سنت پترزبورگ
سن پترزبورگ، که زمانی با نامهای پتروگراد و لنینگراد شناخته میشد، پس از مسکو دومین شهر بزرگ روسیه به شمار میرود. این شهر در کنار رودخانه نوا و در ابتدای خلیج فنلاند در دریای بالتیک قرار دارد. بر اساس آمار سال ۲۰۲۱، جمعیت شهر حدود ۵.۶ میلیون نفر بوده و بیش از ۶.۴ میلیون نفر در منطقه کلانشهری آن زندگی میکنند. سن پترزبورگ چهارمین شهر پرجمعیت اروپا، پرجمعیتترین شهر در دریای بالتیک و شمالیترین شهر جهان با بیش از یک میلیون نفر ساکن است. این شهر که زمانی پایتخت امپراتوری روسیه و یک بندر استراتژیک بود، امروزه بهعنوان یک شهر فدرال اداره میشود.
تاریخچه
سن پترزبورگ در ۲۷ مه ۱۷۰۳ توسط تزار پتر کبیر در محل یک دژ سوئدی فتحشده تأسیس شد و به نام سنت پیتر نامگذاری گردید. در تاریخ و فرهنگ روسیه، این شهر بهعنوان زادگاه امپراتوری روسیه و نقطه ورود این کشور به تاریخ مدرن بهعنوان یک قدرت بزرگ اروپایی شناخته میشود. از سال ۱۷۱۲ تا ۱۹۱۸ (بهجز دوره کوتاهی بین ۱۷۲۸ تا ۱۷۳۰ که مسکو پایتخت بود)، سن پترزبورگ پایتخت تزارهای روسیه و سپس امپراتوری روسیه بود. پس از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷، بلشویکها دولت خود را به مسکو منتقل کردند. در سال ۱۹۲۴، پس از مرگ لنین، نام شهر به لنینگراد تغییر یافت. این شهر در جنگ جهانی دوم شاهد محاصره لنینگراد، مرگبارترین محاصره تاریخ، بود. در ژوئن ۱۹۹۱، چند ماه پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، مردم در یک همهپرسی به بازگرداندن نام اصلی شهر رأی دادند.
گردشگری
سن پترزبورگ بهعنوان مرکز فرهنگی روسیه شناخته میشود و در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۵ میلیون گردشگر را به خود جذب کرد. این شهر یکی از مهمترین مراکز اقتصادی، علمی و گردشگری روسیه و اروپا به شمار میرود. امروزه با لقب «پایتخت شمالی روسیه» شناخته میشود و میزبان نهادهای مهم دولتی مانند دادگاه قانون اساسی روسیه و شورای هرالدیک رئیسجمهور این کشور است. همچنین کتابخانه ملی روسیه، ستاد نیروی دریایی، و منطقه نظامی لنینگراد در این شهر قرار دارند. مرکز تاریخی سن پترزبورگ و مجموعههای مرتبط با آن در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند. موزه هرمیتاژ، یکی از بزرگترین موزههای هنری جهان، آسمانخراش لاختا سنتر - بلندترین سازه اروپا - و میزبانی جام جهانی ۲۰۱۸ و یورو ۲۰۲۰ از دیگر ویژگیهای برجسته این شهر هستند.