هندوکش
هندوکُش رشتهکوهی به طول حدودی ۸۰۰ کیلومتر در نواحی مرزی مابین کشور افغانستان و پاکستان واقع شده است. این رشته کوه از مرکز افغانستان تا شمال پاکستان گسترده است و مانند کوههای آسیای مرکزی جوان و تازه میباشد و هر سال در حال رشد و بزرگ شدن است و زلزلههایی که در این مناطق رخ میدهد موضوع تجدید و نموی آنرا به حقیقت نزدیک میکند.
این رشتهکوه عظیم به دنباله رشته کوههای هیمالیا از طرف پامیر داخل افغانستان میشود و از نواحی شمال شرق به امتداد جنوب غرب افتاده است که بعد از گذشتن از دره بدخشان در بامیان پایان مییابد .
متوسط ارتفاع قلههای این رشتهکوه ۵۰۰۰ متر طول آن حدود ۸۰۰ کیلومتر است. این رشته کوه به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم میشود، هندوکش غربی نسبت به هندوکش شرقی کوچکتر است و دره معروف پنجشیر در دامنه جنوب شرقی آن قرار گرفته است. کوه تیراجمیر بلندترین قله این منطقه در چترال پاکستان واقع شده است که ارتفاع آن از سطح آب دریا بیش از ۷۷۵۰ متر میباشد. بلندترین قله این رشته کوه در خاک افغانستان نوشاخ با ارتفاع قله، ۷۴۸۵ متر از سطح دریا است. نواحی مرتفع این رشته کوه تقریباً همیشه پوشیده از برف و یخ است.
نام این رشته کوه در زبان اوستایی بهصورت (پویا ری سینا)، در فارسی میانه (اپارسین)، در سانسکریت سیند و در منابع یونانی (پاروپامیزوس) آمدهاست. فردوسی شاعر بزرگ فارسی نیز در شاهنامه از کوه هند یا هندوکوه یازده بار نام برده است.