آنکارا
آنکارا (به ترکی استانبولی: Ankara) پایتخت ترکیه است و در بخش مرکزی آناتولی قرار دارد. جمعیت این شهر در منطقه شهری حدود ۵.۲ میلیون نفر و در استان آنکارا حدود ۵.۸ میلیون نفر است. آنکارا پس از استانبول دومین شهر بزرگ ترکیه از نظر جمعیت محسوب میشود. این شهر بهعنوان مرکز سیاسی، تجاری و صنعتی ترکیه نقش مهمی ایفا میکند.
تاریخچه
این شهر پایتخت دولت باستانی سلتیک گالاتیا (۲۸۰ تا ۶۴ پیش از میلاد) و سپس استان رومی به همین نام (۲۵ پیش از میلاد تا قرن هفتم میلادی) بود. آنکارا میزبان آثار باستانی از تمدنهای هاتی، هیتی، لیدی، فریگی، گالاتی، یونانی، پارسی، رومی، بیزانس و عثمانی است. عثمانیها ابتدا این شهر را پایتخت ایالت آناتولی (۱۳۹۳ تا اواخر قرن پانزدهم) و سپس ایالت آنقره (۱۸۲۷–۱۸۶۴) و ولایت آنقره (۱۸۶۷–۱۹۲۲) کردند. در ۲۳ آوریل ۱۹۲۰، مجلس ملی کبیر ترکیه در آنکارا تأسیس شد و این شهر به مرکز جنبش ملی ترکیه در جنگ استقلال تبدیل گردید. پس از تأسیس جمهوری ترکیه در ۲۹ اکتبر ۱۹۲۳، آنکارا جایگزین استانبول بهعنوان پایتخت جدید کشور شد و این نقش را پس از سقوط امپراتوری عثمانی بر عهده گرفت.
ویژگیهای تاریخی و جغرافیایی
مرکز تاریخی آنکارا بر روی تپهای صخرهای قرار دارد که ۱۵۰ متر (۵۰۰ فوت) بالاتر از ساحل چپ رود آنکارا، یکی از شاخههای رود سقاریه، واقع شده است. این تپه همچنان با بقایای قلعه آنکارا تاجگذاری شده است. اگرچه بخش کمی از دیوارهای خارجی قلعه باقی مانده، نمونههای بهخوبی حفظشدهای از معماری رومی و عثمانی در سراسر شهر دیده میشود که نشاندهنده تاریخ غنی آن است.
اقتصاد، طبیعت و جایگاه جهانی
دولت یکی از کارفرمایان اصلی در آنکارا است، اما این شهر همچنین یک مرکز مهم تجاری و صنعتی است که در قلب شبکههای جادهای و ریلی ترکیه قرار دارد. نام آنکارا به پشم آنقره (برگرفته از خرگوشهای آنقره)، بز آنقره (منبع موهر) و گربه آنقره گره خورده است. این منطقه به خاطر گلابی، عسل و انگور موسکات نیز شهرت دارد. با وجود قرارگیری در یکی از خشکترین مناطق ترکیه و احاطه شدن توسط پوشش استپی (به جز مناطق جنگلی در جنوب)، آنکارا با ۷۲ متر مربع (۷۷۵ فوت مربع) فضای سبز به ازای هر نفر، شهری سبز به حساب میآید. همچنین این شهر در میان ۱۰۰ خوشه برتر علم و فناوری جهان قرار دارد.