درخواست اصلاح

صبح اعدام (فیلم)

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۳:۴۹ توسط ParsaEs (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''صبح اعدام''' فیلمی به کارگردانی و نویسندگی بهروز افخمی و تهیه‌کنندگی علی شیرمحمدی محصول سال ۱۴۰۲ است. داستان صبح اعدام از گزارش واقعی خبرنگار روزنامه کیهان از مراسم تیرباران طیب حاج‌رضایی و حاج اسماعیل رضایی اقتب...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

صبح اعدام فیلمی به کارگردانی و نویسندگی بهروز افخمی و تهیه‌کنندگی علی شیرمحمدی محصول سال ۱۴۰۲ است. داستان صبح اعدام از گزارش واقعی خبرنگار روزنامه کیهان از مراسم تیرباران طیب حاج‌رضایی و حاج اسماعیل رضایی اقتباس شده است.

صبح اعدام (1402)
صبح اعدام (1402)
اطلاعات
کارگردان(ها): بهروز افخمی
نویسنده(ها): بهروز افخمی
تهیه‌کننده(ها): علی شیرمحمدی
بازیگران: ارسطو خوش رزم مسعود شریف داوود فتحعلی‌بیگی پوریا منجزی محسن آوری کاوه دارابی ابوالفضل زارع کار مقدم
تدوین‌گران: آیدین افخمی
فیلمبردار(ها): حسنعلی اسدی
کشور(های) سازنده: ایران
زبان اصلی: فارسی

مدت زمان این فیلم 90 دقیقه (معادل 1 ساعت و 30 دقیقه) می‌باشد.

داستان فیلم

صبح اعدام برشی از لحظات پایانی زندگی طیب حاج‌رضایی و حاج‌ اسماعیل رضایی است که در پی قیام ١۵ خرداد ۱۳۴۲ محکوم به اعدام شدند. داستان فیلم در فاصلهٔ زمانی ۵ تا ۶:٣۰ صبح این روز روایت می‌شود.

بازیگران

جوایز و افتخارات

جشنواره فیلم فجر

مراسم تاریخ برگزاری رده نامزد نتیجه منبع
چهل و دومین جشنواره فیلم فجر ۲۲ بهمن ۱۴۰۲ بهترین فیلم علی شیرمحمدی نامزدشده
بهترین کارگردانی بهروز افخمی برنده
بهترین بازیگر نقش اول مرد ارسطو خوش رزم برنده
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد داوود فتحعلی‌بیگی نامزدشده
بهترین فیلمنامه بهروز افخمی نامزدشده
بهترین تدوین بهروز افخمی نامزدشده
بهترین چهره‌پردازی محسن دارسنج نامزدشده
بهترین طراحی لباس علی شیرمحمدی نامزدشده

نقدها و بررسی‌‌ها

بررسی‌ها و نقدهای دست‌اول منتقدان و نویسندگان سینمایی:

سیدمهرزاد موسوی

فیلم صبح اعدام فیلم عجیبی است… نه! درست‌تر اینکه روند فیلمسازی بهروز افخمی عجیب است و این فیلم در ادامه همان روند عجیب، فیلم دقیق و درستی است. نمی‌دانم سریال «رعد و برق» را دیده‌اید یا نه، جایی که کل روایت سریال، به‌جای تصویر، در نریشن خلاصه می‌شد و خود بهروز خان هدف قصه را توضیح می‌داد تا کودکان هم فیلم را بفهمند.

در این فیلم هم همین روش استفاده شده و ادامه دارد. با این تفاوت که گوینده یک زن است و در طولانی‌ترین تک‌گویی جشنواره، کل قصه را توضیح می‌دهد و بقیه حرف‌ها هم در دو مصاحبه تخیلی، بیان شده‌است. در واقع شما با یک پادکست سینمایی (احتمالا جزو ابداعات افخمی) با هزینه سوره و بنیاد فارابی مواجه هستید.

پادکستی که در بخش‌هایی، آهنگ (با خواننده) هم پخش می‌شود و تکرار هم می‌شود که مخاطب به محتوایش پی ببرد. پادکستی که از قضا ریتم خوبی هم ندارد. محتوایی به نام صبح اعدام، چیزی قبل از تبدیل شدن به سینما، فیلم یا اثری تصویری است و این روند منطقی سقوط افخمی -یکی از بهترین قصه‌گوهای سینمای ما- بسیار افسرده‌کننده و غمگین است. همه این‌ها یعنی نمی‌شود و نباید این موجود را از نظر کاراکترپردازی، فیلمنامه و چیزهایی از این دست بررسی کرد. خطاست!

  • اسم پیشنهادی برای فیلم: پادکست اعدام طیب و حاج اسماعیل

محمد تقی‌زاده

بهروز افخمی در فیلم جدیدش، فارغ از تجربه‌های کمدی و جدی، هنری و داستانی، آمریکایی و اروپایی کارنامه فیلمسازی‌اش سراغ تجربه‌ای جدید در فیلمسازی رفته که حاصل یک فیلم متوسط با مضامین اجتماعی و سیاسی است. صبح اعدام داستان اعدام طیب حاج رضایی و اسماعیل حاج‌‌رضایی است که در فاصله چند ساعت تا تیرباران این دو چهره ضد پهلوی روایت می شود‌.

انتخاب دو چهره غیر مذهبی و از اهالی بازار و مردم، اگر با رویکرد سفارشی نیز صورت گرفته باشد، گزینش جالب و قابل تحلیلی است. بازی‌ها، نقش‌آفرینی‌های درگیرکننده و باورپذیری از آب درآمدند و بازیگران اصلی اگرچه چهره‌های مشهور سینمایی نبودند اما توانستند کاراکترهایی فراتر از تیپ خلق کنند که شمایل معنوی، مردمی و نترس این دو نفر را به تصویر درآوردند. فرم چهارگوش فیلمبرداری و ساختار سیاه و سفید فیلم و نورپردازی و دکوپاژ افخمی، زیبایی‌شناسی کار را ارتقا داده و تا حد زیادی در راستای فیلمنامه صورت گرفته است.