درخواست اصلاح

اسماعیل هنیه

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۰:۵۶ توسط MohammadReza (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''اسماعیل هنیه''' (۲۹ ژانویه ۱۹۶۲ – ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴) یک سیاستمدار فلسطینی بود که به طور گسترده‌ای به عنوان رهبر سیاسی اصلی حماس، که از سال ۲۰۰۷ نوار غزه را اداره می‌کند، شناخته می‌شد. او رئیس دفتر سیاسی حماس بود. از سال ۲۰۲۳ تا زما...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

اسماعیل هنیه (۲۹ ژانویه ۱۹۶۲ – ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴) یک سیاستمدار فلسطینی بود که به طور گسترده‌ای به عنوان رهبر سیاسی اصلی حماس، که از سال ۲۰۰۷ نوار غزه را اداره می‌کند، شناخته می‌شد. او رئیس دفتر سیاسی حماس بود. از سال ۲۰۲۳ تا زمان مرگش در قطر زندگی می‌کرد. اسماعیل هنیه در ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴ در ایران ترور شد و به شهادت رسید.

اسماعیل هنیه
اسماعیل هنیه
اطلاعات شخصی
نام(های): اسماعیل عبدالسلام احمد هنیه - اسماعیل هنیه
لقب(ها): ابو العبد
وضعیت حیات: شهید شده
تاریخ تولد: 9 بهمن 1340 - ۲۹ ژانویهٔ ۱۹۶۲
محل تولد: مخیم الشاطئ، نوار غزه
علت مرگ: ترور توسط اسرائیل در تهران
تاریخ شهادت: 10 مرداد 1403 - ۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴
محل شهادت: تهران، ایران
نحوه شهادت: ترور بر اثر برخورد پهپاد انتحاری به محل اقامت موقت در تهران
ملیت: فلسطینی
محل زندگی: دوحه، قطر
تحصیلات: دانشگاه اسلامی غزه
پیشه: سیاستمدار
فرزندان: ۱۳ (۳ درگذشته)
نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین
آغاز به کار: ۲۹ مارس ۲۰۰۶
پس از: احمد قریع
پیش از: رامی حمدالله
پایان کار: ۲ ژوئن ۲۰۱۴
رئیس دفتر سیاسی حماس
آغاز به کار: ۶ مه ۲۰۱۷
پس از: خالد مشعل
پایان کار: ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴
رئیس حماس در نوار غزه
آغاز به کار: ۲ ژوئن ۲۰۱۴
پیش از: یحیی سنوار
پایان کار: ۱۳ فوریه ۲۰۱۷

اسماعیل هنیه در سال ۱۹۶۲ در اردوگاه پناهندگان الشاطی در نوار غزه که تحت اشغال مصر بود، به دنیا آمد. او در دانشگاه اسلامی غزه تحصیل کرد، جایی که برای اولین بار با حماس آشنا شد و در سال ۱۹۸۷ با مدرک لیسانس ادبیات عرب فارغ‌التحصیل شد. او در سال ۱۹۹۷ به عنوان رئیس دفتر حماس منصوب شد و سپس در مراتب سازمان پیشرفت کرد.

اسماعیل هنیه رئیس فهرست حماس بود که در انتخابات قانون‌گذاری فلسطین در سال ۲۰۰۶ پیروز شد و بنابراین نخست‌وزیر دولت فلسطین شد. با این حال، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷ هنیه را از سمت خود برکنار کرد. به دلیل درگیری‌های جاری فتح و حماس، هنیه حکم عباس را نپذیرفت و به اعمال قدرت نخست‌وزیری در نوار غزه ادامه داد.

اسماعیل هنیه از سال ۲۰۰۶ تا فوریه ۲۰۱۷ رهبر حماس در نوار غزه بود، زمانی که یحیی سنوار جایگزین او شد. در ۶ مه ۲۰۱۷، هنیه به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس انتخاب شد و جایگزین خالد مشعل شد؛ در آن زمان، هنیه از نوار غزه به قطر نقل مکان کرد. در ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴، رسانه‌های ایرانی گزارش دادند که هنیه در جریان بازدید از ایران کشته شده است.

