دانشگاه استنفورد
دانشگاه استنفورد (به انگلیسی: Stanford University)، با نام رسمی دانشگاه لیلاند استنفورد جونیور، یک دانشگاه خصوصی پژوهشی در استنفورد، کالیفرنیا است. این دانشگاه در سال ۱۸۸۵ توسط لیلاند استنفورد، سرمایهدار راهآهن و سناتور ایالت کالیفرنیا، به یادبود تنها فرزندش لیلاند جونیور تأسیس شد. دانشگاه استنفورد دارای پردیسی به وسعت ۳۳۱۰ هکتار است که جز بزرگترین پردیسهای دانشگاهی در ایالات متحده آمریکا به شمار میرود.
تاریخچه
دانشگاه استنفورد در سال ۱۸۸۵ توسط لیلاند و جین استنفورد به یاد تنها فرزندشان، لیلاند استنفورد جونیور تأسیس شد. این دانشگاه در سال ۱۸۹۱ در مزرعه سابق پالو آلتوی استنفورد افتتاح گردید.
خانواده استنفورد، دانشگاه خود را براساس الگوی دانشگاههای بزرگ شرق آمریکا و بهطور خاص دانشگاه کرنل در ایتاکای نیویورک بنا نهادند. در سال ۱۸۹۱ به دلیل اینکه اکثر اعضای هیئت علمی استنفورد از دانشگاه کرنل آمده بودند، از استنفورد به عنوان «کرنل غرب» یاد میشد. این شباهت شامل دیوید استار جردن، اولین رئیس دانشگاه استنفورد و جان کاسپر برانر، دومین رئیس دانشگاه نیز میشد.
هر دو دانشگاه کرنل و استنفورد از پیشگامان دسترس آزاد آموزش عالی بدون توجه به مسائل مذهبی (عدم وابستگی به مذهب خاص) و پذیرش دانشجویان زن و مرد بودند. دانشگاه کرنل بهعنوان یکی از اولین دانشگاههای آمریکایی شناخته میشود که این رویکرد رادیکال را در پیش گرفت و دانشگاه استنفورد نیز از این رویه پیروی کرد.
دانشگاه استنفورد در سال ۱۸۹۱ با پذیرش اولین دانشجویان خود، بهعنوان یک مؤسسه آموزشی مختلط و غیرمذهبی آغاز به کار کرد. این دانشگاه پس از درگذشت لیلاند استنفورد در سال ۱۸۹۳ و همچنین بعد از زمینلرزه شدید سانفرانسیسکو در سال ۱۹۰۶ با مشکلات مالی روبرو شد.
پس از جنگ جهانی دوم، فردریک تِرمن، دومین معاون دانشگاه، با تشویق و حمایت از کارآفرینی اعضای هیئت علمی و دانشآموختگان، الهامبخش ایجاد یک صنعت محلی خودکفا (دره سیلیکون) شد. در سال ۱۹۵۱، دانشگاه استنفورد اولین پارک تحقیقاتی دانشگاهی جهان به نام «پارک تحقیقاتی استنفورد» را در پالو آلتو تأسیس کرد. این پارک «کانون دره سیلیکون» نامیده شده است.
ابعاد علمی
دانشکدهها
دانشگاه استنفورد براساس هفت دانشکده آموزشی در یک پردیس واحد سازماندهی شده است. دانشکدههای علوم انسانی و هنر (با ۲۷ گروه آموزشی)، مهندسی (با ۹ گروه آموزشی) و پایداری (با ۹ گروه آموزشی) هر دو برنامه کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه میدهند، در حالی که دانشکدههای حقوق، پزشکی، آموزش و پرورش و کسب و کار تنها برنامههای تحصیلات تکمیلی دارند.
پژوهش
استنفورد در ردهبندی دانشگاههای دکتری با فعالیت تحقیقاتی بسیار بالا (R1) قرار دارد. این دانشگاه بهطور ویژه بهخاطر فعالیتهای پژوهشی شناخته شده است. در سالهای مالی ۲۰۲۱/۲۰۲۲، هزینههای تحقیقاتی دانشگاه ۱.۸۲ میلیارد دلار بوده و تعداد کل پروژههای حمایتشده به ۷۹۰۰ مورد رسیده است.
تا سال ۲۰۱۶، دفتر معاون پژوهشی و رئیس دانشکده تحقیقات، بر هجده آزمایشگاه، مرکز و مؤسسه مستقل نظارت داشته است. کاترین آن مولر، فرد کلیدی در هدایت این مراکز تحقیقاتی برای انتخاب موضوعات پژوهشی، اعضای هیئت علمی و دانشجویان است. این آزمایشگاهها، مراکز و مؤسسات همچنین بودجهای را برای همکاریهای پژوهشی در اختیار دانشجویان کارشناسی و تحصیلات تکمیلی قرار میدهند.
