درخواست اصلاح

شرکت دانش‌بنیان

از دانشنامه ویکیدا

شرکت دانش‌بنیان، موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش افزوده فراوان تشکیل می‌شود.

بازدید رهبر ایران از نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های برتر سال 1389
بازدید رهبر ایران از نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های برتر سال 1389

طبق آیین‌نامه مصوب معاونت علمی ریاست جمهوری درباره شرکت‌های دانش بنیان، اهدافی نظیر، ترغیب هیئت علمی دانشگاه‌ها و واحدهای ‌پژوهشی برای فعالیت‌های بیشتر در رفع نیاز جامعه و امکان افزایش درآمد اعضای هیئت علمی، تجاری‌سازی یافته‌های ‌پژوهشی، افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها و واحدهای ‌پژوهشی موضوع کلی فعالیت دانش بنیان را دنبال می‌کنند.

قانون دانش‌بنیان

قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات در تاریخ ۵ آبان ۱۳۸۹ جهت دستیابی به اقتصاد دانش‌بنیان، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و پس از در تاریخ به تأیید شورای نگهبان در تاریخ ۳۰/۸/۸۹ رسید و جهت اجرا به دولت دهم ابلاغ شد.

زمینه‌های فعالیت

شرکت‌های دانش بنیان بر اساس زمینه فعالیت به دسته‌های زیر تقسیم بندی می‌شوند.

  • انجام تحقیقات کاربردی
  • ارایه خدمات تخصصی و مشاوره‌ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی)
  • تولید محصولات یا فناوری نوین(توسعه فناوری)
  • انجام خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاوره‌ای
  • ارایه ی خدمات توسعه کار‌آفرینی
  • ایجاد مراکز رشد و خدمات ایجاد و توسعه‌ی کسب و کار
  • ارایه ی خدمات توسعه ی محصول جدید
  • ارایه ی خدمات ورود کسب و کاربه بازار بین المللی و جهانی کردن آن ها
  • برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه ی کارآفرینی در سطوح ملی ، منطقه‌ای و محلی

انواع سطوح شرکت‌های دانش بنیان

شرکت‌های نوپا نوع 1

شرکت­های نوپا که دارای اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند یا دارای درآمد عملیاتی در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند، در صورتی که حداقل یک «کالا یا خدمت یا فرآیند تولید یا تجهیز تولید» با فناوری در سطح 1 را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1)، ساخته و ارایه نمایند، بصورت شرکت «نوپا نوع 1» تایید می­شوند.

شرکت‌های نوپا نوع 2

شرکت­های نوپا که دارای اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند یا دارای درآمد عملیاتی در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند، در صورتی که حداقل یک «کالا یا خدمت یا فرآیند تولید یا تجهیز تولید» با فناوری در سطح 2 را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1)، ساخته و ارایه نمایند، بصورت شرکت «نوپا نوع 2» تایید می­شوند.

شرکت‌های تولیدی نوع 1

شرکت‌های متقاضی که در اظهارنامه سال مالی گذشته خود دارای درآمد عملیاتی هستند، در صورتی که حداقل (25) درصد از این درآمد، ناشی از فروش کالاها یا خدمات با فناوری در سطح 1 و حائز همه معیارهای ماده (1) باشد، بصورت شرکت «تولیدی نوع 1» تایید می­شوند.

شرکت‌های تولیدی نوع 2

شرکت‌های متقاضی که در اظهارنامه سال مالی گذشته خود دارای درآمد عملیاتی هستند، با دارا بودن یکی از شرایط بندهای 6-1 یا 6-2، بصورت شرکت «تولیدی نوع 2» تایید می­شوند:

الف) شرکت، حداقل یک «کالا یا خدمت یا فرآیند تولید یا تجهیز تولید» با فناوری در سطح 1 یا سطح 2 را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1)، ساخته و ارایه نماید.

ب) شرکت مجری حداقل یک پروژه «مهندسی، پیمانکاری و ساخت» (EPC) باشد، مشروط به اینکه حداقل (10) درصد از قیمت قراردادهای پروژه ناشی از بخش‌های حائز همه معیارهای ماده (1) باشد.

شرکت‌های مستعد دانش‌بنیان (نوع3)

شرکتهای مستعدی که حائز معیارهای این آیین‌نامه نباشند ولی در صورت ارائه فرصت و حمایت امکان کسب آنها را داشته باشند، در صورت احراز معیارهای ارزیابی ذکر شده در پیوست (2) این آیین‌نامه، بصورت شرکت مستعد دانش‌بنیان (نوع 3) تایید می­‌شوند.