اوایل زندگی و تحصیلات

اسماعیل عبدالسلام احمد هنیه در خانواده‌ای از مسلمانان فلسطینی در اردوگاه پناهندگان الشاطی در نوار غزه که تحت اشغال مصر بود، به دنیا آمد. والدین او در اصل در منطقه‌ای زندگی می‌کردند که اکنون اشکلون نامیده می‌شود، اما در جریان اخراج و فرار فلسطینیان در سال ۱۹۴۸، که در جنگ عرب و اسرائیل ۱۹۴۸ رخ داد، به نوار غزه آمدند. در جوانی، برای حمایت از خانواده‌اش در اسرائیل کار می‌کرد. او در مدارس تحت مدیریت سازمان ملل تحصیل کرد و در سال ۱۹۸۷ از دانشگاه اسلامی غزه با مدرک لیسانس ادبیات عرب فارغ‌التحصیل شد. او در دانشگاه با حماس آشنا شد. از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۶، او رئیس شورای دانشجویان نماینده اخوان‌المسلمین بود. اسماعیل هنیه به عنوان هافبک در تیم فوتبال انجمن اسلامی بازی می‌کرد. او تقریباً در زمان شروع انتفاضه اول علیه اشغال اسرائیل فارغ‌التحصیل شد و در تظاهرات ضد اسرائیلی شرکت کرد.

فعالیت‌های اولیه

هنیه در تظاهرات انتفاضه اول شرکت کرد و به حکم دادگاه نظامی اسرائیل به مدت کوتاهی زندانی شد. او در سال ۱۹۸۸ دوباره توسط اسرائیل بازداشت و به مدت شش ماه زندانی شد. در سال ۱۹۸۹، او به مدت سه سال زندانی شد.

پس از آزادی در سال ۱۹۹۲، مقامات نظامی اسرائیل او را به همراه رهبران ارشد حماس عبدالعزیز الرنتیسی، محمود الزهار، عزیز دویک و ۴۰۰ فعال دیگر به لبنان تبعید کردند. این فعالان بیش از یک سال در مرج الزهور در جنوب لبنان ماندند، جایی که به گفته بی‌بی‌سی نیوز، حماس "توجه رسانه‌ای بی‌سابقه‌ای دریافت کرد و در سراسر جهان شناخته شد". یک سال بعد، او به غزه بازگشت و به عنوان رئیس دانشگاه اسلامی منصوب شد.

زندگی سیاسی

حماس

پس از آزادی احمد یاسین از زندان در سال ۱۹۹۷، هنیه به عنوان رئیس دفتر او منصوب شد. نقش او در حماس به دلیل ارتباطش با یاسین افزایش یافت و او به عنوان نماینده در تشکیلات خودگردان فلسطین منصوب شد. در طی انتفاضه دوم، جایگاه او در حماس به دلیل ارتباطش با یاسین و ترور بسیاری از رهبران حماس توسط نیروهای امنیتی اسرائیل، تقویت شد. او به دلیل مشارکت ادعایی در حملات علیه شهروندان اسرائیلی مورد هدف نیروهای دفاعی اسرائیل قرار گرفت. پس از یک بمب‌گذاری انتحاری در اورشلیم در سال ۲۰۰۳، او در اثر حمله بمب نیروی هوایی اسرائیل که به منظور حذف رهبران حماس صورت گرفت، به طور جزئی زخمی شد. در دسامبر ۲۰۰۵، هنیه به عنوان رئیس فهرست حماس انتخاب شد که در انتخابات شورای قانون‌گذاری ماه بعد پیروز شد. هنیه در انتخابات ۲۰۱۶ جانشین خالد مشعل به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس شد.

