رضا پهلوی
رضا پهلوی در تاریخ 9 آبان 1339 در تهران بدنیا آمد. وی یک سیاستمدار و فرزند ارشد شاه ایران، محمد رضا پهلوی و فرح پهلوی است. وی از 4 آبان سال 1346 تا 22 بهمن ماه 1357 بعنوان ولیعهد پادشاهی مشروطه ایران را بر عهده گرفت و با لقب رسمی والا حضرت همایون یاد میشد.
وی درهفت سالگی به مقام جانشینی ایران رسید و بازمانده تخت پادشاهی ایران شد. وی از سیاستمداران و دشمنان سرسخت نظام جمهوری اسلامی ایران است. رضا پهلوی اهداف اصلی خود را فعالیت برای تحقق دموکراسی انسان گرایی در ایران، ارتقای حقوق بشر، تفکیک دین از حکومت، برگزیدن حق مردم برای تعیین ساختار نظام سیاسی از طریق انجام انتخابات و نگهبانی از تمامیت ارضی ایران را اعلام کرده است.
زندگینامه
رضا پهلوی فرزند محمدرضا پهلوی و فرح دیبا میباشد. رضا پهلوی، فرزند پسر محمدرضا پهلوی بوده و به عنوان ولیعهد ایران بر اساس قانون اساسی مشروطه مشخص شده است. رضا پهلوی، برادر بزرگتر علیرضا، فرحناز، و لیلا و برادر ناتنی و کوچکتر شهناز پهلوی است که از ازدواج محمدرضا پهلوی با فوزیه به دنیا آمدهاند. لیلا پهلوی، در سال 2001 بر اثر خودکشی در لندن درگذشت. برادر کوچک رضا پهلوی که علیرضا نام داشت در سال 2011 در آپارتمان شخصی خودش در شهر بوستون آمریکا اقدام به خودکشی کرد.
شاه ایران در ازدواج قبلیش قادر به داشتن فرزند پسر نبودمتولد شدن رضا پهلوی برای سلطنت ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار میشد و سلطنت وقت نخستین تولد او را تا اواخر دوره حکومت پهلوی گرامی میداشت. از این رو بر حسب قانون اساسی استبدادی فرزند ذکر شده به عنوان جانشین همیشگی پادشاهی محسوب میشد.
رضا پهلوی در 6 سالگی به کاخ اختصاصی خود وارد شد. کاخ او ، با بنایی قدیمی و کوچک کوشک احمدشاهی در باغ نیاوران قرار داشت، که قبل از جابه جایی رضا پهلوی آن را بازسازی و مرمت کرد. او تحت نظر معلم فرانسوی به نام مادمازل ژوئل فوبه بود و تعدادی از افسران عالی رتبه شاه نیز او را در امور مختلف یاری میکردند.
محمدرضا پهلوی در سن ۷ سالگی به عنوان جانشین تاج ایران تاج سلطنت را بر سر خود گذاشت. این مراسم که تاجگذاری نام داشت در کاخ گلستان برگزار شد.
محمدرضا پهلوی شخصاً پرواز را به پسرش، رضا پهلوی، که آن زمان سیزده ساله بود، آموخت.
تحصیلات
رضا پهلوی در مورخه 23 اسفند ماه 1356 نخستین پرواز خود را با جنگنده اف 5 در محل پایگاه شکاری دزفول انجام داد.
وی با موفقیت دیپلم متوسطه را دریافت کرده بود و در حال آموزش پرواز با جنگنده اف-۱۶ بود که متأسفانه با وقوع انقلاب نتوانست به ایران بازگردد.
او تجربهٔ فوقالعادهای را در دورهٔ پیشرفتهٔ خلبانی جتهای جنگنده در پایگاه نیروی هوایی ریس در لاباک، تگزاس، آمریکا گذرانده است.
رضا پهلوی در شهریور ۱۳۵۸ وارد کالج ویلیامز در ویلیامزتاون، ماساچوست، آمریکا شد. خانواده وی نیز در همین مکان مستقر شدند و به فراگیری تحصیل پرداختند. پدرش در تبعید و به لحاظ سلامتی در وضعیت نامساعدی بود. در زمان فوت پدرش، پهلوی به عنوان همراه او بود و برای مدتی تحصیلات خود را متوقف کرد تا به بررسی و تصمیمگیری در خصوص مسائل سیاسی بپردازد.
