درخواست اصلاح

هند

از دانشنامه ویکیدا

هند یا هندوستان با نام رسمی جمهوری هند (به هندی: Bhārat Gaṇarājya) با مساحتی بیش از 3،100،000 کیلومتر مربع (بدون احتساب کشمیر تحت اشغال هند)، یکی از بزرگترین کشورهای جهان و یکی از پر تنوع‌ترین کشورهای جهان به هر لحاظ است. به غیر از زبان‌های هندی و انگلیسی و اردو، شانزده زبان دیگر هم در آن کشور صحبت می‌شود.

پرچم هند یا هندوستان
پرچم هند یا هندوستان
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری هند یا جمهوری هندوستان
شعار: تنها راستی است که پیروز است
پایتخت: دهلی نو(سیاسی) - بمبئی (اقتصادی)
زبان(های) رسمی: هندی، اردو، انگلیسی، بنگالی، مالایی، ماراتی، کشمیری و ده ها زبان دیگر
دین(ها): هندوئیسم، اسلام، مسیحیت، یهودیت، بودائیسم، آیین سیک و ...
حکومت: فدرال دموکراسی
مساحت: ۳٬۲۸۷٬۲۶۳ کیلومتر مربع
جمعیت: ۱٬۴۲۲٬۰۰۰٬۰۰۰ نفر (۲۰۲۳ میلادی)
تولید ناخالص داخلی (GDP) برابری قدرت خرید (PPP): ۲٫۵۹۰ تریلیون دلار (۶ام)
شاخص توسعه انسانی: ۰٫۶۴۵ (متوسط)
واحد پول: روپیه هند
منطقه زمانی: IST
گاه‌شماری: میلادی
جهت رانندگی: چپ
پیش‌شماره تلفنی: +91
کد ایزو ۳۱۶۶: IN
دامنه سطح‌بالا: .in

کشور هند از سمت غرب با پاکستان؛ از شمال با چین، نپال، و بوتان؛ و از سمت شرق با بنگلادش و میانمار مرز مشترک دارد. هند در اقیانوس هند با سری‌لانکا و مالدیو مجاور بوده و جزایر آندامان و نیکوبار آن با تایلند، میانمار و اندونزی مرز آبی مشترک دارد. این کشور از جنوب توسط اقیانوس هند، از جنوب غرب با دریای عرب، و از جنوب شرقی هم توسط خلیج بنگال احاطه شده است. انسان‌های مدرن تا ۵۵٬۰۰۰ سال قبل، هنوز از آفریقا وارد شبه‌قاره هند نشده بودند.

حدود ۹۰۰۰ سال پیش در این شبه‌قاره، زندگی ثابت و مستقر در حواشی غربی حوضه آبریز رود سند پدیدار گشت که طی هزاره سوم قبل از میلاد به تدریج به تمدن دره سند تکامل پیدا کرد.

نقشه هند بر روی کره زمین
نقشه هند بر روی کره زمین

هندوئیسم، اسلام، مسیحیت، آئین سیک، بودائیسم و جینیسم از جمله مذاهب رایج در کشور هند است. هر چند اکثریت جمعیت هند را هندو مسلک‌ها تشکیل می‌دهند، اما این کشور با برخورداری از جمعیت مسلمان چند صد میلیون نفری پس از اندونزی، به عنوان دومین کشور بزرگ مسلمان نشین دنیا شناخته می‌شود. بسیاری از مسلمانان هند، به موقعیت‌های بالایی در جامعه و در عرصه حکومتی رسیده‌اند اما همچنان به عنوان اقلیت از حقوق کامل برخوردار نیستند.

اقتصاد هند، اقتصادی متنوع است و کشاورزی، صنایع دستی، نساجی، صنعت و گستره وسیعی از خدمات را در بر می‌گیرد. اگر چه هنوز دو سوم نیروی کار هند، درآمد خود را به طور مستقیم یا غیر مستقیم از بخش کشاورزی به دست می‌آورند، نقش بخش خدمات در اقتصاد هند اهمیت روز افزونی به خود گرفته است. آغاز عصر دیجیتال و خیل فراوان جمعیت تحصیل‌کرده و مسلط به زبان انگلیسی در هند، به تدریج اقتصاد این کشور را برای آن دسته از شرکت‌های بین المللی که خدمات به مشتریان و پشتیبانی فنی خود را برون‌سپاری می‌کنند، به یک مقصد مهم تبدیل کرده است. هند یکی از مهم‌ترین صادرکنندگان نیروی کار متخصص در زمینه‌های خدمات مالی و نرم افزاری و مهندسی نرم افزار است.

