درخواست اصلاح

پوتوس

از دانشنامه ویکیدا

پتوس گیاهی برگ زینتی و آپارتمانی است و برگ‌هایی قلبی شکل دارد،  بسیاری از گونه‌های این گیاه حالت بالارونده دارند و تا سقف بالا می روند. پوتوس از خانواده گل‌شیپوریان است، این گیاه را در گلخانه‌های گرم نگهداری و تکثیر می‌کنند، ارزش تزئینی آن مرهون رنگ‌های ابلق مرکب زرد تند و سفید مایل به کرم است.

گیاه پوتوس
گیاه پوتوس
شرایط نگه داری
خاک مورد نياز گیاه
خاک مورد نياز:
سبک و کمی اسیدی
نور مورد نياز گیاه
نور مورد نياز:
غیرمستقیم
دمای مورد نياز گیاه
دمای مورد نياز:
۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی‌گراد
آبياری و رطوبت مورد نياز گیاه
آبياري و رطوبت:
متوسط
اطلاعات
فرمانرو: گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
راسته: قاشق‌واش‌سانان
تیره: گل‌شیپوریان
زیر خانواده: برگ‌انجیری‌وارها
گونه: E. aureum

پوتوس را در هر مکانی می شود نگهداری کرد. این گیاه بر اساس نوع برگ‌هایش به دو دسته پتوس برگ معمولی و پتوس برگ ابلق تقسیم می‌شود.

روش نگهداری

نور

پوتوس به نور زیاد ولی غیرمستقیم خورشید نیاز دارد، ولی در نور کم و متوسط هم می‌تواند به رشد خود ادامه دهد، اما مسئله‌ای که در مورد آن باید درنظر داشته باشید این است که نور کم باعث کم شدن سرعت رشد آن می‌شود. مزیت نگهداری از پتوس یا پوتوس در این است که این گیاه با نور لامپ‌های فلوئورسنت نیز رشد کرده و این موضوع، گیاه را از اکثر گیاهان آپارتمانی (که صرفا با نور خورشید رشد می‌کنند) متمایز می‌کند.

در طول نگهاری از گیاه پتوس یا پوتوس بهتر است هر چند وقت یک بار گیاه خود را بچرخانید. به طوری که تمام بخش های آن به طور برابر نور خورشید را دریافت کنند. این کار باعث بهبود روند فتوسنتز گیاه شده و در رشد بهتر آن تاثیر به‌سزایی دارد.

آبیاری

اولین نکته‌ای که در نگهداری از گیاه پتوس یا پوتوس باید درنظر داشته باشید این است که بیش‌از حد آن را آبیاری نکنید، چون آبیاری بیش‌از حد باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه شما خواهد شد. نکته بعدی در مورد آبیاری پتوس، زمان آبیاری آن است، هیچ موقع طبق یک برنامه زمانی ثابت به گیاه آب ندهید، در عوض هر چند روز یکبار خاک گیاه را با فرو کردن انگشت‌تان داخل خاک چک کرده و در صورتی که رطوبت خاک رو به خشکی بود، آن را آبیاری کنید.

به‌عنوان نکته آخر در مورد آبیاری گیاه پتوس نیز به مقدار آبی که به گیاه خود می‌دهید توجه داشته باشید، به‌طوری‌که مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که گل خاک موجود در گلدان را آبیاری کرده و اضافه آن از سوراخ زیر گلدان خارج شود. درغیراینصورت بخشی از گلدان آبیاری نشده و آب به همه ریشه‌های گیاه نمی‌رسد.

کوددهی

پتوس نیز مثل بیشتر گیاهان آپارتمانی به کود نیاز داشته و برای بهبود رشد آن، بهتر است در بهار و تابستان، هر دو هفته یک بار به آن کود مایع اضافه کنید. فقط یادتان باشد که کوددهی را همراه با آبیاری انجام دهید تا کود باعث سوختن ریشه‌های گیاه و از بین رفتن آن نشود. همچنین سعی کنید کود را بیش‌از حد توصیه شده روی بسته‌بندی رقیق کنید تا احتمال سوختی ریشه گیاه کمتر شود.

در طول نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس برای کوددهی به آن درنظر داشته باشید که پاییز و زمستان زمان مناسبی برای اینکار نیست، زیرا در این ایام گیاه در حال استراحت و فراغت از رشد است. همچنین یادتان باشد که بیش‌ازحد اندازه به گیاه کود ندهید، زیرا منجر به تجمع نمک‌ها در خاک می‌شود و به مرور زمان ریشه را می‌سوزاند.

