بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در فروردین ماه ۱۳۵۸ به دستور سید روح الله خمینی تاسیس گردید. اساسنامه بنیاد در تاریخ هفدهم آذر ماه سال ۱۳۶۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. ارائه طرحهای مورد نیاز برای ایجاد مسکن اقشار مستضعف، کمک در جهت تأمین مصالح ساختمانی، انجام پروژههای کارشناسی دربارهٔ زمینهای روستایی و ... از مهمترین وظایف این سازمان است.
عالیترین مقام بنیاد مسکن، شورای مرکزی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است که ترکیب آن به صراحت در فرمان امام خمینی (ره) قید شدهاست، اعضای شورای مرکزی بنیاد عبارتند از: نماینده رهبری، نماینده دولت (وزیر مسکن وشهرسازی) و سه نفر از مهندسان و کارشناسان ساختمان و شهرسازی به انتخاب دو نفر اول. تا به امروز این بنیاد مقدمات ساخت خانههای بسیاری برای مستضعفان و کم برخورداران در شهر و روستاها را فراهم کرده است.
رئیس بنیاد هم از میان شورای مرکزی انتخاب میشود و هم اکنون اکبر نیکزاد ثمرین رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.
اهداف بنیاد مسکن
بر اساس اساسنامه این بنیاد و قوانین مجلس شورای اسلامی این مجموعه مسئولیت دارد تمام تلاش خود را در جهت به سمر رسیدن اهداف مشخص شده به کار بگیرد، این اهداف عبارت اند از:
- كمك در جهت تأمین مصالح ساختمانی كشور از طریق تهیه، تولید و توزیع
- مطالعه و بررسی در زمینه تشخیص و تعیین نیازمندیهای مسكن محرومان روستایی و شهری و فراهم آوردن موجبات اجرای آن با مشاركت، همكاری و خودیاری مردم و دستگاههای مختلف
- تهیه طرح مجتمعهای زیستی و واحدهای مسكونی ارزان قیمت و اجرای آنها به طور مستقیم یا با مشاركت مردم و همكاری دستگاههای ذیربط در روستاها و شهرها
- تهیه زمین مورد نیاز طرحها و پروژههای بنیاد و آماده سازی آنها
- تهیه طرحهایهادی و اصلاح معابر در روستاها با هماهنگی دستگاههای ذیربط و اجرای آن با مشاركت مردم از محل اعتبارات مصوب واگذاری دولت
- تهیه و ارایه طرحهای لازم برای بازسازی مناطق آسیبدیده در اثر جنگ، سیل، زلزله و سایر سوانح طبیعی و اجرای آنها با مشاركت مردم و هماهنگی با سازمانها و دستگاههای ذیربط
- مطالعه و بررسی و برنامه ریزی و اجرای مصوبه دولت مبنی بر ساخت دو میلیون واحد مسكونی روستایی طی دو برنامه پنج ساله توسعه كشور (ساخت سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسكونی روستایی)
بنیاد مسکن و ورارت مسکن
محمدشهاب گنابادی؛ وزیر مسکن و شهرسازی وقت، در فروردین ماه سال ۱۳۵۹، به جهت لزوم داشتن یک سیاست هماهنگ و روشن از سوی دولت در حوزه مسکن مستضعفین، خواستار این مسئله شد که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در چهارچوب سیاستهای وزارت مسکن و به صورت هماهنگ همچون بازویی قوی برای کارهای اجرایی در خدمت مستضعفان و محرومان باشد.
از نظر مالی و اجرایی و به شیوه جهاد سازندگی زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی عمل نماید که این درخواست با موافقت سید روحالله خمینی مواجه شد.