پوتوس
پتوس گیاهی برگ زینتی و آپارتمانی است و برگهایی قلبی شکل دارد، بسیاری از گونههای این گیاه حالت بالارونده دارند و تا سقف بالا می روند. پوتوس از خانواده گلشیپوریان است، این گیاه را در گلخانههای گرم نگهداری و تکثیر میکنند، ارزش تزئینی آن مرهون رنگهای ابلق مرکب زرد تند و سفید مایل به کرم است.
پوتوس را در هر مکانی می شود نگهداری کرد. این گیاه بر اساس نوع برگهایش به دو دسته پتوس برگ معمولی و پتوس برگ ابلق تقسیم میشود.
روش نگهداری
نور
پوتوس به نور زیاد ولی غیرمستقیم خورشید نیاز دارد، ولی در نور کم و متوسط هم میتواند به رشد خود ادامه دهد، اما مسئلهای که در مورد آن باید درنظر داشته باشید این است که نور کم باعث کم شدن سرعت رشد آن میشود. مزیت نگهداری از پتوس یا پوتوس در این است که این گیاه با نور لامپهای فلوئورسنت نیز رشد کرده و این موضوع، گیاه را از اکثر گیاهان آپارتمانی (که صرفا با نور خورشید رشد میکنند) متمایز میکند.
در طول نگهاری از گیاه پتوس یا پوتوس بهتر است هر چند وقت یک بار گیاه خود را بچرخانید. به طوری که تمام بخش های آن به طور برابر نور خورشید را دریافت کنند. این کار باعث بهبود روند فتوسنتز گیاه شده و در رشد بهتر آن تاثیر بهسزایی دارد.
آبیاری
اولین نکتهای که در نگهداری از گیاه پتوس یا پوتوس باید درنظر داشته باشید این است که بیشاز حد آن را آبیاری نکنید، چون آبیاری بیشاز حد باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه شما خواهد شد. نکته بعدی در مورد آبیاری پتوس، زمان آبیاری آن است، هیچ موقع طبق یک برنامه زمانی ثابت به گیاه آب ندهید، در عوض هر چند روز یکبار خاک گیاه را با فرو کردن انگشتتان داخل خاک چک کرده و در صورتی که رطوبت خاک رو به خشکی بود، آن را آبیاری کنید.
بهعنوان نکته آخر در مورد آبیاری گیاه پتوس نیز به مقدار آبی که به گیاه خود میدهید توجه داشته باشید، بهطوریکه مقدار آب باید به اندازهای باشد که گل خاک موجود در گلدان را آبیاری کرده و اضافه آن از سوراخ زیر گلدان خارج شود. درغیراینصورت بخشی از گلدان آبیاری نشده و آب به همه ریشههای گیاه نمیرسد.
کوددهی
پتوس نیز مثل بیشتر گیاهان آپارتمانی به کود نیاز داشته و برای بهبود رشد آن، بهتر است در بهار و تابستان، هر دو هفته یک بار به آن کود مایع اضافه کنید. فقط یادتان باشد که کوددهی را همراه با آبیاری انجام دهید تا کود باعث سوختن ریشههای گیاه و از بین رفتن آن نشود. همچنین سعی کنید کود را بیشاز حد توصیه شده روی بستهبندی رقیق کنید تا احتمال سوختی ریشه گیاه کمتر شود.
در طول نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس برای کوددهی به آن درنظر داشته باشید که پاییز و زمستان زمان مناسبی برای اینکار نیست، زیرا در این ایام گیاه در حال استراحت و فراغت از رشد است. همچنین یادتان باشد که بیشازحد اندازه به گیاه کود ندهید، زیرا منجر به تجمع نمکها در خاک میشود و به مرور زمان ریشه را میسوزاند.
بهعنوان آخرین نکته در مورد کوددهی نیز یادتان باشد زمانی به گیاه کود بدهید که در موقعیتی پرتنش نیست، بهعنوان مثال گیاهی که کاملا خشک شده یا در آب غرق شده است نباید کوددهی شود، چون کوددهی بهجای بهتر کردن شرایط باعث بدتر شدن آن میشود.
روش تکثیر پوتوس
در طول نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس بهترین روش برای تکثیر آن روش قلمه زدن است. برای تهیه قلمه پوتوس و تکثیر آن حدود 10 الی 15 سانتی متر از ساقه را انتخاب کنید و درست تا زیر گره ببرید. در حالت ایده آل این قلمه باید دارای حداقل 4 برگ و 2 گره باشد. سپس آن را به داخل خاک یا آب منتقل کنید و منتظر بماند تا رشد جدید حاصل شود.
تکثیر پوتوس میتواند هم در آب و هم در خاک صورت بگیرد، اما بهمحض اینکه فرایند ریشهدهی آغاز شد، تغییر دادن بستر رشد بسیار سخت خواهد بود، ازاینرو اگر قلمه را در آب گذاشتید بگذارید گیاه تا زمانی که بزرگ میشود در آب بماند، بعد آن را به خاک منتقل کنید.