازمان ملل متحد (UN) است.

تاریخچه تأسیس سازمان بهداشت جهانی

سازمان بهداشت جهانی که از آن به شکل مخفف WHO نیز نام می‌برند، یکی از سازمان‌های تخصصی زیرمجموعه سازمان ملل متحد (UN) است. سازمان ملل زیرمجموعه‌های تخصصی دیگری هم دارد که نام بسیاری از آن‌ها را شنیده‌اید (اتحادیه جهانی پست، سازمان بین‌المللی دریانوردی، بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول و …).

سال ۱۹۴۵، یعنی دقیقاً همان زمانی که سازمان ملل بعد از جنگ جهانی دوم تشکیل شد، این بحث نیز بین کشورها شکل گرفت که باید کاری برای هماهنگ‌ کردن فعالیت‌های حوزه بهداشت و سلامت انجام شود.

این دغدغه سبب شد یک سال بعد، یعنی در ۱۹۴۶، اولین کنفرانس بین‌المللی سلامت برگزار شود. حاصل آن کنفرانس این بود که اعضا توانستند پیش‌نویس نظام‌نامه (به انگلیسی: Constitution) سازمان بهداشت جهانی را تنظیم کنند (ما معمولاً Constitution را قانون اساسی ترجمه می‌کنیم. اما در واقع هر سازمان و نهاد بزرگی هم که قرار است شکل بگیرد به Constitution نیاز دارد. بنابراین اصطلاح نظام‌نامه می‌تواند در چنین مواردی تعبیر مناسب‌تری باشد).

نظام‌نامه سازمان بهداشت جهانی در ۲۲ جولای ۱۹۴۶ با هماهنگی ۵۱ کشور تنظیم شد و قرار شد هر یک از کشورها عضویت در این سازمان را در کشور خود تصویب کنند. توافق این بود که وقتی بیش از نصف اعضا (یعنی ۲۶ کشور) این نظام‌نامه را امضا کردند، سازمان جهانی بهداشت آغاز به کار کند.

ایران چهار ماه بعد عضویت در سازمان بهداشت جهانی را پذیرفت و تصویب کرد. اما کشورهای دیگر اندکی تأخیر داشتند و نهایتاً حدود دو سال طول کشید تا بیست‌و‌ششمین کشور، عضویت در WHO را تصویب کند. دقیقاً در روز ۷ آوریل ۱۹۴۸ با امضای بلاروس و مکزیکو تعداد از ۲۵ کشور به ۲۷ کشور رسید و سازمان بهداشت جهانی تصویب شد. این روز (۱۹ فروردین ماه) در تقویم همه کشورها به روز جهانی بهداشت شناخته می‌شود.

امروز سازمان بهداشت جهانی با عضویت ۱۹۴ کشور به فعالیت خود ادامه می‌دهد و مقر اصلی آن در ژنو کشور سوییس است.