کیپ ورد
کیپ ورد (به پرتغالی: Cabo Verde) با نام رسمی جمهوری کیپ ورد، یک کشور جزیرهای در غرب آفریقا و در اقیانوس اطلس است که از ده جزیره آتشفشانی با مساحت کل حدود 4033 کیلومتر مربع تشکیل شده است. این جزایر بین 600 تا 850 کیلومتر از غربیترین نقطه قاره آفریقا فاصله دارد. جزایر کیپ ورد همراه با آزور، جزایر قناری، مادیرا و جزایر ساویج، بخشی از منطقه اکولوژیکی ماکرونزی هستند.
تاریخ
مجمعالجزایر کیپ ورد تا قرن پانزدهم و زمانی که کاوشگران پرتغالی جزایر را کشف و مستعمره کردند، خالی از سکنه بود و بدین ترتیب اولین شهرک اروپایی در مناطق گرمسیری را تأسیس کردند. از آنجایی که جزایر کیپ ورد برای ایفای نقش در تجارت برده در اقیانوس اطلس در موقعیت مناسبی قرار داشتند، کیپ ورد در قرنهای شانزدهم و هفدهم از نظر اقتصادی رونق یافت و بازرگانان و دزدان دریایی را جذب کرد. پس از سرکوب تجارت برده در اقیانوس اطلس توسط امپراتوری بریتانیا در قرن نوزدهم، رونق اقتصادی کیپ ورد کاهش یافت و بسیاری از ساکنان آن مهاجرت کردند. با این حال، کیپ ورد با تبدیل شدن به یک مرکز تجاری مهم و نقطه توقف مفید در مسیرهای اصلی کشتیرانی، به تدریج از نظر اقتصادی بهبود یافت. کیپ ورد در سال 1975 مستقل شد.
اقتصاد
از اوایل دهه 1990، کیپ ورد یک دموکراسی نمایندگی پایدار بوده و یکی از توسعهیافتهترین و دموکراتیکترین کشورهای آفریقا است. اقتصاد در حال توسعه آن، فاقد منابع طبیعی، عمدتاً مبتنی بر خدمات و با تمرکز روزافزون بر گردشگری و سرمایهگذاری خارجی است.
جمعیتشناسی
جمعیت کیپ ورد در حدود 596000 نفر (در سال 2022) عمدتاً از آفریقاییتباران و بخش کمی هم اروپاییان تشکیل شده است و غالباً کاتولیک هستند که نشان دهنده میراث حکومت پرتغالی است. یک جامعه بزرگ کیپ وردی در سراسر جهان، به ویژه در ایالات متحده و پرتغال وجود دارد که تعداد آنها به طور قابل توجهی از ساکنان جزایر کیپ ورد بیشتر است.
زبان رسمی کیپ ورد پرتغالی است. زبان ملی شناخته شده، کریول کیپ ورد است که توسط اکثریت قریب به اتفاق جمعیت صحبت میشود. بر اساس سرشماری سال 2021، پرجمعیتترین جزیره، سانتیاگو با جمعیت 269370 نفر است که پایتخت پرایا در آن واقع شده است. پس از آن، جزیرههای سائو وینسنت (74016 نفر)، سانتو آنتائو (36632 نفر)، فوگو (33519 نفر) و سال (33347 نفر) قرار دارد. بزرگترین شهرها پرایا (137868 نفر)، میندل (69013 نفر)، اسپارگوس (24500 نفر) و آسومادا (21297 نفر) هستند.