درخواست اصلاح

گرجستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲۵: خط ۲۵:
گرجستان در زمان باستان با نام [[ایبریا]] شناخته می‌شده است و امروزه در اکثر زبان‌ها با اشکال گوناگون واژهٔ یونانی "''گِئُرْگیا''" (Georgia به معنای کشاورزی) شناخته می‌شود.
گرجستان در زمان باستان با نام [[ایبریا]] شناخته می‌شده است و امروزه در اکثر زبان‌ها با اشکال گوناگون واژهٔ یونانی "''گِئُرْگیا''" (Georgia به معنای کشاورزی) شناخته می‌شود.


این کشور از از جنوب با [[ترکیه]]، از جنوب شرقی با [[ارمنستان]]، [[آذربایجان]] و از شمال با [[روسیه]] مرز مشترک دارد.
این کشور از از جنوب با [[ترکیه]]، از جنوب شرقی با [[ارمنستان]]، [[جمهوری آذربایجان]] و از شمال با [[روسیه]] مرز مشترک دارد.


== واژه‌شناسی ==
== واژه‌شناسی ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ ژوئن ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۰۷

گرجستان، کشوری در قفقاز جنوبی است که در غرب با دریای سیاه همسایه است. این کشور از شرق به آسیای غربی و از غرب به اروپای شرقی متصل است. زبان‌های گفتاری مردم این کشور زبان گرجی، روسی و ارمنی است.

پرچم ملی کشور گرجستان
پرچم ملی کشور گرجستان
اطلاعات کشور
نام کامل: گرجستان
شعار: نیرو در همبستگی است.
پایتخت: تفلیس
زبان(های) رسمی: گرجی
دین(ها): مسیحی، مسلمان
حکومت: جمهوری نیمه‌ریاستی متمرکز
مساحت: ۶۹٬۹۰۰ کیلومتر مربع
جمعیت: ۴٬۰۱۲٬۱۰۴ نفر
تولید ناخالص داخلی (GDP) برابری قدرت خرید (PPP): $46.05 (سال 2019)
تولید ناخالص داخلی (GPD) (اسمی): $17.83 (سال 2019)
شاخص جینی: ۳۶٫۴
شاخص توسعه انسانی: ۰٫۷۸۶
واحد پول: لاری
منطقه زمانی: یوتی‌سی+۴ (GET)
گاه‌شماری: میلادی
جهت رانندگی: راست
پیش‌شماره تلفنی: +995
کد ایزو ۳۱۶۶: GE
دامنه سطح‌بالا: .ge

مساحت کشور گرجستان 69700 کیلومتر مربع است، و جمعیت گرجستان برابر با 3.7 میلیون نفر است. پایتخت و بزرگترین شهر این کشور، شهر تفلیس است.

گرجستان در زمان باستان با نام ایبریا شناخته می‌شده است و امروزه در اکثر زبان‌ها با اشکال گوناگون واژهٔ یونانی "گِئُرْگیا" (Georgia به معنای کشاورزی) شناخته می‌شود.

این کشور از از جنوب با ترکیه، از جنوب شرقی با ارمنستان، جمهوری آذربایجان و از شمال با روسیه مرز مشترک دارد.

واژه‌شناسی

در نوشته‌های یونان باستان همچون استرابون، هرودوت و پلوتارک و همچنین در نوشته‌های امپراتوری روم باستان همچون تیتوس لیویوس، پوبلیوس کورنلیوس تاسیتوس و غیره مردم گرجستان شرقی اولیه را ایبریایی توصیف کرده اند. اهالی کشور گرجستان خود را «کارتوله‌بی» و کشورشان را ساکارتولو به زبانشان «کارتولی» می‌گویند. تاریخ نویسان گرجستانی، مردمان گرجستان را از قوم کارتولی(Kartli) و نسل کارتولوس(K'art'los) دانسته‌اند.

آب و هوا

سرزمین گرجستان از نظر اقلیمی، کشوری منحصر به فرد است، چرا که هر چهار فصل سال در محدوده جغرافیایی این کشور دیده می‌شود به‌طوری‌که در یک زمان در سواحل دریای سیاه آب و هوای گرم و تابستانی در میان نخلستان‌ها حکم فرماست در سوی دیگر و در تپه ماهورهای پایکوهی، علف‌های تازه و گل‌های بهاری رویده‌اند، در کوهستان‌های این کشور نیز همزمان، مه غلیظ همچون ابری که با ریزش برف و باران همراه‌است هوا را معطر کرده است.

اکثر اوقات سال کوه‌های قفقاز بزرگ همچون قازبگی و دیگر کوه‌ها، از برف ضخیم پوشیده شده‌اند.

آب و هوای گرجستان تابعی است از موقعیت جغرافیایی این سرزمین، توده‌های هوای اشباع شده از بخارات آب دریای سیاه از سمت غرب وارد دالان قفقاز و در گرجستان غربی باعث بارندگی متناوب می‌شود و با از دست دادن نسبتی رطوبت از رشته کوه‌های سورامی، مسختی و ارسیانی وارد گرجستان شرقی می‌شود.

شاید به همین دلیل است که گرجستان شرقی بارندگی کمتری را دارد و آب و هوای آن محدوده از گرجستان خشک‌تر است.

مردم

در سرشماری سال ۲۰۰۶ میلادی در این کشور جمعیت مردم ۴٬۶۶۱٬۴۰۱ تن بوده که از این تعداد ۲٬۲۳۷٬۴۷۲ تن (۴۸٪) مردان و ۲٬۴۲۳٬۹۲۸ تن (۵۲٪) را زنان تشکیل داده‌اند.

نرخ رشد جمعیت در گرجستان در بین سال‌های ۱۹۷۵ تا ۲۰۰۵ میلادی، تنها ۰٫۳- درصد بوده‌است. بر اساس آمار سال ۲۰۰۳ میلادی، نسبت زاد و ولد ۸ در ۱۰۰۰ و نسبت مرگ و میر ۱۰ در ۱۰۰۰ اعلام گردیده‌است.

طبق آخرین اعلام مرکز آمار گرجستان در ژانویه ۲۰۲۱، جمعیت از سال ۲۰۲۰ حدود ۱۲٬۰۰۰ تن افزایش پیدا کرده و به رقم ۳٬۷۲۸٬۶۰۰ تن رسیده‌است. در این میزان بیش از ۳۲٪ از کل جمعیت این کشور (۱٬۲۰۲٬۷۰۰ تن) در پایتخت این کشور زندگی می‌کنند و نسبت جمعیتی زنان و مردان بدون تغییر بوده و ۴۸٪ را مردان و ۵۲٪ را زنان شکیل داده‌اند.