درخواست اصلاح

کیریباتی

از دانشنامه ویکیدا

کیریباتی (به زبان گیلبرتی: Ribaberiki Kiribati) کشوری جزیره‌ای در منطقه میکرونزی اقیانوسیه، واقع در مرکز اقیانوس آرام است. جمعیت ثابت این کشور بر اساس سرشماری سال ۲۰۲۰ بیش از ۱۱۹,۰۰۰ نفر است که بیش از نیمی از آن‌ها در اتول (آب‌سنگ حلقوی) تاراوا زندگی می‌کنند. کیریباتی از ۳۲ آب‌سنگ و یک جزیره مرجانی مرتفع دورافتاده به نام بانابا تشکیل شده و مساحت خشکی آن ۸۱۱ کیلومتر مربع است که در پهنه‌ای به وسعت ۳,۴۴۱,۸۱۰ کیلومتر مربع از اقیانوس پراکنده شده‌اند.

پرچم کیریباتی
پرچم کیریباتی
موقعیت جغرافیایی کیریباتی
موقعیت جغرافیایی کیریباتی
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری کیریباتی
پایتخت: تاراوا
زبان(های) رسمی: انگلیسی، کیریباسی
دین(ها): مسیحیت 96.2%، بهایی 2.1%
حکومت: حکومت متمرکز جمهوری پارلمانی
مساحت: 811.19 کیلومتر مربع
جمعیت: 121,388 نفر (2021)
شاخص توسعه انسانی: 0.628
واحد پول: دلار استرالیا (AUD)
منطقه زمانی: یوتی‌سی 12+، 13+، 14+
پیش‌شماره تلفنی: 686+
کد ایزو ۳۱۶۶: KI
دامنه سطح‌بالا: ki.

موقعیت جغرافیایی

جزایر کیریباتی در امتداد خط استوا و نصف‌النهار ۱۸۰ درجه قرار دارند و تنها کشوری در جهان است که در هر چهار نیم‌کره واقع است. خط بین‌المللی تاریخ به دور کیریباتی می‌چرخد و به سمت شرق تا نزدیک ۱۵۰ درجه غربی امتداد می‌یابد. این ویژگی باعث می‌شود جزایر شرقی کیریباتی، یعنی جزایر لاین جنوبی در جنوب هاوایی، هم‌زمان با جزایر گیلبرت در یک روز قرار گیرند و در اولین منطقه زمانی جهان، یعنی UTC+14، واقع شوند.

تاریخچه و اقتصاد

کیریباتی در سال ۱۹۷۹ از بریتانیا مستقل شد و به یک کشور خودمختار تبدیل گردید. پایتخت آن، تاراوای جنوبی، که اکنون پرجمعیت‌ترین منطقه است، از مجموعه‌ای از جزیره‌های کوچک تشکیل شده که با راه‌های ارتباطی به هم متصل هستند و حدود نیمی از مساحت آب‌سنگ تاراوا را دربرمی‌گیرند. پیش از استقلال، این کشور فسفات صادر می‌کرد، اما معادن آن دیگر قابل بهره‌برداری نیستند. امروزه اقتصاد کیریباتی به شیلات و صادرات کوپرا (نارگیل خشک‌شده) وابسته است. این کشور یکی از کم‌توسعه‌یافته‌ترین کشورهای جهان به شمار می‌رود و برای اقتصاد خود به کمک‌های بین‌المللی وابستگی زیادی دارد.

جایگاه بین‌المللی و چالش‌ها

کیریباتی عضو جامعه اقیانوس آرام، کشورهای مشترک‌المنافع، صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و سازمان کشورهای آفریقایی، کارائیبی و اقیانوسیه است و در سال ۱۹۹۹ به عضویت کامل سازمان ملل متحد درآمد. به‌عنوان یک کشور جزیره‌ای، کیریباتی در برابر تغییرات اقلیمی و سونامی‌ها آسیب‌پذیر است. مقابله با تغییرات اقلیمی بخش اصلی سیاست بین‌المللی این کشور را تشکیل می‌دهد و کیریباتی به‌عنوان عضوی از اتحاد کشورهای کوچک جزیره‌ای در این زمینه فعال است.