درخواست اصلاح

صداپیشه

از دانشنامه ویکیدا

صداپیشه یا دوبلور یا گوینده، کسی است که در آثار سینمایی یا پویانمایی یاحتی نمایش‌های رادیویی و تلویزیونی مانند تبلیغات و... به جای یک شخصیت سخن می‌گوید.

چنگیز جلیلوند صداپیشه فقید ایرانی درحال دوبله یک اثر
چنگیز جلیلوند صداپیشه فقید ایرانی درحال دوبله یک اثر

صداپیشه درواقع با صدای خود نقش ایفا می‌کند و چهره و صورت وی دیده نمی‌شود.

در آثار سینمایی دهه‌های گذشته، به دلیل پایین بودن کیفیت صدابرداری و مشکلات دیگر، معمولا از صداپیشگان برای سخن گفتن به جای شخصیت‌های اصلی فیلم‌ها استفاده می‌کردند.

امروزه صداپیشه‌ها معمولا در دوبله آثار پویانمایی فعالیت دارند. همچنین در مناسب‌سازی یک فیلم یا مجموعه از زبانی دیگر، به زبان مقصد، از صداپیشگان کمک می‌گیرند.

به عبارت دیگر صداپیشه کسی است که دارای هنر اجرای صدا برای یک شخصیت یا ارائه اطلاعات به مخاطب است. صداپیشه باید بجای شخصیت‌های مختلف سخن بگوید به نوعی که ادای کلمات و جملات وی منطبق بر حالات صورت و لب‌های شخصیت مورد نظر باشد به نحوی که جدا بودن صدا و تصویر، پس از انتشار اثر، برای مخاطب قابل تشخیص نباشد.

مهارت‌ها

صداپیشه و دوبلور نیاز به کسب مهارت‌های ویژه برای فعالیت در این حرفه دارد. ازجمله این مهارت‌ها به موارد زیر اشاره می‌شود:

  1. تندخوانی متن: صداپیشه باید بتواند در مدت‌زمان کوتاه یک متن را بخواند. به نحوی که همزمان با تمرکز بر روی تصویر، به متن نیز اشراف داشته باشد و جمله درست را در زمان صحیح و دقیق ادا کند.
  2. بیان صوتی: به این معنی که صداپیشه باید تاکید صحیح بر کلمات، تنوع در نغمه و احساس درست را در بیان خود جای دهد.
  3. حرکات دهان: جملات توسط صداپیشه باید به گونه‌ای ادا شوند که با حرکات لب و دهان شخصیت مورد نظر هماهنگی داشته باشند و واقعی و قابلیت پذیر به نظر بیایند.
  4. تلفظ صحیح: صداپیشه و گوینده باید کلمات را درست و بدون غلط ادا کنند. تلفظ صحیح کلمات یکی از مهم‌ترین ارکان آموزش صداپیشگی است.