نخست‌وزیر

اسماعیل هنیه در ۱۶ فوریه ۲۰۰۶ پس از پیروزی فهرست "تغییر و اصلاح" حماس در ۲۵ ژانویه ۲۰۰۶ به عنوان نخست‌وزیر منصوب شد. او به طور رسمی در ۲۰ فوریه به رئیس‌جمهور محمود عباس معرفی شد و در ۲۹ مارس ۲۰۰۶ سوگند یاد کرد.

واکنش غرب

اسرائیل پس از انتخابات، یک سری اقدامات تنبیهی از جمله تحریم‌های اقتصادی علیه تشکیلات خودگردان فلسطین اعمال کرد. ایهود اولمرت، نخست‌وزیر موقت، اعلام کرد که اسرائیل ماهانه حدود ۵۰ میلیون دلار از درآمدهای مالیاتی که به نمایندگی از تشکیلات خودگردان فلسطین جمع‌آوری می‌شد را منتقل نخواهد کرد. اسماعیل هنیه تحریم‌ها را رد کرد و اعلام کرد که حماس نه خلع سلاح خواهد شد و نه اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت.

اسماعیل هنیه ابراز تأسف کرد که حماس مورد اقدامات تنبیهی قرار گرفته است و افزود که "اسرائیل باید به گونه‌ای متفاوت به دموکراسی که توسط مردم فلسطین ابراز شده است پاسخ می‌داد".

ایالات متحده خواستار بازگرداندن ۵۰ میلیون دلار از کمک‌های خارجی مصرف‌نشده برای تشکیلات خودگردان فلسطین شد که وزیر اقتصاد فلسطین، مازن سونوکرات، با آن موافقت کرد. هنیه درباره از دست دادن کمک‌های خارجی از ایالات متحده و اتحادیه اروپا اظهار داشت: "غرب همیشه از کمک‌های خود برای اعمال فشار بر مردم فلسطین استفاده می‌کند".

چند ماه پس از پیروزی انتخاباتی حماس در سال ۲۰۰۶، هنیه نامه‌ای به رئیس‌جمهور ایالات متحده بوش ارسال کرد که در آن از دولت آمریکا خواست تا مذاکرات مستقیم با دولت منتخب داشته باشد، آتش‌بس طولانی‌مدت با اسرائیل پیشنهاد داد، ضمن پذیرفتن یک دولت فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷، و خواستار پایان تحریم‌های بین‌المللی شد، و ادعا کرد که این تحریم‌ها "تشویق به خشونت و هرج و مرج می‌کند". دولت آمریکا پاسخ نداد و به تحریم‌های خود ادامه داد.

اختلاف با عباس

قراری با عباس برای متوقف کردن درخواست‌های او برای انتخابات جدید توافق شد. در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۶، در آستانه این توافق برای پایان دادن به درگیری‌های داخلی بین فتح و حماس، کاروان هنیه در غزه تحت آتش قرار گرفت و یکی از خودروها به آتش کشیده شد. هنیه در این حمله آسیبی ندید. منابع حماس گفتند که این یک تلاش برای ترور نبوده است. منابع امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین گزارش دادند که مهاجمان بستگان یک مرد فتح بودند که در درگیری با حماس کشته شده بود.

