درخواست اصلاح

بنین

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۵ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۰۶ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''بنین'''، با نام رسمی '''جمهوری بنین''' (به فرانسوی: République du Bénin)، که سابقا با نام '''داهومی''' شناخته شد، کشوری در غرب آفریقا است. این کشور از غرب با توگو، از شرق با نیجریه، از شمال غربی با بورکینافاسو و از شمال شرقی با نیجر مرز مشترک دار...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

بنین، با نام رسمی جمهوری بنین (به فرانسوی: République du Bénin)، که سابقا با نام داهومی شناخته شد، کشوری در غرب آفریقا است. این کشور از غرب با توگو، از شرق با نیجریه، از شمال غربی با بورکینافاسو و از شمال شرقی با نیجر مرز مشترک دارد.

پرچم بنین
پرچم بنین
موقعیت جغرافیایی بنین
موقعیت جغرافیایی بنین
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری بنین
پایتخت: پورتو نوو
زبان(های) رسمی: فرانسوی
دین(ها): مسیحیت 52.2%، اسلام 24.6%، باورهای سنتی 17.9%، بدون دین 5.2%
حکومت: حکومت متمرکز نظام ریاستی جمهوری
مساحت: 114,763 کیلومتر مربع
جمعیت: 13,754,688 (2022)
شاخص توسعه انسانی: 0.504
واحد پول: فرانک سی‌اف‌ای آفریقای غربی (XOF)
منطقه زمانی: یوتی‌سی 1+
پیش‌شماره تلفنی: 229+
کد ایزو ۳۱۶۶: BJ
دامنه سطح‌بالا: bj.

اکثریت جمعیت آن در ساحل جنوبی خلیج بنین، بخشی از خلیج گینه در شمالی‌ترین قسمت گرمسیری اقیانوس اطلس زندگی می‌کنند. پایتخت آن پورتو نوو و مرکز حکومت آن در کوتونو، پرجمعیت‌ترین شهر و پایتخت اقتصادی کشور است. بنین مساحتی برابر با 114،763 کیلومتر مربع (44،310 مایل مربع) دارد و جمعیت آن در سال 2021 تقریباً 13 میلیون نفر برآورد شده است. بنین یک کشور گرمسیری با اقتصاد وابسته به کشاورزی و صادرکننده روغن پالم و پنبه است.

زبان رسمی بنین فرانسوی است، در حالی که زبان‌های بومی مانند فون، باریبا، یوروبا و دندی نیز صحبت می‌شوند. بزرگترین گروه مذهبی در بنین مسیحیت (52.2 درصد)، اسلام (24.6 درصد) و ادیان سنتی آفریقایی (17.9 درصد) است.

بنین عضو سازمان ملل متحد، اتحادیه آفریقا، جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا، سازمان همکاری اسلامی، منطقه صلح و همکاری جنوب اطلس، فرانکوفونی، جامعه کشورهای صحرا-ساحلی، انجمن تولیدکنندگان نفت آفریقا و اداره حوزه آبخیز نیجر است.

تاریخ

از قرن هفدهم تا قرن نوزدهم، موجودیت‌های سیاسی در این منطقه شامل پادشاهی داهومی، شهر-دولت پورتو نوو و سایر دولت‌های شمال بود. این منطقه از اوایل قرن هفدهم به دلیل تعداد بالای افرادی که در طول تجارت برده آتلانتیک به دنیای جدید فروخته و قاچاق شدند، به عنوان ساحل برده غرب آفریقا شناخته می‌شد. فرانسه در سال 1894 این قلمرو را تصرف کرد و آن را در غرب آفریقا فرانسه به عنوان داهومی فرانسه ادغام کرد. در سال 1960، داهومی استقلال کامل از فرانسه را به دست آورد. به عنوان یک دولت حاکم، بنین دارای دولت‌های دموکراتیک، کودتای نظامی و حکومت‌های نظامی بوده است. یک دولت مارکسیست-لنینیستی به نام جمهوری خلق بنین بین سال‌های 1975 و 1990 وجود داشت که در سال 1991، با جمهوری چند حزبی بنین جایگزین شد.