سکته قلبی
سکته قلبی (به انگلیسی: Myocardial infarction) که به آن آنفارکتوس میوکارد یا ام آی نیز میگویند، زمانی رخ میدهد که خون به اندازه کافی در اختیار عضله قلب قرار نمیگیرد.
حمله قلبی یک وضعیت اورژانسی است و اگر اقدامات درمانی به موقع انجام نشود، زندگی بیمار تهدید خواهد شد. هر چقدر اختلال خونرسانی به قلب مدت زمان بیشتری را به خود اختصاص دهد، به همان میزان بر آسیب قلبی افزوده خواهد شد.
علائم
این نشانه ها در هر فرد متفاوت است. به طور کلی علائم عمومی سکته قلبی قبل از وقوع شامل موارد زیر میشود:
- خستگی غیر معمول
- فشار و درد در ناحیه قفسه سینه و بازوها که به گردن، فک و پشت نیز می زند. (این نشانه از شایع ترین علائم سکته قلبی است.)
- دردهای شکم
- حالت تهوع
- ناراحتی معده
- بی خوابی
- تنگی نفس
- سرفه
- سرگیجه
- تغییر رنگ صورت (خاکستری)
- ریزش مو
- ضربان قلب نامنظم
- عرق کردن بیش از حد
علائم سکته قلبی در خواب
بسیاری از افراد در خواب دچار سکته قلبی میشوند و سکته قلبی در خواب میتواند بسیار خطرناکتر از سکته در وضعیتهای دیگر باشد. فردی که در آستانه سکته قلبی در خواب قرار دارد، معمولاً علائم زیر را تجربه میکند:
- احساس سبکی سر
- سرگیجه ناگهانی و بدون دلیل روشن
- بروز علائم آنژین
- احساس درد و ناراحتی در ناحیه قفسه سینه
- تنگی نفس
- احساس خستگی مفرط
- حالت تهوع
- تعریق ناگهانی که سرد است
- احساس درد و فشار در ناحیه بالای سینه
علائم سکته قلبی در زنان
گفته میشود که گروهی از بانوان علائمی متمایز از مردان را حین سکته قلبی تجربه میکنند. بسیاری از زنان پیش از سکته قلبی چند مورد یا هیچ یک از علائم یاد شده معمول در سکته قلبی را تجربه نمیکنند. البته درد، فشار و ناراحتی شدید در قفسه سینه همچنان ازجمله علائم شایع سکته است و در زنان نیز دیده میشود. باوجود این برخی از زنان بدون تجربه درد و ناراحتی در قفسه سینه، علائم زیر را خواهند داشت:
- تنگی نفس
- سرگیجه و غش
- خستگی مفرط و بدون دلیل
- خستگی در طول چند روز
- احساس درد در ناحیه شکم یا سوزش سر دل
- درد در ناحیه گردن
- احساس درد در ناحیه فک، شانه و پشت
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس درد و ناراحتی در یک یا هر دو بازو
علت
علت اصلی بروز سکته قلبی ایجاد حالتی به نام آترواسکلروز است. منظور از آترواسکلروز تجمع پلاکها در شریانها است. پلاکها مادهای هستند که به وسیلهی در کنار هم قرار گرفتن کلسترول، رسوبات و دیگر ترکیبات به وجود میآیند. پلاکها قابلیت چسبیدن به دیواره شریان و انباشته شدن در آن را دارند. درصورتیکه انباشت پلاکها ادامه پیدا کند، بهتدریج شریانها تنگتر شده و در نهایت مسدود میشوند.
درصورتیکه یک پلاک بشکند یا پاره شود، بلافاصله در رگ لخته خون ایجاد میشود. این لخته خون دلیل اصلی بروز سکته قلبی شناخته میشود. با بروز حمله قلبی این هشدار از بدن صادر میشود، که قلب دیگر اکسیژن و خون دریافت نمیکند. درصورتیکه جریان خون و اکسیژن متوقف شود، سلولهای ماهیچهای قلب آسیبدیده و مرگ سلولی رخ میدهد.