درخواست اصلاح

جمهوری اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
(صفحه‌ای تازه حاوی «جایگزین=رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی|بندانگشتی|340x340پیکسل|'''رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی''' '''جمهوری اسلامی''' یا '''مردم‌سالاری اسلامی''' یا به تعبیر برخی از مقامات ایرانی '''مردم‌سالاری د...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی.jpg|جایگزین=رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی|بندانگشتی|340x340پیکسل|'''رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی''']]
'''جمهوری اسلامی''' یا '''مردم‌سالاری اسلامی''' یا به تعبیر برخی از مقامات ایرانی '''مردم‌سالاری دینی''' نوعی از حکومت است که بر طبق قانون اساسی [[اسلام]]<nowiki/>ی در جامعه اجرا می‌شود. نام جمهوری اسلامی برای نخستین‌بار در سال ۱۳۳۵ شمسی مطابق با ۱۹۵۶ میلادی به عنوان نوع حکومت پاکستان به کاربرده شد.[[پرونده:رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی.jpg|جایگزین=رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی|بندانگشتی|340x340پیکسل|'''رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی''']]در حال حاضر حکومت کشورهای [[ایران]]، [[پاکستان]]، [[افغانستان]]، [[موریتانی]] حکومت جمهوری اسلامی است.
'''جمهوری اسلامی''' یا '''مردم‌سالاری اسلامی''' یا به تعبیر برخی از مقامات ایرانی '''مردم‌سالاری دینی''' نوعی از حکومت است که بر طبق قانون اساسی [[اسلام]]<nowiki/>ی در جامعه اجرا می‌شود. نام جمهوری اسلامی برای نخستین‌بار در سال ۱۳۳۵ شمسی مطابق با ۱۹۵۶ میلادی به عنوان نوع حکومت پاکستان به کاربرده شد.
 
در حال حاضر حکومت کشورهای [[ایران]]، [[پاکستان]]، [[افغانستان]]، [[موریتانی]] حکمت جمهوری اسلامی است.


== مشخصه ==
== مشخصه ==
جمهوری اسلامی از ترکیب دو کلمه جمهوری و اسلامی تشکیل شده است و از این جهت می‌‌توان جمهوری اسلامی را به نوعی از [[مردم‌سالاری]] است که در آن قوانین اسلامی مبنای دیگر قوانین قرار گرفته باشند. به کاربردن واژه اسلامی در این ترکیب هنگامی درست است که بیشتر مردم [[کشور]] مسلمان باشند و هنگامی نادرست است که بیشتر مردم کشور مسلمان نباشند. اما در بعد عملی، جمهوری اسلامی را می‌توان یک نظام جمهوری دانست که پایه‌های جمهوری را تا جایی که با شریعت اسلام ناسازگار نباشد عملی می‌کند و این هم در قوانین این کشورها پیش‌بینی شده‌است، برای نمونه در [[ایران]] نهادی به نام [[شورای نگهبان قانون اساسی|شورای نگهبان]] این کار را انجام می‌دهد و در [[قانون اساسی افغانستان]] هم آشکارا یاد شده که هیچ یک از قوانین نباید با دین اسلام ناسازگار باشد.
جمهوری اسلامی یا مردم سالاری دینی از ترکیب دو کلمه جمهوری و اسلامی تشکیل شده است و از این جهت می‌‌توان جمهوری اسلامی را به نوعی از [[مردم‌سالاری]] است که در آن قوانین اسلامی مبنای دیگر قوانین قرار گرفته باشند. به کاربردن واژه اسلامی در این ترکیب هنگامی درست است که بیشتر مردم [[کشور]] مسلمان باشند و هنگامی نادرست است که بیشتر مردم کشور مسلمان نباشند. اما در بعد عملی، جمهوری اسلامی را می‌توان یک نظام جمهوری دانست که پایه‌های جمهوری را تا جایی که با شریعت اسلام ناسازگار نباشد عملی می‌کند و این هم در قوانین این کشورها پیش‌بینی شده‌است، برای نمونه در [[ایران]] نهادی به نام [[شورای نگهبان قانون اساسی|شورای نگهبان]] این کار را انجام می‌دهد و در [[قانون اساسی افغانستان]] هم آشکارا یاد شده که هیچ یک از قوانین نباید با دین اسلام ناسازگار باشد.
[[رده:انواع حکومت در جهان]]

نسخهٔ ‏۶ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۳۸

جمهوری اسلامی یا مردم‌سالاری اسلامی یا به تعبیر برخی از مقامات ایرانی مردم‌سالاری دینی نوعی از حکومت است که بر طبق قانون اساسی اسلامی در جامعه اجرا می‌شود. نام جمهوری اسلامی برای نخستین‌بار در سال ۱۳۳۵ شمسی مطابق با ۱۹۵۶ میلادی به عنوان نوع حکومت پاکستان به کاربرده شد.

رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی
رای دادن مردم در مردم‌سالاری دینی

در حال حاضر حکومت کشورهای ایران، پاکستان، افغانستان، موریتانی حکومت جمهوری اسلامی است.

مشخصه

جمهوری اسلامی یا مردم سالاری دینی از ترکیب دو کلمه جمهوری و اسلامی تشکیل شده است و از این جهت می‌‌توان جمهوری اسلامی را به نوعی از مردم‌سالاری است که در آن قوانین اسلامی مبنای دیگر قوانین قرار گرفته باشند. به کاربردن واژه اسلامی در این ترکیب هنگامی درست است که بیشتر مردم کشور مسلمان باشند و هنگامی نادرست است که بیشتر مردم کشور مسلمان نباشند. اما در بعد عملی، جمهوری اسلامی را می‌توان یک نظام جمهوری دانست که پایه‌های جمهوری را تا جایی که با شریعت اسلام ناسازگار نباشد عملی می‌کند و این هم در قوانین این کشورها پیش‌بینی شده‌است، برای نمونه در ایران نهادی به نام شورای نگهبان این کار را انجام می‌دهد و در قانون اساسی افغانستان هم آشکارا یاد شده که هیچ یک از قوانین نباید با دین اسلام ناسازگار باشد.