درخواست اصلاح

رفسنجان

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۰۳ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''رفسنجان''' شهری تاریخی و سرسبز در جنوب شرقی ایران و شمال غرب استان کرمان است. این شهر براساس سرشماری سال 1395، 161 هزار نفر جمعیت داشت که از این حیث، پس از کرمان و سیرجان در رتبه سوم قرار می‌گیرد. رفسنجان در فاصله‌ حدود 115 کیلومتری از کرمان...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

رفسنجان شهری تاریخی و سرسبز در جنوب شرقی ایران و شمال غرب استان کرمان است. این شهر براساس سرشماری سال 1395، 161 هزار نفر جمعیت داشت که از این حیث، پس از کرمان و سیرجان در رتبه سوم قرار می‌گیرد. رفسنجان در فاصله‌ حدود 115 کیلومتری از کرمان و در فاصله 870 کیلومتری از تهران قرار دارد.

نام‌شناسی

برخی معتقدند ریشه نام رفسنجان به معادن غنی مس این منطقه برمی‌گردد. در گذشته، این شهر به نام "رفسنگان" شناخته می‌شده که از دو واژه "رفسنگ" به معنی مس در زبان فارسی باستان و "کان" به معنی معدن، تشکیل شده است. با گذشت زمان، "رفسنگان" به "رفسنجان" تغییر نام یافته است.

خانه حاج آقا علی، رفسنجان
خانه حاج آقا علی، رفسنجان
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: کرمان
شهرستان: رفسنجان
بخش: مرکزی
جمعیت: ۱۶۱٬۹۰۹ نفر
ارتفاع: ۱۵۲۷ متر
شهردار: مجید کهنوجی

اقتصاد

موقعیت جغرافیایی رفسنجان در مسیر ترانزیتی تهران-چابهار، این شهر را به نقطه عطفی در مبادلات تجاری تبدیل کرده است. رفسنجان به عنوان "پایتخت پسته جهان" شناخته می‌شود. باغات پسته این شهر، بزرگترین جنگل دست‌کاشت جهان به شمار می‌روند. اما متأسفانه، کاهش شدید سطح آب‌های زیرزمینی، این صنعت را با چالش جدی روبرو کرده است. معدن مس سرچشمه، بزرگ‌ترین معدن مس روباز آسیای غربی، در رفسنجان واقع شده است. خاک مرغوب برای کاشی و سرامیک این منطقه سبب شده است که بزرگ‌ترین کارخانه‌های کاشی ایران در اینجا تأسیس شود که در این بین می‎‌توان به کارخانه‌های «الماس کویر» و «برلیان» اشاره کرد.

جغرافیا

رفسنجان از آب و هوایی نیمه‌بیابانی برخوردار است. تابستان‌های این شهر گرم و کم‌بارش و زمستان‌های آن سرد و گاه پربرف هستند. در اطراف رفسنجان، مناطق سرد و کوهستانی متعددی وجود دارد که در تابستان، پناهگاه مناسبی برای فرار از گرمای طاقت‌فرسای شهر هستند.

میانگین بارش سالانه در رفسنجان حدود 100 میلی‌متر است. این بارش‌ها عمدتاً در فصل‌های پاییز و زمستان و به صورت باران و برف رخ می‌دهند.

دو رودخانه گیودری و شور از شهر رفسنجان عبور می‌کنند که متاسفانه به دلیل خشکسالی‌های سال‌های اخیر، آبی در آنها جریان ندارد.

بافت تاریخی

آثار تاریخی متعددی مانند خانه حاج آقا علی (بزرگ‌ترین خانه خشتی جهان)، بادگیر معین، حصار قدیم رفسنجان، کاروانسرای وهاب‌زاده و بازار تاریخی رفسنجان در بافت تاریخی رفسنجان قرار دارند.

مراکز آموزشی عالی

رفسنجان از نظر مراکز آموزشی نیز در سطح بالایی قرار دارد. دانشگاه ولیعصر رفسنجان، دانشگاه علوم پزشکی، آزاد و پیام نور واحد رفسنجان، دانشگاه کار رفسنجان، دانشگاه حضرت نرجس رفسنجان و دانشگاه علامه جعفری رفسنجان از جمله دانشگاه‌های این شهر هستند.

ورزش

در زمینه ورزش و تربیت بدنی نیز رفسنجان زیرساخت‌های مناسبی دارد. مجموعه ورزشی تختی رفسنجان، ورزشگاه شهدای نوش آباد و ورزشگاه شهدای مس رفسنجان از جمله این زیرساخت‌ها هستند. باشگاه مس رفسنجان نیز به‌عنوان برجسته‌ترین باشگاه این شهر، در رشته‌های ورزشی مختلف به خصوص فوتبال، والیبال و بسکتبال فعالیت می‌کند.