درخواست اصلاح

جزیره

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۵۹ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «جزیره (معرب گزیرک پارسی) یا آبخوست یا آداک، خشکی یا قطعه زمینی که پیرامون آن با آب احاطه شده و کوچکتر از قاره است. به عبارت دیگر جزایر، مناطقی از خشکی‌ها هستند که به قاره‌­ای متصل نبوده و با آب احاطه شده‌اند. پرونده:جزیره قبرس در شرق دریای مد...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

جزیره (معرب گزیرک پارسی) یا آبخوست یا آداک، خشکی یا قطعه زمینی که پیرامون آن با آب احاطه شده و کوچکتر از قاره است. به عبارت دیگر جزایر، مناطقی از خشکی‌ها هستند که به قاره‌­ای متصل نبوده و با آب احاطه شده‌اند.

جزیره قبرس در شرق دریای مدیترانه
جزیره قبرس در شرق دریای مدیترانه

جزیره­‌ها در مناطق مختلفی قرار دارند. جزیره­‌ها ممکن است حتی در داخل رودخانه، دریاچه و یا در کنار ساحل واقع داشته باشند.

جزیره‌­ها اندازه‌­های متفاوتی دارند. بزرگترین جزیره جهان گرینلند است که با وسعت ۲,۱۷۵,۵۹۰ کیلومتر مربع بخشی از خاک کشور دانمارک محسوب می‌شود.

به مجموعه‌­ای از جزایر مانند فیلیپین یا ژاپن که از نظر جغرافیایی یا زمین شناسی به هم مرتبط هستند، مجمع­‌الجزایر گفته می­‌شود.

تفاوت جزیره‌­ها و قاره‌­ها

بنابر تعریف گفته شده و با توجه به اینکه اقیانوس‌­ها همه متصل به یکدیگرند، می­‌توان قاره­‌ها را جزیره در نظر گرفت اما معمول این است که بزرگ‌ترین خشکی در هر صفحه قاره‌­ای را قاره در نظر گرفت و خشکی‌­های وابسته به آن را که با دریا احاطه شده‌­اند، جزیره بنامیم. به عنوان مثال جزیره استرالیا که در صفحه قاره استرالیا قرار دارد قاره و گرینلند که در صفحه آمریکای شمالی واقع شده، جزیره در نظر گرفته می‌شود.

انواع جزیره­‌ها

جزیره‌­ها به دو گروه اصلی تقسیم می‌­شوند: جزایر قاره‌­ای و جزایر اقیانوسی.

جزایر قاره­‌ای بخشی از فلات قاره (بخشی از بستر دریا در اطراف یک خشکی بزرگ که در آن دریا نسبتاً کم عمق است) هستند. بنابراین این جزایر به خشکی­‌ها نزدیک هستند مانند جزایر بریتانیا و ایرلند در اروپا و جزایر سوماترا، جاوه و برونئو در آسیا.

جزایر اقیانوسی جزایری هستند که روی فلات قاره واقع نشده و در دل اقیانوس­‌ها قرار گرفته‌­اند. اکثر از این جزایر به وسیله آتشفشان‌های زیردریایی تشکیل شده‌اند مانند هاوایی در اقیانوس آرام. تعداد معدودی از جزایر اقیانوسی که منشا آتشفشانی ندارند، علت پیدایش آن­ها بالا آمدن صفحات کف اقیانوس‌­ها است که اصطلاحاً تکنوتیکی نامیده می‌­شوند. مجمع­‌الجزایر سنت پیتر و سنت پل در اقیانوس اطلس شمالی و جزیره مک­ کواری در اقیانوس آرام جنوبی از این نوع جزایر هستند.

جزایر مصنوعی

تقریبا همه جزایر کره زمین طبیعی هستند و بر اثر نیروی تکنوتیکی یا فوران آتشفشانی تشکیل شده­‌اند. با این حال اخیراً برخی جزایر به صورت مصنوعی و توسط انسان ساخته می‌­شوند. به عنوان مثال می­‌توان به فرودگاه بین‌­المللی کانسای در خلیج اوزاکای ژاپن یا جزایری که در خلیج فارس توسط شیخ­‌نشین­‌های عربی مانند دوبی، ابوظبی و قطر ساخته شده است، اشاره کرد.