از دیگر مؤسسات وابسته به استنفورد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاسیسات ملی شتابدهنده اسلاک (که در ابتدا مرکز شتابدهنده خطی استنفورد نام داشت)
- مؤسسه تحقیقات استنفورد (یک مؤسسه مستقل که منشأ آن در این دانشگاه بوده است)
- مؤسسه هوور (یک اندیشکده محافظهکار)
- مؤسسه طراحی هاسو پلاتنر (یک مدرسه طراحی چندرشتهای که با همکاری مؤسسه هاسو پلاتنر از دانشگاه پوتسدام آلمان فعالیت میکند و آموزش طراحی محصول، مهندسی و مدیریت کسب و کار را به صورت یکپارچه ارائه میدهد)
دانشگاه استنفورد میزبان مؤسسه تحقیقات و آموزش مارتین لوتر کینگ جونیور است که از پروژه مقالات مارتین لوتر کینگ جونیور شکل گرفته و همچنان شامل آن میشود. این پروژه حاصل همکاری با مرکز کینگ برای انتشار مقالات کینگ است که در اختیار این مرکز قرار دارد.
این دانشگاه همچنین برنامه بورس تحصیلی جان اس. نایت برای روزنامهنگاران حرفهای و مرکز راهحلهای اقیانوسی را مدیریت میکند. مرکز راهحلهای اقیانوسی، علوم دریایی و سیاستگذاری را برای رسیدگی به چالشهای پیش روی اقیانوسها گرد هم میآورد. این مرکز بر روی پنج محور اصلی تمرکز دارد: تغییرات آب و هوایی، صید بیرویه ماهی، توسعه سواحل، آلودگی و پلاستیک.
استنفورد به همراه دانشگاههای برکلی و سانفرانسیسکو بخشی از بایوهاب است. بایوهاب یک مرکز تحقیقاتی علوم پزشکی جدید است که در سال ۲۰۱۶ با تعهد ۶۰۰ میلیون دلاری از سوی مارک زاکربرگ، مدیرعامل و بنیانگذار فیسبوک، پریسیلا چان، متخصص اطفال، تأسیس شد. این مرکز تحقیقات پزشکی برای طراحی واحدهای مراقبت بهداشتی پیشرفته فعالیت میکند.
کارآفرینی
این دانشگاه بهویژه بهخاطر فرهنگ کارآفرینی خود شناخته شده است و از جمله موفقترین دانشگاههای جهان در جذب بودجه برای شرکتهای نوپا و صدور مجوز اختراعات خود به شرکتهای موجود به شمار میرود. فارغالتحصیلان استنفورد شرکتهای متعددی را تأسیس کردهاند که در مجموع سالانه بیش از ۲.۷ تریلیون دلار درآمد دارند، معادل دهمین اقتصاد بزرگ جهان، بیش از ۵.۴ میلیون شغل ایجاد میکنند.
ورزش
دانشجویان این دانشگاه در ۳۶ رشته ورزشی دانشگاهی به رقابت میپردازند و استنفورد یکی از دو دانشگاه خصوصی در کنفرانس ورزشی Pac-12 است. دانشگاه استنفورد با کسب ۱۳۱ قهرمانی تیمی در مسابقات انجمن ملی دانشجویان ورزشکار (NCAA)، رکورددار بیشترین قهرمانی در بین تمامی دانشگاههای این کشور است. همچنین این دانشگاه به مدت ۲۵ سال متوالی، از سال ۱۹۹۴، جایزه مدیران ورزشی (NACDA) را دریافت کرده است. دانشجویان و فارغالتحصیلان استنفورد موفق به کسب بیش از ۳۰۲ مدال المپیک (از جمله ۱۵۳ مدال طلا) شدهاند.
محوطه دانشگاهی
بزرگترین بخش دانشگاه استنفورد در پردیسی به وسعت 3310 هکتار قرار دارد که یکی از بزرگترین پردیسهای دانشگاهی در ایالات متحده به شمار میرود و در سال ۲۰۰۸، ۶۰ درصد از این زمین همچنان توسعه نیافته باقی مانده بود. این دانشگاه در شبهجزیره سانفرانسیسکو، در بخش شمال غربی دره سانتا کلارا (دره سیلیکون) واقع شده است. فاصله آن تا سانفرانسیسکو تقریباً ۶۰ کیلومتر به سمت جنوب شرقی و تا سن خوزه حدود ۳۰ کیلومتر به سمت شمال غربی است. در سال ۲۰۰۶، درآمد دانشگاه استنفورد ۴.۵ میلیارد دلار بود و بیش از ۲.۱ میلیارد دلار را در شهرستانهای سانتا کلارا و سن متئو هزینه کرد.
پردیس مرکزی
این بخش در کنار پالو آلتو قرار دارد و با خیابانهای ال کامینو رئال، استنفورد آونو، جونیپیرو سرا بلوار و سند هیل رود، نزدیک به جاده اصلی ایالتی ۸۲ احاطه شده است. اداره پست آمریکا دو کدپستی مجزا به آن اختصاص داده است: ۹۴۳۰۵ برای نامههای اداری دانشگاه و ۹۴۳۰۹ برای صندوق پستی. این محدوده تحت پوشش کد منطقهای ۶۵۰ قرار دارد.
