درخواست اصلاح

کوزوو

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۲۷ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

کوزوو (به آلبانیایی: Kosova) با نام رسمی جمهوری کوزوو، کشوری در جنوب شرقی اروپا و در مرکز شبه‌جزیره بالکان است. جمهوری کوزوو از غرب با آلبانی و مونته‌نگرو، از شمال و شرق با صربستان و از جنوب با مقدونیه شمالی همسایه‌ است. بزرگ‌ترین شهر و پایتخت این جمهوری، پریشتینا است. این کشور در سال ۲۰۰۸ اعلان استقلال کرده گرچه صربستان آن را بخشی از خاک خود می‌داند.

پرچم کوزوو
پرچم کوزوو
موقعیت جغرافیایی کوزوو
موقعیت جغرافیایی کوزوو
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری کوزوو
پایتخت: پریشتینا
زبان(های) رسمی: آلبانیایی، صربی
دین(ها): اسلام 93%، مسیحیت 6%
حکومت: جمهوری پارلمانی متمرکز
مساحت: 10,887 کیلومتر مربع
جمعیت: 1,586,659 نفر (2024)
شاخص توسعه انسانی: 0.762
واحد پول: یورو
منطقه زمانی: یوتی‌سی 1+، یوتی‌سی +2
پیش‌شماره تلفنی: 383+
کد ایزو ۳۱۶۶: XK
دامنه سطح‌بالا: xk. (پیشنهادی)

تاریخ

در دوران باستان، قبیله داردانی در کوزوو شکل گرفت و پادشاهی داردانیا را تأسیس کرد. این پادشاهی در قرن اول پیش از میلاد به امپراتوری روم ملحق شد. پس از آن، کوزوو تحت کنترل امپراتوری بیزانس قرار گرفت و در قرن‌های ۶ و ۷ میلادی با مهاجرت‌های اسلاوی مواجه شد. کنترل این منطقه بین بیزانتی‌ها و امپراتوری اول بلغارستان دست به دست شد. در قرن ۱۳، کوزوو بخشی جدایی‌ناپذیر از دولت قرون وسطایی صربستان و مقر کلیسای ارتدکس صربستان شد.

در اواخر قرن‌های ۱۴ و ۱۵، گسترش امپراتوری عثمانی در بالکان منجر به زوال و سقوط امپراتوری صربستان شد. نبرد کوسوو در سال ۱۳۸۹، یکی از لحظات تعیین‌کننده در این دوره بود که در آن یک ائتلاف به رهبری صربستان متشکل از اقوام مختلف با امپراتوری عثمانی جنگید.

پس از نبرد کوسوو، دودمان‌های مختلف، به ویژه برانکوویچ، برای مدتی طولانی بر کوزوو حکومت کردند. امپراتوری عثمانی پس از نبرد دوم کوزوو، به طور کامل کوزوو را فتح کرد و تا سال ۱۹۱۲ بر آن حکومت کرد. کوزوو مرکز رنسانس آلبانیایی بود و شاهد شورش‌های آلبانیایی در سال‌های ۱۹۱۰ و ۱۹۱۲ بود. پس از جنگ‌های بالکان (۱۹۱۲-۱۹۱۳)، کوزوو به پادشاهی صربستان واگذار شد و در سال ۱۹۱۸ به عنوان یک استان خودمختار در یوگسلاوی قرار گرفت.

در طول قرن بیستم، تنش‌ها بین جوامع آلبانیایی و صرب در کوزوو ادامه داشت و گاهی به خشونت‌های شدید منجر می‌شد. این تنش‌ها به اوج خود در جنگ کوزوو در سال‌های ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ رسید که منجر به عقب‌نشینی ارتش یوگسلاوی و تأسیس مأموریت اداره موقت سازمان ملل متحد در کوزوو شد.

استقلال کوزوو

کوزوو در ۱۷ فوریه ۲۰۰۸، به طور یکجانبه استقلال خود را از صربستان اعلام کرد و از آن زمان تاکنون توسط ۱۰۴ کشور عضو سازمان ملل به عنوان یک دولت مستقل به رسمیت شناخته شده است. اگرچه صربستان کوزوو را به عنوان یک دولت مستقل به رسمیت نمی‌شناسد و آن را همچنان بخشی از خود می‌داند، اما به حاکمیت نهادهای کوزوو به عنوان بخشی از توافقنامه بروکسل ۲۰۰۱۳ احترام می‌گذارد.

کوزوو کشوری در حال توسعه با اقتصاد متوسط رو به بالا است. این کشور از زمان آغاز بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸، رشد اقتصادی چشمگیری را تجربه کرده است. کوزوو عضو صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی، EBRD، کمیسیون ونیز، کمیته بین‌المللی المپیک است و برای عضویت در شورای اروپا، یونسکو، اینترپل و عضویت ناظر در سازمان همکاری اسلامی درخواست داده است. در دسامبر ۲۰۲۲، کوزوو درخواست رسمی برای عضویت در اتحادیه اروپا ارائه کرد.