درخواست اصلاح

آخرین داستان (پویانمایی)

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۵۳ توسط Raha (بحث | مشارکت‌ها) (مقاله)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

آخرین داستان عنوان یک پویانمایی سینمایی است که به نویسندگی و کارگردانی اشکان رهگذر طی 9 سال از سال 1387 تا 1396 مراحل تولید را پشت سر گذاشته است.

تصویری از پویانمایی آخرین داستان
تصویری از پویانمایی آخرین داستان

آخرین داستان، اولین پویانمایی بلند اشکان رهگذر است و در استودیو هورخش تولید شده‌است.

این اثر موفق شد به عنوان اولین نماینده سینمای پویانمایی ایران در فهرست آثار شرکت داده شده در بخش مقدماتی و رقابتی اسکار قرار بگیرد اما درمیان نامزدهای نهایی نبود.

تهیه‌کنندگی این اثر را احسان رسول‌اف به عهده داشته و چهره‌های معروفی ازجمله پرویز پرستویی، لیلا حاتمی، حسن پورشیرازی، حامد بهداد، اکبر زنجان‌پور و فرخ نعمتی در صداپیشگی آن نقش داشته‌اند.

پویانمایی آخرین داستان در مدت زمان 100 دقیقه، اولین بار در تاریخ ۶ آذر ۱۳۹۸، در سینماهای ایران به نمایش عمومی درآمد و موفق شد در زمان نمایش خود درآمدی حدود ۴۸۸٬۵۵۵٬۰۰۰ تومان کسب کند.

خلاصه

داستان پویانمایی آخرین داستان برگرفته از قصه ضحاک ماردوش، از داستان‌های مشهور شاهنامه است.

در این داستان، جمشید که درگیر غرور و تکبر خودش شده، به همراه سپاهش درپی فتح گنجینه‌های بزرگ و ارزشمند از شهر خارج شده و هرگز برنمی‌گردد. در غیاب او، ضحاک بر تخت می‌نشیند و با ظلم و بی‌عدالتی، مردم را به ستوه می‌آورد. تا اینکه کاوه علیه او دست به قیام می‌زند...

عوامل

عوامل و دست‌اندرکاران تهیه و تولید پویانمایی آخرین داستان عبارتند از:

نویسنده: اشکان رهگذر

کارگردان: اشکان رهگذر

تهیه‌کننده: احسان رسول‌اف

تدوین: ژینوس پدرام

آهنگساز: کریستف رضاعی

طراحی و ترکیب صدا: علیرضا علویان

ویرایش فیلمنامه: محمد چرمشیر

انتخاب بازیگران: تینا پاکروان

صداپیشگان

افراد زیر در دوبله و صداگذاری انیمیشن آخرین داستان نقش داشته‌اند:

  1. پرویز پرستویی (صدا پیشه نقش تهمورث و ارشیا)
  2. لیلا حاتمی (صدا پیشه شهرزاد)
  3. حامد بهداد (صداپیشه نقش ضحاک)
  4. باران کوثری (صداپیشه نقش ماندانا)
  5. اکبر زنجان‌پور (صداپیشه نقش کاوه)
  6. اشکان خطیبی (صداپیشه نقش آفریدون)
  7. حسن پورشیرازی (صداپیشه نقش جمشید و مرداس)
  8. شقایق فراهانی (صداپیشه نقش فرانک)
  9. ملیکا شریفی‌نیا (صداپیشه نقش مادر ارمایل و گرمایل)
  10. بانیپال شومون (صداپیشه نقش روزبه)
  11. فرخ نعمتی (صداپیشه نقش شهراسب)
  12. بیتا فرهی (صداپیشه نقش اهریمن)
  13. مجید مظفری (صداپیشه نقش بارمان)
  14. زهیر یاری (صداپیشه نقش آبتین)


جوایز و افتخارات

نقد و بررسی

چیزی که بعد از دیدن انیمیشن آخرین داستان به مخاطب دست می‌دهد، یک حس خوب است از اینکه بالاخره اثری حدودا درخور و شایسته درباره اساطیر ایران ساخته شده است؛ شاید نقاط ضعف فیلمنامه برای عده‌ای خیلی پررنگ به چشم بیاید اما در کل با اثری روبرو هستیم که توسط عده‌ای جوان هنرمند و خوش ذوق ساخته شده که می‌تواند در بازار جهانی هم حرفی برای گفتن داشته باشد.[۱]

طراحی فضای فیلم، که ارتباط عمیقی با کتاب‌های کامیک پیشین استودیو هورخش دارد، چشم‌نواز است. اگرچه ارتباط جغرافیایی مکان‌های فیلم درست تفهیم نشده، استفاده از زوایای دوربین و رنگ‌بندی، صحنه‌ها را جدا از هم جذاب کرده است. طراحی لباس و حس بصری بافت آن‌ها، تجربه رو به جلویی در سینمای ایران است. نورپردازی و کنترل کنتراست رنگ و نور هم چیزهای زیادی برای پویانمایی ایران دارد. فریم‌های فیلم هنوز کمی خشک هستند و تعداد کم آن‌ها حسی از بودجه کم پروژه را در تصویر بروز می‌دهد، اما بخش‌هایی از فیلم که از ترکیب نمای سه‌بعدی و طراحی‌های دوبعدی برای القای حرکت دوربین بهره‌مند شده، تجربه بسیار ارزنده‌ای است؛ مخصوصا صحنه برخورد آفریدون و شهرزاد در ایوان قصر و درنهایت فرار شهرزاد تا محل خواب ضحاک.

در مورد جنبه‌های صوتی انیمیشن «آخرین داستان» هم باید به سه نکته اشاره کرد؛ اول اینکه دیالوگ‌ها و نریشن، کارساز و دلچسب نیست. دوم اینکه موسیقی، پراکنده و پر از لحظات حس‌انگیز اضافی است و از هر دری و هر لهجه‌ای ردپایی دارد. و سوم، تعدادی از صداپیشگان (ستاره‌های گران‌قیمت) باعث شده‌اند کار جذاب حامد بهداد، اکبر زنجان‌پور و مخصوصا پرویز پرستویی صدمه ببیند.[۲]

منابع