ممانعت از بازگشت به غزه

در جریان درگیری‌های فتح و حماس، در ۱۴ دسامبر ۲۰۰۶، هنیه از ورود به غزه از مصر در گذرگاه مرزی رفح منع شد. گذرگاه مرزی به دستور وزیر دفاع اسرائیل، امیر پرتز، بسته شد. هنیه از اولین سفر رسمی خود به عنوان نخست‌وزیر به غزه بازمی‌گشت. او حدود ۳۰ میلیون دلار نقد با خود داشت که برای پرداخت‌های تشکیلات خودگردان فلسطین در نظر گرفته شده بود. مقامات اسرائیلی بعداً اعلام کردند که به هنیه اجازه عبور از مرز را خواهند داد به شرطی که پول را در مصر بگذارد، که به گفته گزارش‌ها به حسابی در بانک لیگ عرب منتقل می‌شود. در پاسخ به این حادثه، در گذرگاه مرزی رفح نبردی بین شبه‌نظامیان حماس و گارد ریاست‌جمهوری فلسطین گزارش شد. ناظران اتحادیه اروپا که گذرگاه را اداره می‌کردند به طور ایمن تخلیه شدند. هنگامی که هنیه بعداً تلاش کرد از مرز عبور کند، تبادل آتش موجب کشته شدن یکی از محافظان و زخمی شدن پسر بزرگ هنیه شد. حماس این حادثه را به عنوان تلاش فتح برای ترور هنیه محکوم کرد و درگیری‌هایی بین نیروهای حماس و فتح در کرانه باختری و نوار غزه رخ داد. هنیه اظهار داشت که می‌داند که عاملان ادعایی چه کسانی هستند، اما از نام‌بردن آن‌ها خودداری کرد و خواستار وحدت فلسطینی شد. از آن زمان، مصر پیشنهاد میانجیگری در این وضعیت را داده است.

دولت وحدت ملی فلسطین مارس ۲۰۰۷

اسماعیل هنیه در ۱۵ فوریه ۲۰۰۷ به عنوان بخشی از روند تشکیل دولت وحدت ملی بین حماس و فتح استعفا داد. او در ۱۸ مارس ۲۰۰۷ به عنوان رئیس کابینه جدیدی که شامل سیاستمداران فتح و حماس بود، دولت جدیدی تشکیل داد.

در ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷، در میانه نبرد غزه، رئیس‌جمهور محمود عباس انحلال دولت وحدت ملی مارس ۲۰۰۷ و اعلام حالت اضطراری را اعلام کرد. هنیه برکنار شد و عباس با حکم ریاست‌جمهوری بر غزه و کرانه باختری حکومت کرد.

پس از نبرد غزه

حدود سال ۲۰۱۶، هنیه از غزه به قطر نقل مکان کرد. او در دوحه دفتری داشت.

در ۱۳ اکتبر ۲۰۱۶، کمیته حقوقی شورای قانون‌گذاری فلسطین (PLC) درخواست بازگشت دولت هنیه به نوار غزه را تأیید کرد، پس از استعفای آن در ۲ ژوئن ۲۰۱۴. این تأییدیه در پاسخ به بررسی PLC از مطالعه‌ای ارائه شده توسط اعضای مجلس حماس، که نسبت به شکست‌های دولت پس از استعفای هنیه خشمگین بودند، انجام شد. به گفته خود حماس، این اقدام در اعتراض به "نقض توافق داخلی بین حماس و جناح‌های سازمان آزادی‌بخش فلسطین برای تشکیل دولت توافقی ۲۰۱۴ و جایگزینی تعدادی از وزرا با رهبران فتح – تبدیل آن به دولت فتح" انجام شد. علیرغم توصیه PLC و درخواست حماس، هم دولت توافقی و هم فتح این درخواست را رد کردند و در بیانیه‌ای مطبوعاتی به غیرقانونی بودن و خطر تقسیم بیشتر بین غزه تحت کنترل حماس و کرانه باختری اشاره کردند.

رئیس دفتر سیاسی حماس

از نوامبر ۲۰۱۶، گزارش‌هایی درباره جانشینی اسماعیل هنیه به جای خالد مشعل به عنوان رهبر حماس منتشر شد. مشعل، هنیه و محمود عباس، رئیس‌جمهور فلسطین، اخیراً در قطر برای بحث درباره آشتی ملی و انتخابات ملی آینده دیدار کردند. این دیدار نشان داد که هنیه بر دیگر دو نامزد محتمل، عضو ارشد حماس موسی محمد ابومرزوق و رهبر حماس محمود زاهار، انتخاب شده است.

در سال ۲۰۱۸، هنیه در فهرست جهانی تروریست‌های ویژه تعیین‌شده ایالات متحده قرار گرفت.

