درخواست اصلاح

محمد نوری‌زاد

از دانشنامه ویکیدا

محمد نوری‌زاد (زاده ۱۹ آذر ۱۳۳۱) کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی ایرانی است. محمد نوری‌زاد که در دوران جوانی برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق به مؤسسه فناوری جورجیا در آمریکا رفته بود، پس از انقلاب ۱۳۵۷ تحصیلات خود را ناتمام گذاشت و به ایران بازگشت. او از آذر ۱۳۹۸ در زندان اوین به سر می‌برد.

محمد نوری‌زاد
محمد نوری‌زاد
اطلاعات شخصی
نام(های): محمد نوری‌زاد
تاریخ تولد: ۱۹ آذر ۱۳۳۱
محل تولد: شهرستان شهریار، تهران، ایران
ملیت: ایرانی
پیشه: کارگردان - فیلم‌نامه‌نویس - روزنامه‌نگار - فعال سیاسی
همسر(ها): فاطمه ملکی
فرزندان: 3

زندگی‌نامه محمد نوری‌زاد

محمد نوری‌زاد در سال ۱۳۳۱ در روستای یوسف‌آباد صیرفی، شهرستان شهریار به دنیا آمد. محمد نوری‌زاد فارغ‌التحصیل رشته مهندسی برق از دانشگاه علم و صنعت ایران است. نوری‌زاد پس از انقلاب، فعالیت‌های خود را با جهاد سازندگی آغاز کرد. آشنایی او با مرتضی آوینی در سال ۱۳۵۹، وی را به دنیای سینما وارد کرد و به مدت‌ها در مجموعه "روایت فتح" با آوینی همکاری داشت. همچنین، وی سابقه مدیریت گروه مناسبت‌های ویژه تلویزیون را نیز در کارنامه خود دارد و دارای مدرک درجه یک هنری معادل دکترا در رشته کارگردانی است.

فعالیت‌های سینمایی و ادبی محمد نوری‌زاد

محمد نوری‌زاد فعالیت‌های زیادی در زمینه‌های سینمایی، نگارش کتاب و نقد آثار ادبی داشته است. محمد نوری‌زاد همچنین به عنوان فیلمنامه‌نویس و تهیه‌کننده آثار سینمایی مختلف فعالیت کرده است. از دیگر فعالیت‌های او می‌توان به تألیف کتاب‌های متعدد و نگارش نقدهای ادبی و سینمایی اشاره کرد.

مواضع سیاسی و اعتراضات محمد نوری‌زاد

محمد نوری‌زاد در ابتدا از طرفداران سرسخت جمهوری اسلامی ایران بود، اما پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ و اعتراضات پس از آن، از منتقدان نظام شد. محمد نوری‌زاد در نامه‌های سرگشاده‌ای به رهبر جمهوری اسلامی، آیت‌الله علی خامنه‌ای، از سیاست‌های وی انتقاد کرد. نوری‌زاد در این نامه‌ها از خامنه‌ای خواست تا تغییراتی در سیاست‌های نظام ایجاد کند و رفتارهای مأموران حکومتی در مواجهه با اعتراضات را مورد انتقاد قرار داد.

نامه‌های سرگشاده محمد نوری‌زاد به رهبر جمهوری اسلامی

از جمله اقدامات سیاسی نوری‌زاد، نوشتن نامه‌های سرگشاده به رهبر جمهوری اسلامی، آیت‌الله خامنه‌ای بود. در این نامه‌ها، وی از عملکرد حکومت انتقاد کرد و از رهبر خواست تا سیاست‌های خود را تغییر دهد و با مردم معترض به شکل بهتری برخورد کند. نوری‌زاد به طور خاص از سیاست‌های دولت محمود احمدی‌نژاد و حمایت‌های رهبر از او انتقاد کرده بود. این نامه‌ها باعث دستگیری و محکومیت او به حبس شد.

بازداشت‌ها و محکومیت‌های محمد نوری‌زاد

محمد نوری‌زاد بارها به دلیل فعالیت‌های سیاسی و انتقادات خود از حکومت ایران بازداشت شده است. محمد نوری‌زاد در ۲۹ آذر ۱۳۸۸ به اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به مقامات عالی‌رتبه به زندان افتاد. نوری‌زاد همچنین به تحمل شلاق و حبس‌های متعدد محکوم شده است. او مدت‌ها در انفرادی به سر برد و در اعتراض به وضعیت زندان‌ها و رفتار مأموران امنیتی دست به اعتصاب غذا زد.

وضعیت کنونی محمد نوری‌زاد

محمد نوری‌زاد همچنان در زندان به سر می‌برد و به دلیل بیماری‌های مختلف، وضعیت جسمی او بحرانی گزارش شده است. سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر، از جمله عفو بین‌الملل، خواستار آزادی فوری او به دلیل وضعیت وخیم جسمانی شده‌اند.

آثار محمد نوری

فیلم سینمایی

مجموعه تلویزیونی

  • «ما اهل مسجدیم» (مستند)
  • «روی خط مرز» (مستند)
  • «شب‌های رمضان» (مستند)
  • «از کراچی تا پیشاور» (مستند)
  • «گل‌های سرخ» (مستند)
  • «حسین و زهرا» (مستند)
  • «ما مرد جنگیم» (داستانی)
  • «پروانه‌ها می‌نویسند» (داستانی)
  • «مجموعه تلویزیونی چهل سرباز» (داستانی)
  • چهل سرباز (کارگردان و نویسنده)