درخواست اصلاح

برلین

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۸:۳۸ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''برلین''' (به آلمانی: Berlin)، پایتخت و بزرگ‌ترین شهر آلمان، از نظر مساحت و جمعیت است. این شهر با بیش از ۳.۸۵ میلیون نفر جمعیت در محدوده درون شهری، پرجمعیت‌ترین شهر اتحادیه اروپا محسوب می‌شود. این شهر همچنین یکی از ایالت‌های آلمان است و از نظ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

برلین (به آلمانی: Berlin)، پایتخت و بزرگ‌ترین شهر آلمان، از نظر مساحت و جمعیت است. این شهر با بیش از ۳.۸۵ میلیون نفر جمعیت در محدوده درون شهری، پرجمعیت‌ترین شهر اتحادیه اروپا محسوب می‌شود. این شهر همچنین یکی از ایالت‌های آلمان است و از نظر مساحت، سومین ایالت کوچک کشور محسوب می‌شود. برلین توسط ایالت براندنبورگ احاطه شده است و مرکز براندنبورگ، پوتسدام، در نزدیکی آن قرار دارد. منطقه شهری برلین دارای جمعیتی بیش از ۴.۵ میلیون نفر است و به همین دلیل، پرجمعیت‌ترین منطقه شهری آلمان محسوب می‌شود. منطقه برلین-براندنبورگ دارای حدود ۶.۲ میلیون نفر جمعیت است و پس از منطقه راین-روهر، دومین منطقه شهری بزرگ در آلمان و ششمین منطقه شهری بزرگ از نظر تولید ناخالص داخلی در اتحادیه اروپا محسوب می‌شود.

برلین
برلین

این شهر شامل دریاچه‌هایی در بخش‌های غربی و جنوب شرقی است که بزرگ‌ترین آن‌ها موگلز است. حدود یک‌سوم مساحت شهر را جنگل‌ها، پارک‌ها، باغ‌ها، رودخانه‌ها، کانال‌ها و دریاچه‌ها تشکیل می‌دهند. شپری رود اصلی شهر برلین است که ساخت شهر در اطراف آن اتفاق افتاده است.

تاریخ

برلین برای اولین بار در قرن ۱۳ میلادی مستند شده است و در محل تلاقی دو مسیر تجاری مهم تاریخی قرار دارد. برلین به عنوان پایتخت مارگراوات براندنبورگ (۱۴۱۷-۱۷۰۱)، پادشاهی پروس (۱۷۰۱-۱۹۱۸)، امپراتوری آلمان (۱۸۷۱-۱۹۱۸)، جمهوری وایمار (۱۹۱۹-۱۹۳۳) و آلمان نازی (۱۹۳۳-۱۹۴۵) خدمت کرده است. برلین در دوران روشنگری، نئوکلاسیک و انقلاب‌های آلمانی ۱۸۴۸-۱۸۴۹، به عنوان یک مرکز علمی، هنری و فلسفی شناخته شده بود. در دوران گروندرسایت، رونق اقتصادی ناشی از صنعتی‌سازی، افزایش جمعیت سریعی را در برلین به همراه داشت. برلین دهه ۱۹۲۰ سومین شهر بزرگ جهان از نظر جمعیت بود.

پس از جنگ جهانی دوم و اشغال برلین، این شهر به دو بخش برلین غربی و برلین شرقی تقسیم شد که توسط دیوار برلین جدا شده بودند. برلین شرقی به عنوان پایتخت آلمان شرقی اعلام شد، در حالی که بن پایتخت آلمان غربی شد. پس از اتحاد مجدد آلمان در سال ۱۹۹۰، برلین بار دیگر به عنوان پایتخت کل آلمان انتخاب شد. به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخچه خود، برلین را "قلب اروپا" نامیده‌اند.

اقتصاد

اقتصاد برلین بر فناوری‌های پیشرفته و بخش خدمات متمرکز است و شامل طیف گسترده‌ای از صنایع خلاق، شرکت‌های نوپا، مراکز تحقیقاتی و شرکت‌های رسانه‌ای می‌شود. برلین به عنوان یک مرکز ارتباطی قاره‌ای برای ترافیک هوایی و ریلی شناخته شده است و شبکه حمل‌ونقل عمومی پیچیده‌ای دارد. گردشگری در برلین، این شهر را به مقصدی محبوب جهانی تبدیل کرده است. صنایع مهم برلین شامل فناوری اطلاعات، صنعت بهداشت و درمان، مهندسی زیست پزشکی، زیست فناوری، صنعت خودرو و الکترونیک است.

برلین میزبان چندین دانشگاه معتبر مانند دانشگاه هومبولت برلین، دانشگاه فنی برلین، دانشگاه هنرهای برلین و دانشگاه آزاد برلین است. باغ وحش برلین، پر بازدیدترین باغ وحش اروپا است. استودیو بابلسبرگ اولین مجموعه بزرگ سینمایی جهان و لیست فیلم‌های ساخته شده در برلین طولانی است.

گردشگری

برلین همچنین دارای سه سایت میراث جهانی یونسکو است: جزیره موزه، کاخ‌ها و پارک‌های پوتسدام و برلین، و مجموعه مسکونی مدرن برلین. دیگر نقاط دیدنی برلین شامل دروازه براندنبورگ، ساختمان ریخستاگ، پوتسدامر پلاتز، یادبود قربانیان یهودی اروپا و دیوار برلین است. برلین دارای موزه‌ها، گالری‌ها و کتابخانه‌های متعددی است.