درخواست اصلاح

شهریار (شاعر)

از دانشنامه ویکیدا

سید محمدحسین بهجت تبریزی مشهور به شهریار از شاعران معاصر پر آوازه ایران است. او در ۱۱ دی ۱۲۸۵ در روستای خُشکِناب تبریز به دنیا آمد. از شهریار اشعار فراوانی به زبان فارسی و ترکی آذری موجود است.

تصویر سیاه و سفید محمدحسین شهریار
تصویر سیاه و سفید محمدحسین شهریار
اطلاعات شخصی
نام(های): سید محمدحسین بهجت تبریزی
لقب(ها): شهریار
تاریخ تولد: ۱۱ دی ۱۲۸۵
محل تولد: تبریز
تاریخ فوت: ۲۷ شهریور ۱۳۶۷
محل دفن: مقبرةالشعرا تبریز
تحصیلات: او در سال پایانی تحصیل در رشته پزشکی دارلفنون را رها کرد
پیشه: شاعر
نام پدر: میرآقا بهجت خشگنابی
همسر(ها): عزیزه عبدخالقی
فرزندان: شهرزاد، مریم، هادی

شهریار در قالب‌های مختلفی ازجمله قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی شعر می‌سرود و در سرودن شعر تبحر شگفت انگیزی داشت. مشهورترین اشعار شهریار در قالب غزل سروده شده‌اند. غزل معروف «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» از بهترین اشعار محمدحسین بهجت تبریزی هستند.

شهریار به ائمه از جمله حضرت علی ارادت خاصی داشت و در شعر نیز به حافظ و فردوسی علاقه فراوانی داشت.

اشعار شهریار آیینه‌ی خوبی برای اندیشه و اعتقادات اوست. او در اشعارش به بسیاری از نکات اخلاقی و تربیتی اشاره می‌کند.

یکی دیگر از مشهورترین آثار شهریار، شعر حیدربابا است که به زبان اذری سروده شده.

شهریار پس از گدراندن یک ماجرای عشقی نافرجام و ناکامی در عشقف با یکی از اقوان دور خود به نام عزیزه عبدِخالقی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج سه فرزند است.

شهریار در دوران زندگی خود با ادیبان و هنرمندان متعددی ازجمله ابوالحسن صبا، محمدتقی بهار، ایرج میرزا، عارف قزوینی، نیما یوشیج، هوشنگ ابتهاج، کریم امیری فیروزکوهی و... ملاقات و دوستی داشت.

محمدحسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار در ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ در شهر تبریز درگذشت. پیکر او طبق وصیت نامه‌اش در مقبرةالشعرا به خاک سپرده شد. همه ساله در تاریخ ۲۷ شهریور ماه بزرگداشتی برای او توسط بنیاد شهریار برگزار می‌شود و به احترام او این روز را روز شعر و ادب فارسی نام‌ نهاده‌اند.

سریال شهریار

در سال ۱۳۸۴ مجموعه تلویزیونی با نام شهریار به کارگردانی کمال تبریزی ساخته شد که در آن بخشی از زندکی شهریار از کودکی تا زمان مرگ به تصویر کشیده شده‌است. این سریال ابتدا در سال ۱۳۸۶ از شبکه دو سیما پخش شد و پس از آن در سال‌های مختلف از شبکه‌های دیگر تکرار شد.

در ابتدا مریم، دختر استاد شهریار به پخش این سریال اعتراض داشت. او معتقد بود که بخش زیادی از این سریال حقیقت ندارد. اما برادرش هادی نظر متفاوتی داشت و معتقد بود «این سریال در کلیات هیچ مشکلی نداشت و در جزئیات هم دست هنرمند باز است که تغییراتی را به‌وجود آورد تا مجموعه برای مخاطب جذابیت داشته باشد».