نماز
نماز بخشی از عبادت مسلمانان است، که پنج مرتبه از شبانهروز در اوقات معینی واجب است. نماز اولین عبادتی است که بر رسول اکرم (ص) و پیروانش واجب شد همچنین در قرآن کریم و دیگر متون دینی از نماز به عنوان «ستون دین» و «شرط قبولی سایر اعمال» یاد شده است.
به گفته بزرگان دین اسلام نماز گویی سخن گفتن و ارتباط مستقیم با خداوند است. نماز آثار بسیاری دنیوی و اخروی دارد که از آن آثار میتوان به ایجاد حس آرامش ایجاد شده پس از آن اشاره کرد.
مسمانان نماز را رو به کعبه در شهر مکه که قبله مسلمانان است میخوانند، و نماز از ذکرهای مخصوص آن و اعمالی مانند رکوع و سجده تشکیل شده است. نمازها به دو شکل فرادا (فردی) و به جماعت خوانده میشود. نمازهای روزانه دارای پنج نوبت نماز صبح، نماز ظهر، نماز عصر، نماز مغرب و نماز اعشا است. علاوه بر نمازهای واجب روزانه، نمازهای مستحبی نیز وجود دارد که برای آنها آثار و پاداشهایی در دنیا و آخرت بیان شده است. مهمترینِ نمازهای مستحبی، نماز شب و نافلههای نمازهای واجب هستند.
واژه شناسی
نماز واژهای در زبان فارسی است که برای «صلاة» به کار میرود. واژه نماز به معنای خم شدن و سرفرودآوردن برای ستایش خداوند، احترام و اظهار بندگی و اطاعت او است. واژۀ عربی «صلاة» از ریشۀ «ص ل و» به معنای دعا است و حالت جمع آن «صَلَوات» است. واژه «صلاة» در بعضی آیات قرآن کریم به معنای دعا هم به کار رفته است.
نحوه انجام
نمازهای روزانه به پنج نوبت نماز صبح، نماز ظهر، نماز عصر، نماز مغرب و نماز اعشا تقسیم میشوند که هر کدام به چند رکعت یا بخش تقسیم میشوند. نماز صبح ۲ رکعت، نماز ظهر، عصر و اعشا هر کدام ۴ رکعت و نماز مغرب ۳ رکعت است. هر رکعت شامل ۳ بخش قراعت، رکوع و سجده تقسیم میشود.
در ابتدای هر نماز فرد باید نیت کرده و سپس با گفتن تکبیر، کلمه الله اکبر نماز خود را آغاز میکند و پس از انجام رکعتهای نماز با تشهد و سلام نماز خود را به پایان میرساند.
برای آشنایی درباره هر نماز کافی است به صفحه آن نماز در ویکیدا مراجعه کنید.