هنیه در سپتامبر برای بازدید از چندین کشور عربی و مسلمان به منظور آمادگی برای نقش جدید خود غزه را ترک کرد و به طور رسمی به پایتخت قطر، دوحه، که مشعل در آن اقامت دارد، نقل مکان کرد. انتظار می‌رود رئیس دفتر سیاسی حماس خارج از نوار غزه زندگی کند.

در فوریه ۲۰۲۰، هنیه با رئیس‌جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان دیدار کرد. وزارت امور خارجه ایالات متحده اظهار داشت: "ادامه ارتباط رئیس‌جمهور اردوغان با این سازمان تروریستی تنها ترکیه را از جامعه بین‌المللی منزوی می‌کند، به منافع مردم فلسطین آسیب می‌زند و تلاش‌های جهانی برای جلوگیری از حملات تروریستی از غزه را تضعیف می‌کند."

در آگوست ۲۰۲۰، هنیه با محمود عباس تماس گرفت و توافق عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی را رد کرد، که رویترز آن را "نشان نادری از وحدت" نامید.

در ۲۶ ژوئیه ۲۰۲۳، هنیه با اردوغان و رئیس‌جمهور تشکیلات خودگردان فلسطین، محمود عباس دیدار کرد. هدف از این دیدار تلاش ترکیه برای آشتی بین فتح و حماس بود.

جنگ اسرائیل و حماس

در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، روز حمله حماس به اسرائیل، هنیه در استانبول ترکیه بود. هنیه در یک سخنرانی تلویزیونی به تهدیدات علیه مسجدالاقصی، محاصره اسرائیل بر غزه و وضعیت پناهندگان فلسطینی اشاره کرد: "چند بار به شما هشدار دادیم که مردم فلسطین ۷۵ سال است که در اردوگاه‌های پناهندگان زندگی می‌کنند و شما از به رسمیت شناختن حقوق مردم ما خودداری می‌کنید؟" او ادامه داد که اسرائیل "که نمی‌تواند در مقابل مقاومت‌کنندگان خود را محافظت کند"، نمی‌تواند از کشورهای عربی دیگر نیز حفاظت کند و "تمام توافق‌نامه‌های عادی‌سازی که شما با آن نهاد امضا کردید نمی‌توانند این (نزاع فلسطینی) را حل کنند."

در ۱۰ اکتبر، هنیه اعلام کرد که حماس هیچ اسیر اسرائیلی را تا پایان جنگ آزاد نخواهد کرد. او ادعا کرد که ابعاد واکنش اسرائیل بازتابی از "تأثیر شگرف" حمله ۷ اکتبر بر کشور است و تأکید کرد که مردم فلسطین در غزه "آمادگی فدا کردن همه چیز برای آزادی و عزت خود را دارند." او افزود که اسرائیل "بهای سنگینی برای جنایات و تروریسم خود علیه مردم فلسطین خواهد پرداخت."

در ۱۵ اکتبر ۲۰۲۳، تایمز آو اسرائیل گزارش داد که هنیه "با ادب" از ترکیه اخراج شده است؛ ترکیه رسماً این گزارش‌ها را رد کرد. هنیه بعداً با وزیر امور خارجه ایران، حسین امیرعبداللهیان، در دوحه قطر دیدار کرد.

در ۱۶ اکتبر ۲۰۲۳، هنیه و وزیر امور خارجه ترکیه، حاکان فیدان، در مورد احتمال آزادسازی گروگان‌های گرفته‌شده در جریان حمله حماس به اسرائیل بحث کردند. در ۲۱ اکتبر ۲۰۲۳، هنیه با رئیس‌جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، درباره آخرین تحولات جنگ اسرائیل و حماس و وضعیت کنونی غزه صحبت کرد.

