درخواست اصلاح

دریای سیاه

از دانشنامه ویکیدا

دَریای سیاه دریایی است واقع در جنوب شرقی اروپا منشعب از دریای مدیترانه. دریای سیاه بین آسیا و اروپا واقع شده و حد غربی قفقاز را تشکیل می‌دهد. دریای سیاه در شمال توسط تنگه کرچ به دریای آزوف و در جنوب غربی به وسیله تنگه بُسفُر به دریای مرمره و مدیترانه متصل می‌شود. این دریا، شش کشور هم‌کرانه با آن، یعنی کشورهای روسیه، رومانی، بلغارستان، اوکراین، گرجستان و ترکیه را، از طریق دریای مدیترانه به اقیانوس اطلس پیوند می‌دهد.

تصویر هوایی دریای سیاه
تصویر هوایی دریای سیاه

مساحت دریای سیاه، بدون احتساب دریای مرمره، حدود ۴۳۶,۴۰۲ کیلومتر مربع و مساحت حوزه آبریز آن حدود ۲,۰۰۰,۰۰۰ کیلومتر مربع برآورد شده است. پنج رود بزرگ به نام‌های دن، دنیپر، دنیستر، دانوب و کوبان به آن می‌ریزند، چهار رود دیگر نیز به نام‌های یشیل ایرماق، قزل ایرماق، سقاریه و کوروه از کشور ترکیه به‌سمت این دریا جاری می‌شوند.

تعدادی از مهم‌ترین بنادر کشورهای اطراف همانند بنادر ترابزون، استانبول، بورگاس، سوچی، وارنا، ادسا و … نقش مهمی در اقتصاد منطقه و کشورها دارند.

علت نامگذاری

منشا دقیق اسم دریای سیاه (Black sea) نامعلوم است. عده‌ای به خاطر تیرگی بیش از حد آن در زمستان چنین نامی را برازنده آن دانسته‌اند. عده‌ای دیگر سیاه و خاکستری رنگ شدن آن در هنگام بروز طوفان‌ را دلیل چنین نامی می‌دانند.

یونانیان باستان آن را با نام دریای سکیتیان (Scythian) یعنی نام قبایلی که در آن زمان سواحل این دریا را تصرف کرده بودند، می شناختند. یونانی ها همچنن این دریا را دریای نامهربان (Pontos Axenos) می خواندند. اما پس از مهاجرت به شبه جزیره کریمه (Crimea) در شمال دریای سیاه، متوجه روی دیگر و نه چندان نامهربان این دریا شدند و به آن نام دریای مهمان نواز (Pontos Euxenos) را دادند.