درخواست اصلاح

خودروسازی

از دانشنامه ویکیدا

خودروسازی یا صنعت خودرو سازی شامل همه بخش‌های طراحی، تولید و فروش و توسعه انواع وسایل نقلیه موتوری و قطعات آنها است. صنعت خودروسازی امروزه یکی از صنایع اساسی در کشورهای جهان است که به دنبال خود توسعه در صنایع پایین دستی ایجاد می‌کند.

مونتاژ موتور در کارخانه خودروسازی اروپایی
مونتاژ موتور در کارخانه خودروسازی اروپایی

مجموعه شرکت‌هایی که در طراحی، ساخت، بازاریابی و فروش وسایل نقلیه موتوری دخیل هستند، بخشی از این صنعت هستند. بر طبق آمار سال 1385 حدود ۸۰۶ میلیون انواع خودرو سواری، خودرو باری و کامیونت در جهان وجود دارد و سالیانه بیش از 990 میلیارد لیتر بنزین و گازوئیل مورد استفاده انواع خودروها قرار می‌گیرد. امار تولید خودرو و مصرف سوخت در کشورهای جهان و بویژه در چین و هند به سرعت در حال افزایش است.

هنگامی که بازار صنعت خودروسازی در آمریکا و ژاپن راکد بود، این بازار در آسیا و آمریکای جنوبی بسیار رشد کرد و قدرتمند شد. همچنین از بازارهای بزرگ روسیه، برزیل، هند و چین هم اینگونه بنظر می‌رسد که بسیار سریع رشد کرده‌اند.

صنعت خودرو‌سازی در ایران یکی از بزرگترین صنایع ایران است که سهم اشتغال بالایی در کشور ایجاد کرده است، این صنعت با وجود قدمت بیش از 50 سال، در سالهای اخیر شاهد فراز و نشیب‌های فراوانی بوده است.

تاریخچه

خودروسازی در ابتدا به صورت دستی در گاراژهای ساخت و مونتاژ کوچک و کاملا به دست یک تیم کوچک طراحی و تولید می‌شد که همین امر باعث افزایش قیمت واحد خودرو و تبدیل آن به کالایی اشرافی و بسیار گران کرده بود. خودرو‌های اولیه با هندل دستی روشن می‌شدند، ابعدا بزرگ و توان کمی داشتند و با سرعت متوسط پایین حدود 20 کیلومتر حرکت می‌کردند.

شرکت اولدزموبیل اولین خودوسازی انبوه را ایجاد کرد که سروصدای زیادی در جهان به پا کرد.

حجم تولید

حجم تولید شرکت‌های خودرو سازی در سالهای اخیر افزایش قابل ملاحظه‌ای یافته و دسترسی به خودرو را ارزان و آسان ساخته است. در فهرست پایین به بزرگترین تولید کنندگان خودرو بر اساس حجم تولید در سال 1395 قابل مشاهده است.

فهرست بزرگترین تولید کنندگان خودرو بر اساس حجم تولید در سال 1395

رتبه گروه خودرو سازی کشور تعداد خودرو
۱ تویوتا ژاپن ۱۰٬۲۱۳٬۴۸۶
۲ گروه فولکس‌واگن آلمان ۱۰٬۱۲۶٬۲۸۱
۳ هیوندای / کیا کره جنوبی ۷٬۸۸۹٬۵۳۸
۴ جنرال موتورز ایالات متحده آمریکا ۷٬۷۹۳٬۰۶۶
۵ فورد ایالات متحده آمریکا ۶٬۴۲۹٬۴۸۵
۶ نیسان ژاپن ۵٬۵۵۶٬۲۴۱
۷ هوندا ژاپن ۴٬۹۹۹٬۲۶۶
۸ گروه فیات کرایسلر ایتالیا /  ایالات متحده آمریکا ۴٬۶۸۱٬۴۵۷
۹ رنو فرانسه ۳٬۳۷۳٬۲۷۸
۱۰ گروه پی‌اس‌ای فرانسه ۳٬۱۵۲٬۷۸۷
۱۱ سوزوکی ژاپن ۲٬۹۴۵٬۲۹۵
۱۲ سایک موتور چین ۲٬۵۶۶٬۷۹۳
۱۳ دایملر آلمان ۲٬۵۲۶٬۴۵۰
۱۴ ب‌ام‌و آلمان ۲٬۳۵۹٬۷۵۶
۱۵ چانگان موتورز چین ۱٬۷۱۵٬۸۷۱
۱۶ مزدا ژاپن ۱٬۵۸۶٬۰۱۳
۱۷ بایک چین ۱٬۳۹۱٬۶۴۳
۱۸ دانگ‌فنگ موتور چین ۱٬۳۱۵٬۴۹۰
۱۹ جیلی چین ۱٬۲۶۶٬۴۵۶
۲۰ گریت وال موتورز چین ۱٬۰۹۴٬۳۶۰
شرکت‌های خودروسازی
آسیا ایران خودروسایپاکرمان خودروسایپا دیزلپارس خودرواکیوراآنادولاوازایسوزوایشیا موتورزاینفینیتیبی‌ام‌سی ترکیهپروتو موتورزپروتونپرودوآپکن اتوتاتا موتورزتوفاشتویوتاجی‌ام کرهجی‌ای‌سیجنسیس موتورجیلیچانگان موتورزشری اتومبیلداتسوندانگ‌فنگ موتوردایهاتسودوو باسرخش خودرورنو سامسونگماهیندرا رواسانگ‌یونگسوباروسوزوکیسایک موتورفاوفوجیکامازکیا موتورزگازلکسوسلادالیفانماروتی سوزوکیماهیندرامزدامیتسوبیشی موتورزنیسانهندوستان موتورزهونداهیوندای موتوریاماها موتورمدیران خودروهاوالهایما اتومبیلهپکو
اروپا آئودیاستلانتیس (پژوسیتروئندی‌اس اتومبیلزاوپلواکسولجیپدوجراماس آر تیکرایسلر) • آرواستون مارتینآسکاریآوتووازآسترااسکانیااسمارتاشکوداآلفا رومئوام‌جیب‌ام‌وبریتیش لیلاندبورگواردایوکوبوگاتیبنتلیبی‌ام‌سیپاگانیگروه پی‌اس‌ایپورشهپینینفاریناجگوارداچیادتوماسورنورولز رویسروورزاستاواسیاتسابفراریفولکس‌واگنفیاتلامبورگینیلانچیالندرورلوتوسلیلاند موتورزمازراتیمانمرسدس-بنز گروپمینیولوووابیسمک‌لارنمورگانداف
آمریکای شمالی اپترا موتورزجنرال موتورز (بیوکجی‌ام‌سیشورلتکادیلاک) • پانوزتسلا موتورزکنوورثسایونفورد (لینکلن موتورمرکوری) • فیسکرماکاس‌اس‌سیهنسیسالینسوپرفورمنسوکتور موتورزدوون موتورورکس
اقیانوسیه هولدن