سوزن
سوزن به نوعی ابزار گفته میشود که به شکل میله ای کوچک و باریک که از پولاد ساخته میشود.
تاریخچه
ساخت سوزن به زمانهای نخستین تاریخ برمیگرددکه تاریخ دقیقی ندارد که این وسیله چه موقع اختراع شده است. اولین سوزنهای ساخت دست بشر از استخوان وچوب ساخته میشدند. سوزنهای که در حجر یافت شده از استخوان ماهی یا پرندگان بوده است. هزاران سال از سوزنهایی از جنس استخوان سوراخداربین اقوام متمدن به کار رفته است. در آثار باستانی به دست آمده در مصر سوزنهای سنگی کشف شده است.
سوزنهای آهنی و برنزی را رومی ها تولید کردند.
سوزنهای فولادی که امروزه کاربرد دارند، اولین بار به دست چینی ها ساخته شد و بعد در قرون وسطی مغریبیها این گونه سوزن را به اروپا بردند.
نخستین سوزن در اروپا تولید شد که جنسی از فولاد داشت و در قرن 14 در شهر نورمبرگ آلمان تولید شد.
در دوران سلطنت ملکه الیزابت اول شخصی آلمانی روش ساختن سوزن را به انگلیسی ها آموخت، یکی از برجسته ترین تولید کنندگان سوزن در دنیا انگلیس و فرانسه هستند.
کاربرد سوزن در خیاطی
سوزنها در خیاطی یک نقش بسیار مهم دارند و برای انجام انواع کارهای دوخت استفاده میشوند. که در ادامه به آن میپردازیم.
دوخت
سوزنها برای اتصال تکههای پارچه با هم استفاده میشوند. با استفاده از سوزنها میتوانید پارچهها را به یکدیگر بچسبانید و دوخت کنید.
پرداخت
سوزنها برای ایجاد پردههای روی پارچه، تزئینات و آرایشهای مختلف بکار میروند. با استفاده از سوزنها میتوانید به راحتی الگوها و طرحهای متنوع را روی پارچه بندازید.
روبندکاری
سوزنها برای ساخت روبند و نوار قابل استفاده در لباسها و پوشاک مورد استفاده قرار میگیرند. این سوزنها به کمک مواد مربوطه مانند نخ و روبند، قسمتهای مختلف پارچه را به هم متصل میکنند. سوزنها ابزاری بسیار اساسی در هنر خیاطی هستند و مدرنترین انواع سوزنها امکاناتی مانند نوک تیز، طول مناسب و مقاومت کافی را برای انجام کارهای خیاطی به ما میدهند.
انواع سوزن در خیاطی
سوزنهای نازک
این نوع سوزنها برای دوخت با نخهای نازک و پارچههای نازک مورد استفاده قرار میگیرند. آنها کمترین قطر و ضخامت را دارند.
سوزنهای وسط
این نوع سوزنها برای استفاده عمومی در دوخت انواع پارچهها مناسب هستند. آنها اندازه و ضخامت متوسطی دارند.
سوزنهای ضخیم
این نوع سوزن مناسب برای دوخت پارچههای سنگین مانند داربست و چرم است. آنها دارای قطر و ضخامت بزرگتری هستند.
سوزنهای تخت
این نوع سوزنها دارای سری صاف و تخت هستند و برای تثبیت و گره زدن پارچه به کار میروند.
سوزنهای خروسی
این نوع سوزنها دارای سری بزرگ و خمیده هستند و برای دوخت پارچههای سنگین و کنارههای لباس استفاده میشوند.
انواع سوزن در پزشکی
در مصارف پزشکی نیز انواع مختلف سوزن استفاده میشود. که در ادامه به چند مورد میپردازیم.
سوزنهای تزریق
این نوع سوزنها برای تزریق داروها و مایعات به بدن بیماران استفاده میشوند. آنها دارای نوک تیز و بدنی نازک هستند که به راحتی میتوانند به پوست نفوذ کنند.
سوزنهای خونگیری
این سوزنها برای گرفتن نمونه خون از بیماران استفاده میشوند. آنها دارای قلاب یا قطعه اضافی برای نگهداری سوزن در محل خونگیری هستند.
سوزنهای جراحی
این نوع سوزنها برای دوخت تیمی و اتصال بافتهای بدن در روند جراحی استفاده میشوند. آنها دارای نوک تیز و بدنی قوی هستند تا بتوانند به درستی بافتها را پوشش دهند.
سوزنهای چاقویی
این نوع سوزنها به صورت مخصوص برای استفاده در فنون طب سوزنی مانند آکوپانکچر و طب سوزنی تحت پوستی استفاده میشوند. آنها دارای نوکی تیز و بدنی کوتاه هستند.
سوزنهای تخصصی
در مصارف پزشکی، برخی سوزنهای تخصصی نیز وجود دارند که برای نیازهای خاص مانند استخراج بیضه (سوزنهای توازنگرفته) یا برای ارائه درمانهای دارویی متناسب با عمق محل مقصد (سوزنهای داروبردار بیوسنسوری) استفاده میشوند.