درخواست اصلاح

کالری

از دانشنامه ویکیدا

کالری که در زبان انگلیسی به آن Calorie می گویند، نخستین بار در سال 1824 میلادی توسط فردی به نام نیکلاس کلمان به عنوان واحدی از گرما شناخته شد.

کالری
مواد غذایی با کالری متفاوت

انواع کالری

کالری به دو گروه کالری کوچک و کالری بزرگ تقسیم می شود:

  • کالری کوچک: کالری کوچک که به آن گرم کالری نیز می گویند، نماد آن cal می باشد که مساوی می باشد با میزان انرژی که برای افزایش دما یک گرم آب در فشار هوای یک اتمسفر به اندازه یک درجه سیلسیوس مورد نیاز است.
  • کالری بزرگ: کالری بزرگ که به آن کیلوگرم کالری یا همان کیلو کالری نیز می گویند، نماد آن Kcal یا cal است و دقیقا همان کالری غذایی می باشد. مقدار این کالری مساوی است با میزان انرژی که برای افزایش دمای یک درجه سانتی گراد برای یک کیلوگرم آب مورد نیاز است.

یک کالری بزرگ با 1000 کالری کوچک برابر می باشد. از این واحد ها طی سالیان طولانی در سیستم اندازه گیری متریک استفاده میشد اما سرانجام در سال 1948 تصمیم گرفته شد که برای گرما از واحد ژول استفاده نمایند.

کالری و رژیم غذایی

درست است که از کالری در علوم شیمی و فیزیک برای اندازه گیری میزان انرژی استفاده می گردد اما یکی از کاربردهای مهم کالری، محاسبه انرژی انواع مواد غذایی و خوراکی‌های مختلف می باشد که از همین رو در میان مردم عادی نیز بسیار کاربردی می باشد.

هر فرد به صورت روزانه به مقداری کالری احتیاج دارد که این کالری باید با میزان کالری که از مصرف مواد غذایی به صورت روزانه دریافت می نمایند در توازن باشد. اگر توازن میان این دو برهم بخورد می تواند موجب چاقی یا اضافه وزن، لاغری یا کاهش وزن گردد.

از همین رو، در سالیان گذشته برخی رژیم ها بر اساس محاسبه انرژی مصرفی روزانه و رژیم های غذایی مبنی بر محاسبه کالری دریافتی طبق روش های علمی، مورد توجه مردم و پزشکان قرار گرفت. در کشور ایران نیز همه متخصصین تغذیه مبنی بر همین شمارش کالری یکسری رژیم های غذایی را در اختیار مراجعه کننده قرار میدهند تا به وسیله آن بتوانند سلامت و وزن فرد را مدیریت نمایند.

کالری شماری مواد غذایی در رژیم غذایی، تقریبا از قرن بیستم و توسط فردی به اسم Joony Bowden که یک متخصص تغذیه، عصب شناس و نویسنده کتاب های متعددی درباره رژیم غذایی بود شروع گردید. او معتقد بود که اگر غذاها در دستگاه بمب کالری متری قرار گیرند و بسوزند، از محاسبه گرمای حاصل از سوزاندن مواد غذایی می شود کالری آنان را محاسبه کرد و برای رژیم غذایی از این کالری ها استفاده نمود.