درخواست اصلاح

مراغه

از دانشنامه ویکیدا

مراغه، دومین شهر بزرگ و پرجمعیت استان آذربایجان شرقی، پس از تبریز، در دامنه جنوبی کوه سهند و در کنار رودخانه صوفی‌چای واقع شده است. این شهر 135 کیلومتر با مرکز استان و 590 کیلومتر با تهران فاصله دارد

رصدخانه مراغه
رصدخانه مراغه
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: آذربایجان شرقی
شهرستان: مراغه
بخش: مرکزی
جمعیت: ۱۷۵٬۲۵۵ نفر
ارتفاع: ۱۴۷۷٫۷ متر
شهردار: دکتر شهرام مروتی

مراغه به‌دلیل فضای سبز و باغات متعدد در داخل شهر به باغ‌شهر ایران و به‌دلیل وجود رصدخانه مراغه در دوران خواجه نصیرالدین طوسی به پایتخت نجوم ایران شناخته می‌شود.

نام‌شناسی

واژه مراغه، از حدود قرن دوم هجری به این شهر اطلاق می‌شود. به گفته مورخان، این شهر با نام‌هایی دیگری نیز شناخته می‌شود. از جمله می‌توان به مراوا یا ماراوا به معنای جایگاه ماد (طبق نظر احمد کسروی) و ماراغا برداشتی از نام یک اسقف مشهور نسطوری به نام ماراغا (طبق نظر ویلسون، سیاح انگلیسی) اشاره کرد.

تاریخچه

مراغه از دوران قبل از اسلام آباد بوده است، اما قرن‌های 12 تا 14 میلادی، دوران رشد و شکوفایی این شهر محسوب می‌شود. در این دوران، مراغه پایتخت سلسله‌های متعدد محلی از جمله احمدیلیان و اتابکان آذربایجان بود. مراغه در زمان حکومت هلاکوخان در دوره ایلخانی پایتخت ایران بوده است.

این شهر در اوایل دوره قاجار هم بسیار پررونق بوده و اولین کارخانه اسلحه‌سازی در آن ساخته شده است.

جغرافیا

مراغه در انتهای شرقی یک دشت حاصلخیز و در یک دره باریک شمالی- جنوبی واقع شده است. این شهر در 30 کیلومتری غرب دریاچه ارومیه قرار دارد. این شهر در دامنه جنوبی کوه سهند قرار دارد و رودخانه صوفی‌چای از این دامنه سرچشمه گرفته و با عبور از شهر مراغه، به دریاچه ارومیه می‌ریزد.

موقعیت جغرافیایی این شهر باعث شده تا مراغه دارای منابع آب فراوان، زمین‌های حاصلخیز اطراف شهر و باغ‌ها و تاکستان‌های وسیع باشد.

آب و هوا

مراغه دارای آب و هوای معتدل متمایل به سرد و نسبتاً مرطوب است. بیشینه دمای تابستان حدود 35 درجه سانتی‌گراد بالای صفر و کمینه دمای زمستان حدود 20 درجه سانتی‌گراد زیر صفر و میزان بارش سالانه: حدود 330 میلی‌متر است.

گردشگری

جاذبه‌های تاریخی

مراغه با داشتن بیش از ۳۰۰ اثر ثبت شده ملی، جزء ۱۰ شهر برتر کشور محسوب می‌شود. برخی از مهم‌ترین اماکن تاریخی این شهر عبارتند از:

  • رصدخانه مراغه
  • گنبد سرخ
  • برج مدور
  • گنبد کبود
  • گنبد غفاریه
  • آرامگاه اوحدی
  • معبد مهر
  • قلعه قیزلار قلعه‌سی

اقتصاد

مراغه به‌عنوان مرکز کشاورزی منطقه آذربایجان شرقی شناخته می‌شود. کشاورزی و باغداری شغل غالب مراغه محسوب می‌شود و عمده تولیدات آن کشمش، خشکبار، عسل، مواد لبنی، پوست، فرش و سایر مواد غذایی است. عمده تولیدات باغی مراغه شامل سیب، انگور، گردو، بادام و گوجه سبز می‌شود.

فعالیت‌های صنعتی در مراغه عمدتاً به بخش کشاورزی وابسته است و مواد اولیه بسیاری از صنایع از جمله صنایع غذایی و تبدیلی از محصولات کشاورزی تامین می‌شود.