به‌عنوان آخرین نکته در مورد کوددهی نیز یادتان باشد زمانی به گیاه کود بدهید که در موقعیتی پرتنش نیست، به‌عنوان مثال گیاهی که کاملا خشک شده یا در آب غرق شده است نباید کوددهی شود، چون کوددهی به‌جای بهتر کردن شرایط باعث بدتر شدن آن می‌شود.

روش تکثیر پوتوس

در طول نگهداری از گیاه پوتوس یا پتوس بهترین روش برای تکثیر آن روش قلمه زدن است. برای تهیه قلمه پوتوس و تکثیر آن حدود 10 الی 15 سانتی‌ متر از ساقه را انتخاب کنید و درست تا زیر گره ببرید. در حالت ایده آل این قلمه باید دارای حداقل 4 برگ و 2 گره باشد. سپس آن را به داخل خاک یا آب منتقل کنید و منتظر بماند تا رشد جدید حاصل شود.

تکثیر پوتوس می‌تواند هم در آب و هم در خاک صورت بگیرد، اما به‌محض اینکه فرایند ریشه‌دهی آغاز شد، تغییر دادن بستر رشد بسیار سخت خواهد بود، ازاین‌رو اگر قلمه را در آب گذاشتید بگذارید گیاه تا زمانی که بزرگ می‌شود در آب بماند، بعد آن را به خاک منتقل کنید.

آفات و بیماری های گیاه پوتوس

آفات و بیماری های بسیار زیادی وجود دارد که ممکن است گیاه آپارتمانی پتوس با آن مواجه شود:

کنه‌های عنکبوتی

کنه‌های عنکبوتی آفات کوچکی هستند که معمولاً به طیف وسیعی از گیاهان داخلی از جمله پوتوس شما حمله می‌کنند. در حالی که تشخیص آنها به تنهایی دشوار است، تارهایی که بین برگ ها و ساقه ها باقی می گذارند، شناسایی مشکل را آسان می کند.

این خویشاوندان عنکبوت در صورت عدم مراقبت می توانند ویران کنند. آنها خود را به برگ ها می چسبانند و از سلول های گیاهی تغذیه می کنند و لکه های کوچکی از آسیب در آنها باقی می ماند. اگر مشکل ادامه یابد، برگ های آسیب دیده تغییر رنگ داده و حتی ممکن است از گیاه بیفتند.

کنه های عنکبوتی به سختی قابل تشخیص هستند، اما معمولاً در قسمت های زیرین برگ ها یافت می شوند. هنگام شکار آنها با روغن باغبانی یا صابون حشره کش، حتماً آنجا را بررسی کنید.

شپشک آرد آلود  گیاه پتوس

یکی از رایج ترین آفات و بیماری های گیاه پتوس شپشک آرد آلود ، حشرات کوچک سفید رنگی هستند که در محیط های گرم و مرطوب یافت می شوند.

این حشرات بیضی شکل یک ماده پودری سفید بر روی برگ ها و تخم های کوچکی که در اطراف برگ ها و ساقه ها یافت می شوند، باقی می گذارند. این ماده برای محافظت از حشرات طراحی شده است در حالی که آنها از شیره شاخ و برگ تغذیه می کنند و باعث زرد شدن و تغییر شکل برگها می شوند.

هنگام برخورد با شپشک آرد آلود با استفاده از حشره کش انتخابی خود، مطمئن شوید که تمام تخم ها را نیز جدا کرده اید تا از گسترش آلودگی به سایر گیاهان آپارتمانی جلوگیری کنید.

مگس سفید

مگس های سفید مربوط به شپشک های آرد آلود با بدن نرم و بال های ریز هستند. آنها همچنین دوست دارند در سطح زیرین برگ ها پنهان شوند، اما معمولاً وقتی آنها را مزاحم می کنید حرکت می کنند یا پرواز می کنند. ساده ترین راه برای بررسی مشکلات مگس سفید این است که گیاه را تکان دهید تا ببینید آیا حشرات از بین می روند یا خیر.

مگس‌های سفید مانند شپشک‌های آردآلود از شیره گیاهان تغذیه می‌کنند که رشد را متوقف می‌کند و به برگ‌ها آسیب می‌زند. آنها همچنین یک ماده چسبنده به جا می گذارند که می تواند رشد کپک را تشویق کند.

مگس های سفید معمولا با صابون های حشره کش حذف می شوند. اما، از آنجایی که آنها بال دارند و در اطراف گیاهان آویزان می شوند، می توانند با تله های چسبنده نیز آنها را فریب دهند.

