درخواست اصلاح

ترکمنستان

از دانشنامه ویکیدا

ترکمنستان یکی از کشورهای اسلامی در منطقه آسیای مرکزی است که در غرب با ایران و دریای خزر، در شرق با کشور ازبکستان، در شمال با قزاقستان، و در جنوب با افغانستان همسایه است.

پرچم ملی ترکمنستان
پرچم ملی ترکمنستان
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری ترکمنستان (به ترکمنی: Türkmenistan Respublikasy)
پایتخت: عشق‌آباد
زبان(های) رسمی: ترکمنی
دین(ها): ۹۳٫۷٪ اسلام ۶٫۱٪ مسیحیت ۰٫۲٪ نامعلوم
نام(های) اهلیت: ترکمنستانی ترکمن
حکومت: جمهوری عملاً تک‌حزبی ریاستی و متمرکز تحت تمامیت‌خواهی و دیکتاتوری
مساحت: ۴۹۱٬۲۱۰ کیلومتر مربع (۱۸۹٬۶۶۰ مایل مربع)
جمعیت: برآورد سال ۲۰۲۰: ۶٬۰۳۱٬۱۸۷
تولید ناخالص داخلی (GDP) برابری قدرت خرید (PPP): برآورد ۲۰۱۸ • کل: ۹۳٫۲۷۱ میلیارد دلار • سرانه: ۱۹٬۵۲۶ دلار
تولید ناخالص داخلی (GPD) (اسمی): برآورد ۲۰۱۸ • کل: ۴۲٫۷۹۸ میلیارد دلار • سرانه: ۷٬۴۱۱ دلار
شاخص توسعه انسانی: افزایش ۰٫۷۱۵
واحد پول: منات ترکمنستان (TMT)
منطقه زمانی: یوتی‌سی+۵ (TMT)
جهت رانندگی: راست
پیش‌شماره تلفنی: +۹۹۳
کد ایزو ۳۱۶۶: TM
دامنه سطح‌بالا: .tm


مساحت این کشور ۴۸۸۱۰۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن بیش از پنج میلیون نفر است. بیشتر ساکنان این کشور ترکمن هستند و ازبک‌ها و روس‌ها نیز بخشی از جمعیت آن را در بر می‌گیرند. مسلمانان ترکمنستان بیشتر مذهب حنفی دارند و اندکی از آنان شیعه هستند و اقلیتی از مسیحیان ارتدکس نیز در آن زندگی می‌کنند. زبان رسمی این کشور ترکمنی است و زبان روسی نیز از زبان‌های رایج در آن است.

آب و هوای کشور ترکمنستان

میانگین بارش باران در ترکمنستان سالانه به 193 میلی متر می‌رسد. از آنجایی که این کشور اقلیم خشکی دارد، تابستان های آن بسیار گرم و سوزان می‌باشد. لازم به ذکر است که میانگین دما در فصل تابستان در این کشور به 38 درجه سانتی گراد می‌رسد و حداکثر دما گاها تا 45 درجه نیز افزایش یافته است.

دمای هوای کشور ترکمنستان در فصل زمستان حداقل 4- سانتی گراد و حداکثر 12+ درجه سانتی گراد می‌باشد؛ اما در برخی از نقاط این کشور تا 16- درجه نیز دما کاهش یافته است. بارش برف در کشور ترکمنستان خیلی کم صورت می‌گیرد اما در ماه‌های اسفند و فروردین بیشترین میزان بارش را دارد.

برخی از سنت ها و آداب و رسوم ترکمنستان

يکی از آداب و رسوم ارزشمند ترکمن ها، احترام به سفره و نان است. در اکثر موارد در اين کشور، در باره‌ی (سفره)، اصطلاح روسی (سِوِتوی) را بکار می‌برند؛ زيرا نعمت خدا، يعنی نان، در آن قرار می‌گيرد.

آنها پا گذاشتن روی سفره را بی احترامی بزرگی می‌دانند. در مراسم استقبال از مقامات و روسای جمهور کشورهای خارج در اين کشور نيز اين موضوع رعايت می‌شود. به اين ترتيب که در بدو ورود مهمان عالي مقام، استقبال کنندگان قرصی نان و ظرف کوچکی از نمک را در يک سينی گذاشته و مقابل مهمان می‌گيرند.

رسم بر اين است که مهمان، اندکی از نان را کنده و آن را می‌خورد. به نظر می‌رسد اين امر، که سنتی اجدادی است، برای نمک گير کردن مهمان صورت می‌گيرد؛ به اين معنی که کشورها به تعهداتشان وفادار باشند و احياناً به اين کشور خيانت نکنند.

زبان مردم ترکمنستان

ترکمنی زبان مردم ترکمن و زبان ملی کشور ترکمنستان است. جمعیت متکلم به این زبان در ترکمنستان و شمال شرقی ایران (در منطقه ترکمن صحرا شامل خراسان شمالی و استان گلستان) بیشترین تعداد را دارند. جمعیت اقلیتی نیز در عراق و در کشورهای دیگر، از جمله چین و ترکیه، به زبان موسوم به زبان ترکمنی سخن می‌گویند.

جغرافیا کشور ترکمنستان

جمهوری ترکمنستان با وسعتی برابر ۴۸۸۱۰۰ کیلومتر مربع، دومین کشور بزرگ آسیای مرکزی پس از قزاقستان به شمار می رود. از نظر وسعت نیز پنجاه و دومین کشور جهان است. تمام بخش مرکزی این کشور را یکی از بزرگ ترین بیابان‌های جهان به نام قره قوم (شنزار سیاه) فرا گرفته است. حدود چهار پنجم این کشور را استپ[۱] می‌پوشاند که این پهنه بخشی از جلگه‌ی پست توران محسوب می‌شود.

بیشتر ترکمنستان در ارتفاعی حدود ۵۰۰ متر یا کم تر از آن قرار گرفته است. فرورفتگی آقچاقایا که در بخش شمالی این کشور قرار دارد، پست ترین نقطه‌ی ترکمنستان است که ۸۱ متر پایین تر از سطح دریا است. کوهستان‌های کپه داغ در حاشیه‌ی پایین قره قوم و در طول مرز جنوبی این کشور با ایران کشیده شده است.

منابع

  1. <معنی استپ> برداشت شده در 1402/02/26