درخواست اصلاح

نماز غفیله

از دانشنامه ویکیدا

نماز غفیله یک نماز مستحبی است.این نماز دو رکعت دارد و بین نماز مغرب و عشاء خوانده می شود.

نماز گزار در حال خواندن غفیله


واژه غُفَیله از ماده غفلت می باشد و دلیل نامگذاری این نماز به این خاطر است که ساعت غفلت معمولا بین مغرب و عشا اتفاق می افتد. زیرا که در این ساعت تمام تلاش شیطان برای این است که انسان را از یاد معبود خویش مورد غفلت قرار دهد.

خواندن این نماز توسط امامان و بزرگان توصیه شده و دارای آثار و فضایل زیادی میباشد. بنابر اسناد و روایات تاثیر نماز غفیله در آمرزش گناهان و برآورده شده حاجات بسیار بالا است. نماز غفیله بدین دلیل غفیله نامیده شده چون در این زمان مردم بسیار از یاد و ذکر خداوند غافل هستند. در مساجد ایران، نمازگزاران بین نماز مغرب و عشا معمولا این نماز را میخوانند.

نماز غفیله چگونه خوانده می شود؟

نماز غفیله دو رکعت است که در رکعت اول، پس از قرائت سوره حمد، به جای خواندن سوره این آیه را باید خواند: «وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَیْهِ فَنادی‏ فِی الظُّلُماتِ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ نَجَّیْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُوْمِنِینَ».

سپس به رکوع و سجود رفته و در رکعت دوم نیز پس از خواندن سوره حمد به جای سوره این آیه خوانده میشود: «وَ عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَیْبِ لا یَعْلَمُها إِلَّا هُوَ وَ یَعْلَمُ ما فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ ما تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَهٍ إِلَّا یَعْلَمُها وَ لا حَبَّهٍ فِی ظُلُماتِ الْأَرْضِ وَ لا رَطْبٍ وَ لا یابِسٍ إِلَّا فِی کِتابٍ مُبِینٍ».

پس از خواندن آیه، در قنوت این دعا گفته میشود: «اللَّهُمَّ إِنِّی اسْأَلُکَ بِمَفاتِحِ الْغَیْبِ الَّتِی لا یَعْلَمُهَا الَّا انْتَ انْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ انْ تَفْعَلَ بِی کَذا وَ کَذا» که جای کلمه «کذا و کذا» حاجات مد نظر خود را میتوانید بگویید سپس در ادامه گفته شود:  «اللَّهُمَّ انْتَ وَلِیُّ نِعْمَتِی وَ الْقادِرُ عَلَی طَلِبَتِی تَعْلَمُ حاجَتِی فَأسْأَلُکَ بِحَقِّ مُحَمّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ لَمَّا قَضَیْتَهَا لِی»

سپس به رکوع و سجود رفته و تشهد و سلام خوانده شود.

فضائل نماز غفیله

  • امام صادق (علیه السلام) میفرماید: هر کسی این دو رکعت نماز را در بین نماز مغرب و عشا بخواند و به آن تبرک جوید و حاجت خود را از خداوند طلب نماید، خداوند حاجت او را بر آورده کرده و آن چه را که بخواهد به او کرامت می کند.
  • این نماز را در برخی روایات به نماز مختص توبه‏ کنندگان میشناسند. همچنین در روایت آمده است که از آن با نام «غفیله» یاد می شود و آمده است که ثواب این نماز پیشگاه خدا بالاتر از گرفتن روزه است.
  • امام صادق(علیه السلام) از اجدادش روایت نموده که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرمودند: در ساعاتی که از خداوند غافل شدید نماز نافله به جا بیاورید، حتی اگر دو رکعت نماز ساده باشد؛ زیرا این دو رکعت بهشت و سرای ارجمندی را برای شما مقام می آورد. سپس سوال شد:ای پیامبر خدا، ساعات غفلت کدام است؟ پیامبر فرمود: بین مغرب و عشاء
  • هشام بن سالم نیز از امام صادق (علیه السلام) نقل کرده که امام میفرماید: هر شخصی که در بین نماز مغرب و عشا این دو رکعت را به جا بیاورد و به این دعا تبرّک جوید و حاجتی از درگاه خدا درخواست نماید پروردگار حاجت برآورده خواهد کرد خود و هر آن چه را می خواهد به او می بخشد