درخواست اصلاح

قزاقستان

از دانشنامه ویکیدا

قَزاقِستان، با نام رسمی جمهوری قزاقستان (به قزاقی: Қазақстан Республикасы)، در قسمت مرکزی قاره‌ی اوراسیا و در فاصله‌ای یکسان از اقیانوس های اطلس و آرام واقع شده است. مساحت کشور برابر با 2,724,900 کیلومتر مربع می‌باشد که آن را در رتبه‌ی نهمین کشور بزرگ دنیا قرار داده است؛ به نحوی که مساحت کشور برابر مساحت کل هفت کشور اصلی اروپا یعنی فرانسه، اسپانیا، سوئد، فنلاند، آلمان، ایتالیا، و بریتانیا می‌باشد. قزاقستان بزرگترین کشور محصور در خشکی در دنیا به شمار می‌آید. 44 درصد منطقه کشور بیابانی و 14 درصد آن نیمه بیابانی می‌باشد. 26 درصد قلمرو خاک قزاقستان را دشت ها و استپ[۱] های هموار و 5.5 درصد آن را جنگل ها پوشش داده‌اند.

پرچم ملی کشور قزاقستان
پرچم ملی کشور قزاقستان
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری قزاقستان
پایتخت: آستانه
زبان(های) رسمی: قزاقی و روسی
حکومت: جمهوری ریاستی
مساحت: ۲٬۷۲۴٬۹۰۰ کیلومتر مربع (۱٬۰۵۲٬۱۰۰ مایل مربع)
جمعیت: ۱۸٬۷۵۵٬۰۰۰
تولید ناخالص داخلی (GDP) برابری قدرت خرید (PPP): برآورد ۲۰۱۹ • کل: ۵۳۴٫۲۷۱ میلیارد دلار • سرانه: ۲۸٫۵۱۴ دلار
واحد پول: تنگه قزاقستان (KZT)
منطقه زمانی: یو تی سی ۵+ و یو تی سی ۶+
پیش‌شماره تلفنی: ۷+
کد ایزو ۳۱۶۶: KZ
دامنه سطح‌بالا: .kz


کشور قزاقستان از سمت شمال و غرب با کشور روسیه (7591 کیلومتر)، از سمت شرق با کشور چین (1783 کیلومتر) و از جنوب با کشورهای قرقیزستان (1242 کیلومتر)، ازبکستان (2351 کیلومتر) و ترکمنستان (426 کیلومتر) دارای مرز مشترک می‌باشد. کل طول مرزهای قزاقستان با کشورهای دیگر 13200 کیلومتر می‌باشد و نیز بخش قابل توجهی از مرز کشور توسط سواحل دریای خزر احاطه شده است.

اقلیم کشور قزاقستان

آب و هوای قزاقستان به شدت قاره‌ای است و تابستان‌های گرم با زمستان های بسیار شدید، به ویژه در دشت ها و دره ها، متغیر هستند. دما به طور گسترده‌ای تغییر می‌کند و تغییرات زیادی بین مناطق وجود دارد. دمای متوسط ​​ژانویه در مناطق شمالی و مرکزی از -2 تا 3 درجه فارنهایت (-19 تا 16- درجه سانتیگراد) است. در جنوب، دما ملایم تر، از 23 تا 29 درجه فارنهایت (-5 تا -1.4 درجه سانتی گراد)، است. دمای متوسط ​​جولای در شمال به 68 درجه فارنهایت (20 درجه سانتیگراد) می‌رسد؛ اما در جنوب به 84 درجه فارنهایت (29 درجه سانتی گراد) می‌رسد. دمای شدید −49 درجه فارنهایت (−45 درجه سانتیگراد) و 113 درجه فارنهایت (45 درجه سانتیگراد) ثبت شده است. بارش در این کشور کم رخ می‌دهد. (سالانه در مناطق شمالی و مرکزی از 8 تا 12 اینچ (200 تا 300 میلی متر) و 16 الی 20 اینچ در دره های کوهستانی جنوبی.)

زبان و فرهنگ کشور قزاقستان

قزاقستان کشوری چندقومیتی است و قزاق‌ها حدود ۶۳ درصد ساکنان آن را تشکیل می‌دهند. ۲۳,۷ درصد مردم این کشور روس و بقیه ازبک، اوکراینی، اویغور، و غیره هستند. دین ۷۰ درصد از مردم اسلام و مذهب بقیه ساکنان مسیحیت است.

ویژگی چندقومیتی قزاقستان در هنر و فرهنگ این کشور بازتاب یافته است. فعالیت‌های فرهنگی و هنری قزاقستان را می‌توان در دو دسته گسترده سنتی و غربی دسته‌بندی کرد.

فرهنگ و هنر سنتی که با نوع زندگی ساکنان عمدتاً قزاق و البته کره‌ای‌ها و اویغورها و اقوام کوچکتر این سرزمین مرتبط است؛ همانند شعرها، آهنگ‌ها و رقص‌های فولکلور، موسیقی قزاق که با سازهای سنتی آنان اجرا می‌شود؛ همچون فرش‌ها و پارچه‌های دست بافت و صنایع دستی گوناگون که در طول قرن‌ها در این سرزمین به حیات خود ادامه داده و پیشرفت کرده‌اند. در مجموع شعر، موسیقی و رقص جایگاه خاصی در فرهنگ قزاق داشته و دارند.

گروه غربی شامل انواع هنرهایی می‌گردد که روس‌ها از ابتدای قرن بیستم به منطقه آوردند. این هنرها شامل تئاتر، موسیقی کلاسیک، باله، اپرا، سینما، تلویزیون و ادبیات روسی می‌گردند.

البته همه این انواع فرهنگی و هنری در میان قزاق‌ها به مقبولیت کامل دست نیافتند. اما در نتیجه سیاست‌های حکومت بلشویکی اتحاد شوروی، قزاقستان در دهه‌های گذشته پذیرای جمعیت بزرگی از روس‌ها و اقوام غیر قزاق بوده‌است؛ به گونه‌ای که قزاق‌ها در سرزمین خودشان به یک اقلیت بدل شدند.

حضور چنین جمعیت بزرگ و با فرهنگ‌های گوناگون و بسیار متفاوت موجب شکوفایی هنر و فرهنگ غربی در این کشور شده است. موفقیت قزاق‌ها و حتی آثار هنری که در قزاقستان ساخته شده یا به این کشور مربوط است، در جشنواره‌های بین‌المللی از آثار مثبت این تنوع فرهنگی است.

در قزاقستان گروهی از مردم آذربایجانی ایرانی هم وجود دارند که در شهر مرکه در نزدیکی مرز قرقیزستان زندگی می‌کنند. این افراد از آذربایجانی‌های عشایری بودند که در مرز ارس تردد می‌کردند و پس از این که در سال ۱۹۱۸ مرزها بسته شد، در آن سوی مرز گرفتار و محبوس شدند.

منابع

  1. <معنی کلمه استپ> برداشت شده در 1402/03/09