درخواست اصلاح

هندوراس

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۳۴ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''هندوراس''' (به اسپانیایی: <bdi>Honduras</bdi>) با نام رسمی '''جمهوری هندوراس'''، کشوری در آمریکای مرکزی است. هندوراس از غرب با گواتمالا، از جنوب غربی با السالوادور، از جنوب شرقی با نیکاراگوئه همسایه است. هندوراس از جنوب به اقیا...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

هندوراس (به اسپانیایی: Honduras) با نام رسمی جمهوری هندوراس، کشوری در آمریکای مرکزی است. هندوراس از غرب با گواتمالا، از جنوب غربی با السالوادور، از جنوب شرقی با نیکاراگوئه همسایه است. هندوراس از جنوب به اقیانوس آرام در خلیج فونسکا و از شمال با خلیج هندوراس، ورودی دریای کارائیب محدود می‌شود. پایتخت و بزرگ‌ترین شهر آن تگوسیگالپا است.

پرچم هندوراس
پرچم هندوراس
موقعیت هندوراس
موقعیت هندوراس
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری هندوراس
شعار: آزادی، حاکمیت، استقلال
پایتخت: تگوسیگالپا
زبان(های) رسمی: اسپانیایی
حکومت: جمهوری
مساحت: 112,492 کیلومتر مربع
جمعیت: 9,571,352 نفر (2023)
شاخص توسعه انسانی: 0.621
واحد پول: لمپیرا
منطقه زمانی: یوتی‌سی 6-
پیش‌شماره تلفنی: 504+
کد ایزو ۳۱۶۶: HN
دامنه سطح‌بالا: hn.

هندوراس قبل از استعمار اسپانیا در قرن شانزدهم، خانه چندین فرهنگ مهم آمریکای میانه، به ویژه مایاها بود. اسپانیایی‌ها آیین کاتولیک و زبان اسپانیایی را که اکنون غالب است، همراه با آداب و رسوم متعددی که با فرهنگ بومی آمیخته شده اند، معرفی کردند. هندوراس در سال 1821 مستقل شد و از آن زمان به‌عنوان یک جمهوری تبدیل شده است، اگرچه به‌طور مداوم درگیری‌های اجتماعی و بی‌ثباتی سیاسی زیادی را تحمل کرده است و یکی از فقیرترین کشورها در نیمکره غربی باقی مانده است. در سال 1960، بخش شمالی ساحل مسکیتو توسط دیوان بین‌المللی دادگستری از نیکاراگوئه به هندوراس منتقل شد.

اقتصاد این کشور در درجه اول کشاورزی است، و آن را به‌ویژه در برابر بلایای طبیعی مانند طوفان میچ در سال 1998 آسیب‌پذیر می‌کند. اقتصاد طبقه پایین عمدتاً مبتنی بر کشاورزی است در حالی که ثروت در مراکز شهری کشور متمرکز است. هندوراس دارای شاخص توسعه انسانی 0.625 است که آن را به‌عنوان کشوری با توسعه متوسط ​​طبقه‌بندی می‌کند.

جامعه هندوراس عمدتاً دورگه است. با این حال، جوامع بومی، سیاه‌پوست و سفیدپوست قابل توجهی نیز در هندوراس وجود دارد. این کشور تا کودتای سال 2009 و دوباره با انتخابات ریاست جمهوری 2017 از ثبات سیاسی نسبتاً بالایی برخوردار بود.

هندوراس حدود 112492 کیلومتر مربع وسعت دارد و جمعیتی بیش از 10 میلیون نفر دارد. بخش‌های شمالی آن بخشی از منطقه غرب کارائیب است که در جمعیت‌شناسی و فرهنگ منطقه منعکس شده است. هندوراس به‌دلیل منابع طبیعی غنی از جمله مواد معدنی، قهوه، میوه‌های استوایی و نیشکر، و همچنین به‌دلیل صنعت رو به رشد منسوجات، که به بازار بین‌المللی خدمت می‌کند، شناخته شده است.

جغرافیا

سواحل شمالی هندوراس در کنار دریای کارائیب و سواحل جنوبی در کنار خلیج فونسکا و اقیانوس آرام قرار دارد. هندوراس عمدتاً از کوه‌ها و دشت‌های باریک در امتداد سواحل تشکیل شده است. یک جنگل توسعه نیافته بزرگ، لا مسکیتیا در شمال شرقی، و دره پرجمعیت دشت سولا در شمال غربی قرار دارد. در لا موسکیتیا، سایت میراث جهانی یونسکو، ذخیره‌گاه زیست‌کره ریو پالاتانو، به‌همراه رودخانه کوکو که هندوراس را از نیکاراگوئه جدا می‌کند، قرار دارد.

منابع طبیعی هندوراس شامل چوب، طلا، نقره، مس، سرب، روی، سنگ آهن، آنتیموان، زغال سنگ، ماهی، میگو و انرژی آبی می‌باشد.

آب و هوا

آب و هوا از گرمسیری در مناطق پست تا معتدل در کوهستان متغیر است. سواحل اقیانوس آرام به‌طور کلی خشک تر از دریای کارائیب است.