زاهد حسن
زاهد حسن متولد سال ۱۹۷۱ در داکا، بنگلادش و استاد فیزیک دانشگاه پرینستون میباشد. حوزه تحقیقاتی اولیه او فیزیک کوانتومی و توپولوژی کوانتومی است. او برگزیده جایزه مصطفی در سال 2021 است.
تحصیلات و شغل آکادمیک
زاهد حسن تحصیلات متوسطه خود را در بنگلادش به پایان رساند و سپس در دانشگاه تگزاس در آستین در رشته فیزیک و ریاضیات تحصیل کرد. او دکترای خود را در سال 2002 از دانشگاه استنفورد، با کار در آزمایشگاه شتاب دهنده ملی اسلک/استنفورد و آزمایشگاه ملی بروکهاون گرفت.
حسن پس از دورهای بهعنوان همکار در فیزیک بنیادی در پرینستون، آزمایشگاههای بل (در موری هیل، نیوجرسی)، آزمایشگاه ملی شتاب دهنده ملی اسلک/استنفورد و آزمایشگاه ملی لارنس برکلی، بهعنوان عضو هیئت علمی به دانشگاه پرینستون پیوست.
حسن محقق اصلی آزمایشگاه ماده کوانتومی توپولوژیکی و طیفسنجی پیشرفته در دانشگاه پرینستون و پژوهشگر مدعو در آزمایشگاه ملی لارنس برکلی در کالیفرنیا از سال 2014 است. او همچنین از سال 2014 عضو پیشتاز موسسه آسپن (واشنگتن دی سی) بوده است. حسن یکی از اعضای منتخب آکادمی هنر و علوم آمریکا است.
زمینه پژوهش
تحقیقات حسن بر روی فیزیک بنیادی و در جستجوی یا اکتشاف عمیق مراحل جدید ماده کوانتومی الکترونیکی متمرکز است. او در آزمایشگاه ملی لارنس برکلی، خط پرتو و تأسیسات ایستگاه پایانی مرلین با طیفسنجی پراکندگی را پیشنهاد و رهبری کرد. همچنین آزمایشگاهی برای پدیدههای کوانتومی فوق سریع و منسجم در دانشگاه پرینستون ایجاد کرد.
جوایز
پروفسور زاهد حسن برنده جایزه ارنست اورلاندو لارنس (2020) و جایزه مصطفی (2021) است. او در حوزه فیزیک کوانتوم با داشتن اثر نیمه فلزهای فرمیون ویل موفق به کسب جایزه مصطفی 2021 شده است. فرمیونهای ویل، فرمیونهای کایرال بدون جرم هستند که مفهوم ریاضی یک اسپینور ویل را تجسم میبخشند. چرخندگان ویل بهنوبه خود نقش مهمی در نظریه میدان کوانتومی و مدل استاندارد ایفا میکنند، جایی که آنها در نظریه میدان کوانتومی بلوک سازنده فرمیونها هستند.