درخواست اصلاح

رواندا

از دانشنامه ویکیدا

رواندا با نام رسمی جمهوری رواندا (به رواندایی: Repubulika y'u Rwanda)، کشوری محصور در خشکی در شرق آفریقا، در دره کافتی بزرگ آفریقا و جایی که منطقه دریاچه‌های بزرگ آفریقا و جنوب شرقی آفریقا به هم می‌رسند، واقع شده است. رواندا که چند درجه جنوب خط استوا قرار دارد، با کشورهای اوگاندا از شمال، تانزانیا از شرق، بوروندی از جنوب و جمهوری دموکراتیک کنگو از غرب هم مرز است.

پرچم روندا
پرچم روندا
موقعیت جغرافیایی روندا
موقعیت جغرافیایی روندا
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری رواندا
پایتخت: کیگالی
زبان(های) رسمی: روندایی، انگلیسی، فرانسوی، سواحلی
دین(ها): مسیحیت 93.8%، بدون دین 3.0%، اسلام 2.2%
حکومت: جمهوری متمرکز ریاستی تحت یک حزب اقتدارگرای دیکتاتوری
مساحت: 26,338 کیلومتر مربع
جمعیت: 13,623,302 نفر (2024)
شاخص توسعه انسانی: 0.548
واحد پول: فرانک رواندا (RWF)
منطقه زمانی: یوتی‌سی 2+
پیش‌شماره تلفنی: 250+
کد ایزو ۳۱۶۶: RW
دامنه سطح‌بالا: rw.

جغرافیا

این کشور از ارتفاعات زیادی برخوردار است و به همین دلیل لقب «سرزمین هزار تپه» را به خود گرفته است. جغرافیای رواندا با کوه‌هایی در غرب و ساوانا در جنوب شرقی، همراه با دریاچه‌های متعدد در سراسر کشور، مشخص می‌شود. آب و هوای این کشور معتدل تا نیمه‌گرمسیری است و سالانه دو فصل بارندگی و دو فصل خشکسالی دارد. رواندا متراکم‌ترین کشور قاره آفریقا است و در میان کشورهایی با مساحت بیش از ۱۰،۰۰۰ کیلومتر مربع، پنجمین کشور متراکم جهان است. پایتخت و بزرگ‌ترین شهر آن کیگالی است.

تاریخ

شکارچیان-گردآورندگان در عصر سنگ و آهن در این سرزمین ساکن شدند، و بعدها توسط مردم بانتو دنبال شدند. جمعیت ابتدا به قبیله‌ها و سپس به پادشاهی‌ها متحد شدند. در قرن پانزدهم، یک پادشاهی، تحت پادشاهی گیگانگا، توانست چندین قلمرو همسایه نزدیک خود را متحد کند و پادشاهی رواندا را تأسیس کند. پادشاهی رواندا از اواسط قرن هجدهم تسلط داشت، با اینکه پادشاهان توتسی دیگران را از نظر نظامی فتح کردند، قدرت را متمرکز کردند و سیاست‌های متحدکننده‌ای را اجرا کردند.

در سال ۱۸۹۷، آلمان رواندا را به عنوان بخشی از آفریقای شرقی آلمان استعمار کرد و پس از آن بلژیک، در سال ۱۹۱۶ در طول جنگ جهانی اول کنترل آن را به دست گرفت. هر دو ملت اروپایی از طریق پادشاه رواندا حکومت کردند و یک سیاست طرفدار توتسی را ادامه دادند. جمعیت هوتو در سال ۱۹۵۹ قیام کردند. آنها تعداد زیادی از توتسی‌ها را قتل عام کردند و در نهایت در سال ۱۹۶۲ یک جمهوری مستقل، تحت سلطه هوتو، به رهبری رئیس‌جمهور گرگوار کایباندا تأسیس کردند.

یک کودتای نظامی در سال ۱۹۷۳، کایباندا را سرنگون کرد و ژوونال هابیاریمانا را به قدرت رساند که سیاست طرفدار هوتو را حفظ کرد. جبهه میهن‌پرست رواندا، به رهبری توتسی، در سال ۱۹۹۰ یک جنگ داخلی را آغاز کرد. هابیاریمانا در آوریل ۱۹۹۴ ترور شد. تنش‌های اجتماعی در نسل‌کشی رواندا که صد روز طول کشید، شعله‌ور شد. جبهه میهن‌پرست رواندا با پیروزی نظامی در ژوئیه ۱۹۹۴، نسل‌کشی را پایان داد.

سیاست

رواندا از سال ۱۹۹۴ توسط جبهه میهن‌پرست رواندا به عنوان یک دولت تک‌حزبی اداره شده است و پل کاگرمه، فرمانده سابق، از سال ۲۰۰۰ تاکنون رئیس‌جمهور است. این کشور از زمان پیش از استعمار تاکنون توسط مجموعه‌ای از دولت‌های مرکزی اقتدارگرا اداره شده است. اگرچه رواندا در مقایسه با کشورهای همسایه خود سطح فساد پایینی دارد، اما در اندازه‌گیری‌های بین‌المللی شفافیت دولت، آزادی‌های مدنی و کیفیت زندگی در رتبه‌های پایین قرار دارد.

اقتصاد

اقتصاد رواندا عمدتاً مبتنی بر کشاورزی معیشتی است. قهوه و چای محصولات نقدی اصلی صادراتی آن هستند. گردشگری یک بخش با رشد سریع است و اکنون بزرگترین درآمد ارزی خارجی کشور است. بر اساس آخرین نظرسنجی در سال ۲۰۱۹/۲۰، ۴۸.۸ درصد جمعیت تحت تأثیر فقر چند بعدی و ۲۲.۷ درصد دیگر در معرض آن هستند. این کشور عضو اتحادیه آفریقا، سازمان ملل متحد، کشورهای مشترک المنافع (یکی از چند کشور عضو که هیچ پیوند تاریخی با امپراتوری بریتانیا ندارد)، کمیسیون اقتصادی کشورهای شرق آفریقا، سازمان بین‌المللی فرانکوفونی و جامعه شرق آفریقا است.

جمعیت‌شناسی

جمعیت جوان و عمدتاً روستایی است؛ رواندا یکی از جوان‌ترین جمعیت‌های جهان را دارد. رواندی‌ها از یک گروه فرهنگی و زبانی، بنیارواندا، هستند. با این حال، در این گروه سه زیرگروه وجود دارد: هوتو، توتسی و توا. توا مردم پیگمی ساکن جنگل هستند و اغلب به عنوان فرزندان اولیه ساکنان رواندا در نظر گرفته می‌شوند. مسیحیت بزرگ‌ترین دین در کشور است؛ زبان اصلی و ملی رواندایی است که توسط رواندی‌های بومی صحبت می‌شود، در حالی که انگلیسی، فرانسوی و سواحلی به عنوان زبان‌های خارجی رسمی اضافی خدمت می‌کنند.