در ۱ نوامبر ۲۰۲۳، هنیه اسرائیل را به ارتکاب "کشتارهای وحشیانه علیه غیرنظامیان بی‌دفاع" پس از حمله به اردوگاه پناهندگان جبالیا در عملیاتی که هدف آن عضو ارشد حماس، ابراهیم بیاری بود، متهم کرد و تأکید کرد که مبارزه ادامه خواهد داشت تا "فلسطینی‌ها به حقوق مشروع خود برای آزادی، استقلال و بازگشت دست یابند."

در ۲ نوامبر ۲۰۲۳، هنیه اعلام کرد که اگر اسرائیل به آتش‌بس و باز کردن کریدورهای انسانی برای ورود بیشتر کمک‌ها به غزه موافقت کند، حماس "آماده مذاکرات سیاسی برای راه‌حل دو کشور با قدس به عنوان پایتخت فلسطین" است و افزود که "اسیران اسرائیلی تحت همان تخریب و مرگی قرار دارند که مردم ما دارند."

در ۱۳ دسامبر، نظرسنجی نشان داد که هنیه با اکثریت قاطع محمود عباس را در انتخابات ریاست‌جمهوری فلسطین شکست خواهد داد (۷۸ درصد برای هنیه و ۱۶ درصد برای عباس). با این حال، در رقابت سه‌جانبه بین هنیه، عباس و مروان برغوثی، برغوثی با ۴۷ درصد پیروز خواهد شد، هنیه ۴۳ درصد و عباس ۷ درصد. برغوثی در زندان انفرادی اسرائیل به سر می‌برد.

پرونده قانونی

در ۲۰ می ۲۰۲۴، دادستان دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC)، کریم خان، درخواست صدور حکم بازداشت برای هنیه و سایر رهبران فلسطینی و اسرائیلی به عنوان بخشی از تحقیقات ICC در فلسطین، به دلیل چندین مورد جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در طول جنگ اسرائیل و حماس را مطرح کرد.

دیدگاه‌ها

جنجال پاپ بندیکت شانزدهم درباره اسلام

در جریان جنجال اظهارات پاپ بندیکت شانزدهم درباره اسلام در سال ۲۰۰۶، هنیه به شدت به اظهارات پاپ اعتراض کرد و گفت: "به نام مردم فلسطین، اظهارات پاپ درباره اسلام را محکوم می‌کنیم. این اظهارات برخلاف حقیقت است و قلب ایمان ما را لمس می‌کند." او همچنین حملات فلسطینی‌ها به کلیساها در کرانه باختری و غزه را محکوم کرد.

روابط با اسرائیل

در آگوست ۲۰۰۶، در اولین سفر خارجی خود به عنوان نخست‌وزیر به ایران، هنیه گفت: "ما هرگز حکومت صهیونیستی غاصب را به رسمیت نخواهیم شناخت و به حرکت جهادی خود تا آزادسازی قدس ادامه خواهیم داد." در دسامبر ۲۰۱۰، هنیه در یک کنفرانس خبری در غزه گفت: "ما یک دولت فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷، با قدس به عنوان پایتخت آن، آزادی زندانیان فلسطینی و حل مسئله پناهندگان را قبول می‌کنیم." علاوه بر این، او گفت که اگر رای‌دهندگان فلسطینی چنین توافق صلحی با اسرائیل را تایید کنند، دولت او به آن پایبند خواهد بود، حتی با وجود مواضع قبلی حماس در این باره.

در ۲۳ مارس ۲۰۱۴، در یک جشنواره به مناسبت دهمین سالگرد ترور شیخ احمد یاسین، هنیه در یک سخنرانی به جمع حامیان حماس گفت: "از داخل غزه، بارها و بارها تکرار می‌کنم: ما اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسیم... محاصره غزه متاسفانه هر روز تنگ‌تر و تنگ‌تر می‌شود." در طول این سخنرانی، جمعیت شعار دادند: "پیش برو حماس، حرکت کن! ما توپ و تو گلوله هستی... ای قسام، عزیز ما، تل‌آویو را بمباران کن."

