درخواست اصلاح

گروه پی‌اس‌ای

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۰۴:۲۱ توسط MdTaha (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''گروه پی‌اس‌ای''' (به فرانسوی: (<bdi>Peugeot Société Anonyme</bdi>) به معنی «شرکت سهامی عام پژو» (به‌اختصار با نام PSA و شناخته‌شده در میان سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۶ با نام (PSA Peugeot Citroën) گروه فعال فرانسوی در زمینه خودروسازی و ترابری بود، که خودروهای ت...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

گروه پی‌اس‌ای (به فرانسوی: (Peugeot Société Anonyme) به معنی «شرکت سهامی عام پژو» (به‌اختصار با نام PSA و شناخته‌شده در میان سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۶ با نام (PSA Peugeot Citroën) گروه فعال فرانسوی در زمینه خودروسازی و ترابری بود، که خودروهای تولیدی خود را، تحت برندهای پژو، سیتروئن، دی‌‌اس، اوپل و واکسول عرضه می‌کرد. در ژانویه سال ۲۰۲۱، ابرشرکت استلانتیس از ادغام این گروه و گروه فیات کرایسلر متولد شد.

لوگو گروه پی‌اس‌ای
لوگو گروه پی‌اس‌ای
اطلاعات
نام رسمی شرکت: PSA
تاریخ تاسیس: آوریل ۱۹۷۶؛ ۴۷ سال پیش
بنیانگذاران: سیتروئن
مدیر عامل: کارلوس تاوارز (۳۱ مارس ۲۰۱۴–)
دفتر مرکزی: پاریس، فرانسه
وبسایت: www.groupe-psa.com
حوزه فعالیت: خودروسازی
محصولات: خودرو (۷۳٫۸٪) قطعات خودرو (۲۱٪) خدمات مالی (۲٫۸٪) خدمات لجستیکی (۲٫۲٪) موتورسیکلت (۰٫۲٪)
سرمایه: ۵۷٫۵۰۵ میلیارد یورو (۲۰۱۷)
درآمد: ۶۵٫۲۱۰ میلیارد یورو (۲۰۱۷)
سود خالص: ۲٫۱۴۹ میلیارد یورو (۲۰۱۷)
شرکت مادر: استلانتیس
زیرمجموعه‌ها: پژو، سیتروئن، دی اس، اوپل، واکسول،تویوتا پژو سیتروئن اتومبیل چک، راه‌آهن روسیه، فاورسیا، جفکو، موتورسیکلت‌سازی پژو، بانک پژو فاینانس، خودروسازی دانگ فنگ، میستر اتو، فری تو موو (Free2move)
تعداد کارکنان: ۱۸۴٬۱۰۷ نفر (۲۰۱۵)

گروه پی‌اس‌ای در سال ۱۹۷۶ راه‌اندازی شد و پس از گروه فولکس‌واگن، دومین خودروساز بزرگ اروپا به‌شمار می‌آمد، همچنین این گروه در سال ۲۰۱۰ به‌عنوان هشتمین شرکت خودروسازی جهان، بر پایه شمار دستگاه‌های تولیدی، شناخته شد. دفتر مرکزی گروه پی‌اس‌ای در شهر پاریس قرار داشت و سهام آن در بازار بورس یورونکست پاریس معامله می‌شد. همچنین جزئی از شاخص کک ۴۰ به‌شمار می‌آمد.

تاریخچه

در دسامبر ۱۹۷۴، شرکت پژو ۳۸٫۲٪ از سهام شرکت خودروسازی فرانسوی سیتروئن را خرید و زمانی که این شرکت رو به ورشکستگی بود پژو سهم خودش را به ۸۹٫۹۵٪ افزایش داد و شرکتی با نام PSA Peugeot Citroën تاسیس کرد که هم خودش و هم شرکت سیتروئن به زیر مجموعه های این شرکت تبدیل شوند.

در این مدت، سیتروئن دو مدل موفق سیتروئن مدل سی ایکس و سیتروئن مدل جی اس را عرضه کرد و پژو نیز مانند گذشته در امور مالی محتاط عمل می‌کرد که همین عوامل باعث شد تا سرمایه‌گذاری تأسیس این شرکت موفق باشد.