معماری
معماری فرایندی است که طی آن برای ساختن سازهها و ساختمانها برنامه ریزی میشود.
درواقع معماری هنر و فن طراحی و شیوه ساخت و ساز بناها ، فضاهای مختلف و به طور کلی سازههای فیزیکی با توجه به نیازهای اجتماعی است.
معماری را میتوان یکی از اجتماعیترین هنرهای بشر دانست چرا که با زندگی روزمره انسان در ارتباط است. در معماری، طراحی ساختمانها و بناها با تلفیق هندسه، اصول زیباشناختی و اصول مهندسی فیزیک دخالت دارند.
معماری برخی بناها همچنین با توجه به آیینهای سنتی و مذهبی صورت میگیرد و در عین حال باید با هوشمندی، دوام و قابل استفاده بودن همراه باشد. امروزه معماری دانشی وسیع است که قدمت آن به اندازه عمر بشر است. اجرای اصول معماری در هر نقطه و اقلیم، متفاوت است و به ویژگیهای جغرافیایی، مذهبی و فرهنگی هر منطقه بستگی دارد.
معادل فارسی واژه معماری، مهراز است که از دو بخش مه به معنی زندگی و راز به معنی سازنده تشکیل شده و در واقع مهراز به معنی سازنده است. معادل نگلیسی معمار نیز Architect میباشد.
معمار کسی است که با تکیه بر تفکرات و خلاقیت خود، بر اساس اصول دقیق فیزیک، ریاضی و هندسه، یک بنا را طراحی میکند تا در عین داشتن دوام و استحکام، زیبایی نیز داشته باشد.
معماری به زبان ساده هنر و علم طراحی و ساخت ساختمانهای مسکونی، تجاری، فرهنگی و… به صورت ایمن و زیبا میباشد. امروزه معماری در طراحی شهرها، فضاهای عمومی، مناظر طبیعی و حتی داخلی خانهها نیز نقش مهمی دارد.
اهمیت معماری
معماری از جهات مختلفی دارای اهمیت است که از این جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. ایجاد شهرها و محیطهای شهری مناسب
2. حفظ و ارتقاء میراث فرهنگی
3. پایداری و محیط زیست
4. ارتباط اجتماعی و فرهنگی
عناصر معماری
عناصر معماری شامل عناصر ساختمانی و عناصر غیرساختمانی است. برخی از این عناصر عبارتند از:
1. فضا