تخمک
تخمک که به آن اووم نیز گفته می شود، یک سلول است که بعد از ترکیب شدن با اسپرم، سلول تخم را ایجاد می نماید. تولید مثل جنسی در جانوران توسط یاخته های مخصوصی انجام می شود که علامت دو جنس متفاوت می باشند. به این یاخته ها، گامت می گویند که به وسیله اندام های مخصوصی یا غدد تناسلی ایجاد می گردند. از ترکیب گامت نر و ماده با یکدیگر، فرد جدیدی که همه ویژگی های حیات را داراست به وجود می آید.
تخمک انسان یک سلول تقریبا بزرگ است که مواد غذایی زیادی در آن جمع شده است و قطر آن تقریبا 0.1 میلی متر می باشد از این می توان آن را با چشم غیر مصلح نیز مشاهده کرد. در سطح تخمک جانوران، پادگن های مخصوصی موجود است که اغلب تنها با اسپرم همان گونه از جاندار می تواند آمیزش نماید. موارد استثناء جالبی در این مورد وجود دارد که به طور مثال می توان به این مورد اشاره کرد: لقاح گامت های اسب با خر و به وجود آمدن حیوانی به نام قاطر که نازا می باشد.
در یک دوره از عادت ماهیانه، تنها یکبار تخمک گذاری اتفاق می افتد و حدود چهار الی پنج روز احتمال بارداری برای زن وجود دارد. وقتی دختر به دنیا می آید، تخمک فرزندی که قرار است در زمان آینده به دنیا بیاید را در تخمدان خود دارد.
باروری
تخمک گذاری قسمتی از چرخه قاعدگی در یک خانم سالم می باشد که اغلب در میانه این دوره، تخمک گذاری اتفاق می افتد. آزاد شدن اووسیت ثانویه و در دسترس بودن به منظور بارورسازی، تخمک گذاری می گویند. وقتی یک دختر متولد می شود، تخمدان های او دارای میلیون ها تخمک نابالغ می باشد. در حالت طبیعی در هر ماه فقط یک عدد تخمک بالغ آزاد می گردد.
وقتی یک اسپرم به تخمک متصل می گردد، تخمک بارور شده است و زن باردار می باشد و در این حالت، مراحلی اجرا می گردد که دیگر هیچ چیز توانایی نفوذ به تخمک را نداشته باشد. وقتی تخمک بارور می گردد، یک ماده که شبیه خلط است را به دور خود تولید می نماید. این ماده زونا پلوسیدا نام دارد و بسیار محکم می باشد. تخمک با این کار از ورود دیگر اسپرم ها جلوگیری می کند.
تخمک در این حالت به رحم وارد می شود و رشد خود را آغاز می نماید. البته این امکان نیز وجود دارد که به دلیل چسبندگی لوله رحمی، تخمک به رحم وارد نشود و در همان جا رشد خود را آغاز نماید که این حالت خطرناک می باشد.
سلولی که حاصل ترکیب اسپرم با تخمک است را تخم می گویند. دو روز بعد از بارداری، تخم حرکت خود از راه لوله حمل تخمک را به سمت رحم شروع می نماید که این موضوع با فعالیت جمعی از سلول ها که مورولا نام دارند رخ می دهد. با گذشت پنج الی هفت روز، این گروه از سلول ها خود را به رحم می رسانند. این گروه خود را به شکل امنی در سطح داخلی رحم جای می دهند و رشد خود را ادامه می دهند.
تخمک گذاری چیست؟
تخمک گذاری قسمتی از چرخه قاعدگی خانم ها می باشد. تخمک گذاری وقتی رخ می دهد که تخمدان ها تخمک آزاد نمایند. وقتی تخمک آزاد شده با اسپرم ترکیب گردد و خود را به رحم برساند، بارداری رخ می دهد.
زمان تخمک گذاری
معمولا چرخه قاعدگی در خانم ها 28 روز می باشد. تخمک گذاری در روز چهاردهم این چرخه شروع می گردد. خانم هایی که چرخه قاعدگی متفاوتی دارند، زمان تخمک گذاریشان نیز متفاوت می باشد. چرخه قاعدگی به فاصله بین دو پریود می گویند تا فاصله بین این دو حدود 28 روز می باشد.
به صورت میانگین تخمک گذاری از میانه چرخه قاعدگی تا چهار روز پیش از آن رخ می دهد. باروری به دلیل ترکیب اسپرم با تخمک اتفاق می افتد، اگر در این مدت بارداری شکل نگیرد، تخمک نابود می شود و در طی عادت ماهیانه از واژن خانم بیرون می آید. پریود که همان عادت ماهانه است با خونریزی همراه می باشد که این همان تخمک های نابود شده درون رحم خانم می باشد.