سایر پردیسها
این بخشها خارج از محدوده اصلی دانشگاه قرار دارند و شامل موارد زیر هستند:
- جاسپر ریج: تپهای طبیعی به وسعت ۱۲۰۰ هکتار در جنوب پردیس مرکزی که زیستگاه جانوران وحشی به شمار میرود و توسط دانشکدههای زیستشناسی برای تحقیقات میدانی مورد استفاده قرار میگیرد.
- آزمایشگاه ملی شتابدهنده اسلاک: تأسیساتی در غرب پردیس مرکزی که توسط دانشگاه برای وزارت انرژی آمریکا اداره میشود. این مرکز شامل بلندترین شتابدهنده خطی ذرات در جهان به طول ۳.۲ کیلومتر است.
- ایستگاه دریایی هاپکینز: مرکز تحقیقات زیستشناسی دریایی در خلیج پاسیفیک گروو که از سال ۱۸۹۲ متعلق به دانشگاه استنفورد بوده است. این مرکز یکی از قدیمیترین آزمایشگاههای دریایی در ساحل غربی آمریکا بهشمار میرود.
- محلهای تحصیل خارج از کشور: برخلاف برنامههای معمول تحصیل خارج از کشور، دانشگاه استنفورد خود شعبههایی را در چندین نقطه دنیا اداره میکند. در هرکدام از این شعبات، دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه حضور دارند که فضایی شبیه به یک «استنفورد کوچک» را ایجاد میکند.
- پردیس ردوود سیتی: این پردیس که چند مایل دورتر از پردیس اصلی قرار دارد، محل استقرار بسیاری از دفاتر اداری دانشگاه است.
- مرکز باس در واشنگتن دیسی: این مرکز با ارائه امکاناتی نظیر خوابگاه، از برنامه استنفورد در واشنگتن برای دانشجویان کارشناسی پشتیبانی میکند.
- چین: مرکز استنفورد در دانشگاه پکن، که در ساختمان لی جونگ سن قرار دارد، مرکز کوچکی برای همکاریهای پژوهشی و دانشجویی با دانشگاه پکن است.
خانههای اعضای هیئت علمی
بسیاری از اعضای هیئت علمی دانشگاه استنفورد در محلهای به نام «گتوی اساتید» سکونت دارند که با فاصله کمی قابل پیادهروی یا دوچرخهسواری از دانشگاه قرار دارد. منازل این محله متعلق به دانشگاه استنفورد بوده و به صورت مالکیت مشاع اداره میشود. ساکنین میتوانند این خانهها را خریداری و به سایر اعضای هیئت علمی واگذار کنند، اما مالکیت زمین برای دانشگاه باقی میماند.
کاربریهای دیگر
بخشی از زمینهای دانشگاه برای ایجاد درآمد مورد استفاده قرار میگیرند، مانند مرکز خرید استنفورد و پارک تحقیقاتی استنفورد. همچنین، ناحیهای از این زمینها بهصورت اجارهای به ناحیه متحد مدارس پالو آلتو برای ساخت چندین مدرسه از جمله دبیرستان پالو آلتو و دبیرستان گان واگذار شده است. پارک ال کامینو، قدیمیترین پارک شهر پالو آلتو، نیز در زمینهای استنفورد قرار دارد. استنفورد همچنین دارای زمین گلف و مرکز سوارکاری نیز هست.
نشانههای تاریخی
از جمله نشانههای شاخص پردیس دانشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تالار اصلی و کلیسای یادبود، مرکز هنرهای تجسمی کانتور و تالار کنسرت بینگ، آرامگاه استنفورد با مجسمه فرشته غم در نزدیکی آن، برج هوور، باغ مجسمههای رودن، باغ مجسمههای پاپوآ گینهنو، باغ کاکتوس آریزونا، باغ گیاهشناسی دانشگاه استنفورد و کتابخانه سبز.
افراد معروف
استنفورد خاستگاه چندین رهبر جهان از جمله هربرت هوور (رئیس جمهور ایالات متحده)، ریشی سوناک (نخستوزیر بریتانیا)، کیریاکوس میتسوتاکیس (نخستوزیر یونان) و یوکیو هاتویاما (نخستوزیر سابق ژاپن) است. همچنین این دانشگاه با ۷۴ میلیاردر زنده، ۵۸ برنده جایزه نوبل، ۳۳ دریافتکننده کمکهزینه مکآرتور، ۲۹ برنده جایزه تورینگ و ۷ برنده جایزه بنیاد گرگ ارتباط دارد. علاوه بر این، استنفورد یکی از دانشگاههای پیشرو در تربیت دانشجویان بورسیه فولبرایت، مارشال، گیتس کمبریج، رودز و اعضای کنگره ایالات متحده است.