اسامه بن لادن

در ۲ می ۲۰۱۱، اسامه بن لادن توسط نیروهای آمریکایی کشته شد و قتل او توسط رقیب حماس، فتح، تحسین شد. هنیه در عوض بن لادن را به عنوان "مجاهد عرب مقدس" نامید و قتل او را به عنوان "ادامه سرکوب آمریکایی و خون‌ریزی مسلمانان و عرب‌ها" محکوم کرد. تحلیل‌گران سیاسی گفتند که این اظهارات تلاشی بود برای کاهش اختلافات در نوار غزه با گروه‌های سلفی الهام‌گرفته از القاعده، که حماس را به عنوان بسیار معتدل محکوم می‌کنند. یک تحلیل‌گر دیگر نوشت که بیانیه هنیه خطاب به مخاطبان عرب بود و او فرصتی برای تمایز بین حماس و فتح و بهره‌برداری از احساسات ضدآمریکایی دید. دولت ایالات متحده اظهارات او را به عنوان "وحشتناک" محکوم کرد.

زندگی شخصی و خانوادگی

هنیه متأهل بود و ۱۳ فرزند داشت که سه نفر از آنها در سال ۲۰۲۴ کشته شدند. در سال ۲۰۰۹، خانواده‌اش در اردوگاه پناهندگان الشاطی در شمال نوار غزه زندگی می‌کردند. در سال ۲۰۱۰، هنیه یک قطعه زمین به مساحت ۲۵۰۰ متر مربع در محله ساحلی ریمال غزه خریداری کرد. هنیه این زمین را به نام دامادش ثبت کرد. بعداً، گزارش شد که هنیه خانه‌های دیگری خریداری کرد و آنها را به نام فرزندانش ثبت کرد. به گزارش مقاله‌ای در یدیعوت اخرونوت در سال ۲۰۱۴، هنیه میلیونر بود که از مالیات ۲۰ درصدی بر تمام اقلام وارداتی از تونل‌ها از مصر به نوار غزه ناشی می‌شد. پسر بزرگ هنیه توسط مقامات مصری در گذرگاه رفح با چندین میلیون دلار که قصد داشت به غزه ببرد، دستگیر شد.

خواهران هنیه، خولودیا، لیلا و صباح، شهروندان اسرائیل هستند و در شهر بَدوی تل السبع در جنوب اسرائیل زندگی می‌کنند. خولودیا اولین بار به تل السبع نقل مکان کرد و سپس دو خواهرش به دنبال او رفتند. همسر خولودیا گفت: "زندگی ما اینجا طبیعی است و می‌خواهیم اینطور ادامه یابد." لیلا و صباح هر دو بیوه هستند اما همچنان در تل السبع باقی مانده‌اند تا احتمالاً شهروندی اسرائیلی خود را حفظ کنند." برخی از فرزندان سه خواهر در نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) خدمت کرده‌اند.

در اوایل سال ۲۰۱۲، مقامات اسرائیلی درخواست سفر خواهر هنیه، سهیلا عبدالسلام احمد هنیه، و شوهرش که به شدت بیمار بود برای درمان اضطراری قلبی که در بیمارستان‌های غزه قابل درمان نبود، را تأیید کردند. پس از درمان موفقیت‌آمیز در مرکز پزشکی رابین در پتاه تیکوا، اسرائیل، این زوج به غزه بازگشتند. نوه هنیه در نوامبر ۲۰۱۳ در یک بیمارستان اسرائیلی درمان شد و مادرزن او در ژوئن ۲۰۱۴ در یک بیمارستان اسرائیلی درمان شد. در اکتبر ۲۰۱۴، چند ماه پس از جنگ ۲۰۱۴ اسرائیل و غزه، دختر هنیه به مدت یک هفته در یک بیمارستان اسرائیلی در تل‌آویو برای درمان اضطراری پس از بروز عوارض از یک عمل روتین بستری شد.