تریپس یکی از بیماری های رایج گیاه پتوس

تریپس ها حشرات ریز مایل به قهوه‌ای هستند که پهنای آنها به اندازه یک سوزن است. تشخیص آنها سخت است مگر اینکه به دنبال آنها باشید، بنابراین خوب است در حین آبیاری هر گونه نشانه ای از حرکت روی شاخ و برگ پوتوس خود را بررسی کنید تا آنها را از دست ندهید. مانند مگس های سفید، اگر آن‌ها را مزاحم کنید، معمولاً از روی گیاه پرواز می کنند.

شما متوجه آسیب این آفات در برگ های پوتوس خود خواهید شد. آنها علائم رگه‌ای سفید یا نقره‌ای همراه با برگ‌ها بر جای می‌گذارند که با بدتر شدن مشکل مشخص‌تر می‌شوند.

تله های چسبنده کنترل مناسبی برای این آفات پرنده هستند. اطمینان حاصل کنید که شاخ و برگ های آسیب دیده را هرس کرده اید تا رشد جدید و سالم را افزایش دهید.

هجوم شته ها به گیاه آپارتمانی پتوس

شته ها بدترین کابوس هر باغبانی هستند. این حشرات کوچک به سختی قابل تشخیص هستند، اما وقتی هجوم‌ها تشدید می‌شوند، به راحتی شناسایی می‌شوند. این حشرات گلابی شکل در رنگ‌های زیادی از جمله سبز وجود دارند که آنها را روی برگ‌های درخشان پوتوس استتار می‌کند.

مکیدن یک یا دو شته روی برگ ها و ساقه های گیاهان شما آسیب چندانی وارد نمی کند. با این حال، مشکل اصلی شته ها توانایی آنها در تولید مثل است. چند حشره به سرعت تبدیل به کلنی می شوند که در صورت عدم درمان به طور کامل گیاه شما را تحت الشعاع قرار می دهد.

با هجوم جزئی بیشتر می توان با دست مقابله کرد. هر حشره را می توان برداشت یا از برگ های داخل سینک شست. گروه های بزرگتر به راه حل قوی تری مانند روغن چریش برای رفع مشکل نیاز دارند.

پشه قارچی

جایزه مزاحم ترین آفت گیاهان آپارتمانی باید به پشه های قارچی برسد. این حشرات ریز پرنده در اطراف خاک مرطوب گیاهان آپارتمانی در محیط های گرم و مرطوب آویزان می شوند و تخم های خود را در گلدان می گذارند تا تولید مثل کنند.

آنها ممکن است به راحتی قابل تشخیص باشند، در حال پرواز در اطراف پوتوس شما و احتمالاً در اطراف سر شما هنگامی که به آن نزدیک می شوید. اما، خلاص شدن از شر آنها آسان نیست.

تله های چسبنده به کاهش مشکل کمک می کنند، اما از آنجایی که آنها در خاک زندگی می کنند، گلدان مجدد معمولا تنها راه حل دائمی مشکل است.

پوسیدگی ریشه

پوسیدگی ریشه یکی از شایع ترین بیماری های پوتوس است که توسط گونه های مختلف قارچ ایجاد می شود.

پوسیدگی ریشه با پژمرده شدن برگ ها، ساقه های موزدار و توقف رشد مشخص می شود، زمانی که خاک رطوبت زیادی را حفظ کند، پوسیدگی ریشه رخ می دهد. این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که گیاه بیش از حد آبیاری شود، در شرایط نامناسب قرار گیرد یا در گلدان نامناسب کاشته شود.

رفع پوسیدگی ریشه پس از شروع به کار بسیار دشوار است. گلدان مجدد گیاه پوتوس خود را در خاک جدید در حالی که ریشه های آسیب دیده را کوتاه کنید ضروری است. اما حتی در این صورت، گیاه شما ممکن است زنده نماند. بهترین اقدام پیشگیری با پرهیز از آبیاری زیاد است.

پژمردگی باکتریایی پتوس

پژمردگی باکتریایی یک بیماری شایع پوتوس است که توسط باکتری Ralstonia solanacearum ایجاد می شود. مانند بسیاری از بیماری های دیگر، در هوای گرم و مرطوب گسترش می یابد. برگ ها شروع به زرد شدن می کنند و سپس در ساقه ها قهوه‌ای می شوند و رگبرگ های برگ ها سیاه می شوند.

خوشبختانه، یک راه آسان برای آزمایش پژمردگی باکتریایی وجود دارد. قسمت آسیب دیده ساقه را جدا کرده و در یک لیوان آب قرار دهید. اگر ماده ای از ساقه بیرون بیاید، احتمالاً آلوده به پژمردگی باکتریایی است.