رضا پهلوی پس از درگذشت پدرش، در سال ۱۹۸۰ از کالج ویلیامز جدا شد و به عنوان دانشجوی علوم سیاسی در دانشگاه آمریکایی قاهره ثبتنام کرد. اما حضور او در دانشگاه به دلیل برخی مشکلات نامنظم بود و با بادیگاردها همراه بود.
وی در خلوت به مراکش نقل مکان کرد و در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در آمریکا تحصیل کرد و در سال ۱۹۸۵ مدرک دانش آموختگی خود را در رشته علوم سیاسی را دریافت کرد.
خلاصه از فعالیت های سیاسی
رضا پهلوی، پس از مرگ پدرش، به فعالیتهای سیاسی پرداخت. در آغاز جنگ میان ایران و عراق، اقدام به ارسال نامهای به نیروی هوایی ایران داد و پیشنهاد داد که به سمت خلبان جنگنده در این جنگ شرکت کند، اما این درخواست توسط مقامات ایران رد شد. در تاریخ ۹ آبان ۱۳۵۹، رضا پهلوی به سن 20 سالگی رسید و بر اساس قانون اساسی استبدادی، ادعای خود را به تخت طاووس مطرح کرد. او که در آن زمان دانش آموخته دانشگاه قاهره بود، در مراسمی در کاخ قبه در قاهره، خود را پادشاه ایران خواند و منسب رضا شاه دوم را برای خود برگزید. رضا شاه دوم در آن موقعیت خیلی از ایرانیان را ناراضی کرد و با اظهارات و اقدامات خود، اعتراضات بسیاری را به وجود آورد. استفاده از قرآن و پرچم شاهنشاهی ایران به عنوان نمادها در آن سخنرانی، نشان از تلاش او برای تقویت موقعیت خود بود. اظهارات او نشان از انزجار و ناراضی بودن از حکومت خمینی داشت و تاکید بر اینکه این حکومت گذرا خواهد بود، از این پیامدها ترس و نگرانی او را نشان میدهد. تجلیل از ایرانیان که در جنگ یا تحت تعقیب فرماندهی رهبر انقلاب جان خود را از دست دادند، نشان از ارزشگذاری وی به شهادت این افراد و انتقاد از جوخههای آتش و خشونت نشان داده است. رضا شاه دوم با بیانیههای خود در ماه مارس، به مخالفان حکومت ایران فرصتی داد تا با هم هماهنگ شده و مقاومت یک جانبه را آغاز کنند. اما بعد از وقوع خبرهای ناگواری از جمله برکناری ابوالحسن بنیصدر و ترور مقامات ارشدی از جمله محمد بهشتی در ژوئن، او به خاموشی فرو برد و واکنش منفی از خود نشان نداد.
رضا شاه دوم در سال ۱۹۸۱، در محل کاخ قبه ماند و روابط نزدیک خود با انجمن خواهان پادشاهی تقویت کرد. همچنین، وی با مخالفت از گروهی از جمله مخالفان جناح چپ، روبرو شد. این اظهارات پهلوی در ماه اوت نشان میدهد که او به تصمیمات خطرناک و مهمی در خصوص ایران دست یافته است. این نشان میدهد که او درصدد برنامهریزی برای سرنگونی حکومت ایران بوده و اقدامات خود را بهصورت مخفیانه انجام داده است. شاید این اظهارات نشان دهنده اعتقاد او به پیروزی انقلابیها در ایران بوده و برنامهریزی برای تحولات احتمالی بیشتر در کشور بوده است.
رییسجمهور مصر انور سادات یک ایستگاه رادیویی در اختیار رضا پهلوی قرار داد.
رضا پهلوی پس از یک سال به مراکش منتقل شد و تلاش کرد برای بازگشت به قدرت در ایران برنامهریزی کند. او در کوشک که توسط پادشاه مراکش در اختیارش قرار گرفته بود، به همراه یک گروه متشکل از خدام و افسران نظامی مشغول برنامهریزی بود تا راهی برای برگشت به مقام قدرت در ایران ایجاد کند.
با حمله عراق به ایران، کشور درگیر یک جنگ بسیار دشوار بود و مردم در مقابل این تهدید بزرگ، رهبر انقلاب ایران یکپارچه شده بودند. همچنین، مخالفان حکومت نیز در ایران دچار تقسیمات و ناهماهنگی بود که باعث ضعف شده بود. در این شرایط، بازگشت پهلوی به قدرت به نظر میرسید که ناممکن باشد. درسال 1982،یک مامور اطلاعاتی اسرائیلی بنام یاکوف نیمرودی در برنامه تلوزیونی در شبکه بی بی سی ظاهر شد.