ویتامین ب کمپلکس
ویتامین ب کمپلکس (به انگلیسی: Vitamin B-Complex) یک مکمل غذایی است که شامل تعدادی از ویتامینهای گروه ب مانند ویتامین ب۱ (تیامین)، ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین)، ویتامین ب۳ (نیاسین)، ویتامین ب۵ (اسید پانتوتنیک)، ویتامین ب۶ (پیریدوکسین) و ویتامین ب۱۲ (کبالامین) میشود.
ویتامینهای گروه B، گروهی از مواد مغذیاند که نقشهای مهمی در بدن ایفا میکنند. پیشگیری از افسردگی، سرطان، کمک به هضم بهتر، کاهش وزن، افزایش انرژی و پیشگیری از کم خونی از جمله فواید این مکمل مغذی است.
ویتامینهای گروه B، محلول در آب هستند؛ این بدان معناست که بدن آن ها را ذخیره نمیکند. به همین دلیل، رژیم غذایی باید هر روز، نیاز بدن را به آن ها تامین کند. این ویتامین ها عملکرد های بسیار مهمی داشته و برای حفظ سلامتی حیاتی میباشند.
نحوه مصرف
ویتامین ب کمپلکس به صورت قرص، شربت و آمپول در دسترس است. قرص و شربت را بهصورت خوراکی مصرف میکنند. در مصرف قرص ویتامین ب کمپلکس، میتوانید آن را به همراه غذا، پس از غذا و یا در هنگام صبح مصرف کنید. اگر قرص ویتامین ب کمپلکس معده شما را اذیت میکند، بهتر است آن را به همراه غذا مصرف کنید. حتماً قرص ویتامین ب کمپلکس را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید.
از آنجاییکه ویتامینهای B نقش مهمی در متابولیسم مواد مغذی و تولید انرژی ایفا میکنند، اغلب توصیه میشود که آنها را در هنگام صبح مصرف کنید.
اگر فراموش کردید که قرص ویتامین ب کمپلکس را در یک نوبت استفاده کنید، بهتر است در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اما اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، نیازی به مصرف دو دوز نیست.
فواید و موارد مصرف
ویتامین B کمپلکس به پیشگیری از عفونتها و به حمایت یا ارتقای موارد زیر کمک میکند:
- سلامت سلولهای بدن
- رشد گلبولهای قرمز خون
- افزایش انرژی
- بهبود بینایی
- افزایش عملکرد مغز
- هضم بهتر
- افزایش اشتها
- عملکرد صحیح عصبی
- پیشگیری از سرطان
- رفع استرس و خستگی مزمن
- جلوگیری از بیماری بری بری [۱]
- تقویت سیستم ایمنی
- سلامت هورمونهای بدن
- کاهش خطر بیماری قلبی
- جلوگیری از کمخونی
- سلامت جنین
سلامت مو
نبود ویتامین B کافی در بدن منجر به ریزش مو و طاسی میشود. مواد مغذیای همچون بیوتین، فولات و ویتامین B12 برخی از رایجترین اجزای ب کمپلکس هستند که فواید زیادی برای مو دارند و اغلب توسط متخصصان پوست تجویز میشوند. در صورتی که فرد از رژیم غذایی خود، ویتامین ب کمپلکس کافی دریافت نکند، مصرف قرص و مکمل ب کمپلکس بهترین جایگزین است.
بدنسازی
ویتامین B3 به علت افزایش عروق ماهیچهای و تولید تستوسترون در میان بدنسازان مشهور است. B3 نهتنها به رشد عضلات کمک میکند، بلکه به ترمیم و بازیابی عضلات و بهبود متابولیسم نیز کمک شایانی میکند. با مصرف مکمل ب کمپلکس میتوانید تمام ویتامینهای ضروری B را به یکباره دریافت کنید.
لاغری
ویتامینهای ب کمپلکس به دلیل توانایی در کمک به متابولیسم پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها، سبب کاهش وزن میشوند. به عبارت دیگر، این ویتامینها کمک میکنند تا غذایی که میخورید، به انرژی تبدیل شود. این ویتامین ها همچنین به کنترل اشتها کمک میکنند.
کمبود این ویتامین ها منجر به چاقی میشود. به همین دلیل اگر از رژیم غذایی خود ویتامین ب کمپلکس کافی دریافت نمیکنید، بهتر است قرص ب کمپلکس را مصرف کنید تا به راحتی وزن کم کنید.
پوست صورت
کمبود ویتامین ب کمپلکس میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامت پوست داشته باشد، از جمله هایپرپیگمانتاسیون و شیلیت زاویهای (ترکخوردگی گوشه لب).
در این شرایط بهتر است قرص ویتامین ب کمپلکس یا قرص نوترو بی مصرف کنید تا پوستی سالم و زیبا داشته باشید.
سندروم پیش از قاعدگی
مصرف مکمل B6 و کلسیم علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را بهبود میبخشد. یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز همچنین نشان داد که ویتامین B6 در کنترل علائم فیزیکی و روانی PMS مفید است.
افسردگی و اضطراب
کمبود ویتامین B12 نقش مهمی در بروز افسردگی و اضطراب دارد. نتایج حاصل در یک مطالعه نشان داد که شرکت کنندگان مبتلا به افسردگی یا اضطراب، سطوح پایین تری از B12 نسبت به گروه کنترل خود داشتند. همچنین، یک متاآنالیز نشان داد که ویتامین های B میتوانند در موارد خاص به درمان افسردگی کمک کنند. مصرف منظم برخی ویتامین های گروه B برای چند هفته تا چند سال میتواند خطر عود افسردگی را کاهش دهد. مطالعه ای دیگر در هند نشان داد که کمبود B9 و B12 در افسردگی و اضطراب نقش دارند.
پیشگیری از میگرن
برخی از ویتامین های گروه B مانند ویتامین B6، ویتامین B9 و ویتامین B12 میتوانند به پیشگیری از میگرن کمک کنند. محققان همچنین پیشنهاد میکنند که ویتامین B2 میتواند با تأثیر بر اختلال عملکرد میتوکندری، که در سطح سلولی رخ میدهد، از میگرن جلوگیری کند.
تداخل دارویی
- در بیشتر موارد ویتامین B با سایر داروها تداخل ندارد. با این حال، برخی از داروها میتوانند احتمال کمبود ویتامین B را افزایش دهند.
- داروهای فشار خون و داروهای شیمی درمانی میتوانند سطح B1 فرد را کاهش دهند.
- داروهای ضد تشنج که برای صرع استفاده میشوند میتوانند سطح B3 ، B6 و B9 را کاهش دهند.
- داروهایی که سل را درمان میکنند، میتوانند سطوح پایینی از B3 و B6 را ایجاد کنند.
- برخی داروهای سرطان میتوانند سطح B9 را کاهش دهند.
- برخی از داروهای کولیت اولسروز، میتوانند سبب کاهش سطح ویتامین B9 شوند.
مصرف بیش از حد
در صورت مصرف بیش ازحد ویتامین ب کمپلکس، ممکن است عوارضی نظیر این موارد را تجربه کنید:
- بثورات پوستی
- بیخوابی
- اختلالات گوارشی
- احساس سوزن سوزن شدن و بیحسی
- نوسانات شدید خلقی و سطح غیرطبیعی فشارخون
منابع
- ↑ <معرفی بیماری بری بری> برداشت شده در 1402/04/14