درخواست اصلاح

لسوتو

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۹ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۱۳ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''لسوتو''' (به انگلیسی: <bdi>Lesotho</bdi>) با نام رسمی '''پادشاهی لسوتو''' (به انگلیسی: <bdi>Kingdom of Lesotho</bdi>)، کشوری محصور در خشکی در جنوب آفریقا است. این کشور به عنوان یک قلمرو محصور در آفریقای جنوبی است که با آن مرز مشترکی به طول ۱۱۰۰ کیلومت...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

لسوتو (به انگلیسی: Lesotho) با نام رسمی پادشاهی لسوتو (به انگلیسی: Kingdom of Lesotho)، کشوری محصور در خشکی در جنوب آفریقا است. این کشور به عنوان یک قلمرو محصور در آفریقای جنوبی است که با آن مرز مشترکی به طول ۱۱۰۰ کیلومتر دارد. لِسوتو با مساحتی بیش از ۳۰ هزار کیلومتر مربع و جمعیتی حدود دو میلیون و دویست هزار نفر، بزرگترین قلمروی محصور در دنیا است. پایتخت و بزرگ‌ترین شهر آن ماسِرو است. این کشور در منطقه کوه‌های مالوتی واقع شده و بلندترین قله در جنوب آفریقا (تابانا نتلنیانا) را در خود جای داده است. از این رو این کشور همچنین به عنوان "پادشاهی کوهستانی" شناخته می‌شود.

جمعیت‌شناسی

گروه قومی سوتو، که کشور از نام آن‌ها گرفته شده است، حدود ۹۹.۷ درصد از جمعیت فعلی کشور را تشکیل می‌دهند که آن را یکی از همگن‌ترین کشورهای جهان از نظر قومی می‌سازد. زبان مادری آن‌ها، سِسوتو، به همراه انگلیسی، زبان رسمی کشور است. نام لِسوتو به معنای "سرزمین سخنوران سِسوتو" ترجمه می‌شود.

تاریخچه

لِسوتو در سال ۱۸۲۴ توسط پادشاه موشویشوی اول تشکیل شد. مداخلات مداوم مهاجران هلندی، پادشاه را وادار کرد تا در سال ۱۸۶۸ با امپراتوری بریتانیا توافق کند تا تحت‌الحمایه آن قرار گیرد و در سال ۱۸۸۴، به یک مستعمره تاج‌ تبدیل شود. لِسوتو در سال ۱۹۶۶ به استقلال رسید و سپس برای دو دهه توسط حزب ملی باسوتو (BNP) اداره شد. دولت قانون اساسی آن در سال ۱۹۹۳ پس از هفت سال حکومت نظامی بازگردانده شد. پادشاه موشویشوی دوم در سال ۱۹۹۰ تبعید شد، اما در سال ۱۹۹۲ بازگشت و در سال ۱۹۹۵ دوباره منصوب شد. یک سال بعد، موشویشوی دوم درگذشت و پسرش لِتسی سوم تاج و تخت را به دست گرفت که همچنان آن را در اختیار دارد.

اقتصاد و جامعه

لِسوتو یک کشور با درآمد متوسط پایین با چالش‌های اقتصادی و اجتماعی قابل توجه است. تقریباً نیمی از جمعیت آن زیر خط فقر زندگی می‌کنند و میزان شیوع ایدز در این کشور دومین رتبه در جهان را دارد.

این کشور همچنین به نرخ بالای آموزش ابتدایی جهانی هدف دارد و یکی از بالاترین نرخ‌های سوادآموزی در آفریقا را دارد (۸۱ درصد در سال ۲۰۲۱). لِسوتو عضو سازمان ملل متحد، جنبش عدم تعهد، کشورهای مشترک‌المنافع، اتحادیه آفریقا و جامعه توسعه آفریقای جنوبی است. طبق شاخص‌های دموکراسی V-Dem در سال ۲۰۲۳، لِسوتو رتبه ۶۴ دموکراسی انتخاباتی در جهان و رتبه ۷ دموکراسی انتخاباتی در آفریقا را دارد.