در سپتامبر ۲۰۱۶، هنیه به همراه همسر و دو پسرش برای حج به مکه رفت. این سفر، که به عنوان آغاز کمپین انتخاباتی تعبیر شد، گزارش‌ها را تقویت کرد که هنیه قرار است جانشین مشعل شود. او در سال ۲۰۲۰ در مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی در تهران، ایران شرکت کرد.

از سال ۲۰۲۳، هنیه در قطر زندگی می‌کرد.

کشته شدن اعضای خانواده توسط اسرائیل

در اکتبر ۲۰۲۳، چهارده عضو خانواده هنیه در یک حمله هوایی اسرائیل به خانه خانواده او در شهر غزه کشته شدند، که در میان آنها یک برادر و یک خواهرزاده بودند.

در نوامبر ۲۰۲۳، گزارش شد که یکی از نوه‌های او در یک حمله هوایی اسرائیل در شهر غزه کشته شده است. بعداً در همان ماه، نوه بزرگ او در یک حمله اسرائیلی کشته شد.

در ۱۰ آوریل ۲۰۲۴، سه پسر و سه نوه او در یک حمله هوایی اسرائیل در نوار غزه کشته شدند.

در ۲۵ ژوئن ۲۰۲۴، ده عضو خانواده او، از جمله خواهر ۸۰ ساله‌اش، در یک حمله هوایی اسرائیل در اردوگاه پناهندگان الشاطی کشته شدند.

مرگ

در ۳۱ ژوئیه ۲۰۲۴، رسانه‌های دولتی ایران گزارش دادند که هنیه در ایران، جایی که برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور منتخب مسعود پزشکیان حضور داشت، ترور شده است.

به گزارش روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و یکی از محافظان وی در اثر اصابت قرار گرفتن محل اقامت آنان در تهران به شهادت رسیدند.

متن اطلاعیه به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

انا لله و انا الیه راجعون

با عرض تسلیت به ملت قهرمان فلسطین و امت اسلامی و رزمندگان جبهه مقاومت و ملت شریف ایران، بامداد امروز (چهارشنبه) محل اقامت جناب آقای دکتر اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی مقاومت اسلامی حماس، در تهران مورد اصابت قرار گرفته و در پی این حادثه ایشان و یک نفر از محافظین وی به شهادت رسیدند.

علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.

روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

‌بیانیه حماس در پی ترور شهید اسماعیل هنیه

ولا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل‌الله أمواتاً بل أحیاءٌ عند ربهم یرزقون

جنبش مقاومت اسلامی حماس در سوگ فرزندان ملت بزرگ ما فلسطین، ملت عربی و اسلامی و همه آزادگان جهان است.

برادر رهبر شهید مجاهد اسماعیل هنیه رهبر نهضت پس از شرکت در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور جدید ایران بر اثر یورش خائنانه صهیونیست‌ها به محل سکونتش در تهران جان باخت.

واکنش‌ها به شهادت اسماعیل هنیه

جنبش انصارالله یمن اعلام کرد: ترور برادر اسماعیل هنیه جنایت تروریستی و نقض آشکار قوانین است.

مشاور رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز شهادت اسماعیل هنیه را جنایت جدید رژیم صهیونیستی دانست. مشاور رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: ما در کنار حماس می‌ایستیم.

«سامی ابوزهری» از دیگران رهبران حماس نیز گفت: ما در حال جنگ علنی برای آزادی بیت المقدس هستیم و آماده پرداخت هزینه‌های مختلفیم.

کاخ سفید نیز اعلام کرد: از گزارش‌ها درباره ترور اسماعیل هنیه مطلع هستیم، اما اظهارنظر بیشتری نمی‌کنیم.

براساس اعلام المیادین نتانیاهو به وزرای کابینۀ رژیم صهیونیستی دستور داده در خصوص خبر ترور اسماعیل هنیه اظهار نظر نکنند.[۱]

منابع