از ۱۹۵۰ میلادی هند یک جمهوری فدرال بوده‌است که تحت حاکمیت نظام پارلمانی دموکراتیک قرار دارد. جامعه آن تکثرگرا، چندزبانه و چندنژادی بوده‌است. جمعیت هند از سال ۱۹۵۱ میلادی که حدود ۳۶۱ میلیون نفر بود در سال 2011 به ۱٫۲۱۱ میلیارد نفر رسیده است. در همین زمان، درآمد سرانه اسمی شهروندان آن سالانه از ۶۴$ به ۱٬۴۹۸$ افزایش یافته و نرخ سواد آن از تنها ۱۶٫۶٪ به حدود ۷۴٪ رسید.

هند از یک کشور نسبتاً فقیر و تحت استعمار در حدود سال ۱۹۵۱ میلادی، امروزه به اقتصاد عمده و سریع الرشد و همچنین قطب خدمات فناوری اطلاعات تبدیل گشته است که طبقه متوسط آن در حال توسعه می‌باشد.

این کشور دارای برنامه فضایی است که شامل مأموریت‌های فرازمینی تکمیل شده یا برنامه‌ریزی شده جهت تکمیل می‌باشد. صنعت سینما، موسیقی و آموخته‌های روحانی هند، نقش فزاینده ای را در فرهنگ جهانی داراست.

هند، توانسته نرخ فقر خود را کاهش دهد، هر چند که هزینه آن افزایش نابرابری اقتصادی بوده است. هند از کشورهای دارای سلاح هسته‌ای در جهان است و در بین کشورها رتبه بالایی از نظر هزینه‌های نظامی را داراست. بر روی کشمیر مناقشه‌ای با همسایگانش چون پاکستان و چین دارد که از اواسط قرن بیستم میلادی لاینحل باقی مانده‌است.

از میان چالش‌های اجتماعی-اقتصادی که هند با آن مواجه است می‌توان به نابرابری نژادی، سوء تغذیه کودکان، و بالارفتن سطح آلودگی هوا اشاره کرد. سرزمین هند تنوع فراوان دارد، به گونه ای که چهار نقطه داغ تنوع زیستی را دارا می‌باشد. جنگل‌هایش ۲۱٫۴٪ از مساحت آن را تشکیل می‌دهد. حیات‌وحش هند که در فرهنگ هندی به‌طور سنتی دید مداراگونه ای نسبت به آن وجود داشته، در میان این جنگل‌ها و در مناطق حفاظت شده مورد پشتیبانی واقع شده‌است.

واژه شناسی

نام هند ( (aidnI مشتق شده از واژه «ایندوس» ( (sudnI در زبان فارسی باستان است که به جای واژه سانسکریت «سیندو» ( (uhdniS به کار می‌رفته و نام محلی رودخانه‌ای بوده است. همچنین واژه «هندوستان» که به عنوان نام کامل این سرزمین در اغلب کشورها از جمله خود هند رواج دارد، به معنی «سرزمین هندوها» و واژه‌ای فارسی است. هند در تاریخ ۱۵ اوت ۱۹۴۷ و درست یک روز پس از استقلال پاکستان (از امپراتوری بریتانیا) استقلال یافته است. قانون اساسی این کشور نیز در تاریخ ۲۶ نوامبر ۱۹۴۹ تصویب شد.

ادیان

هند گه در گفتار ایرانیان به کشور هفتاد و دو ملت مشهور است دارای ادیان مختلف و فرقه‌های مذهبی گوناگون است که اکثرا از هندوئیسم، اسلام و بودیسم نشات گرفته‌اند. حدود ۵/ ۸۰ درصد از مردم هند پیرو آئین‌های هندو و حدود ۴/ ۱۳ درصد، مسلمان هستند. هند هم چنین بیش از ۳/ ۲ درصد مسیحی و ۹/ ۱ درصد سیک دارد.

هند اگرچه زادگاه آئین بودا بوده، اما جمعیت بودائیان هند در حال حاضر تنها حدود ۸/ ۰ درصد برآورد می‌شود. همچنین پیروان آیین جینیسم ۸/ ۰ درصد و مجموع پیروان دین زرتشتی، یهودی و بقیه مذاهب ۴/ ۰ درصد می‌باشد. با این وجود هند بزرگ‌ترین کلنی فرقه احمدیه و مذاهب ایرانی بهائیت و زرتشتی در سراسر جهان است.

مسلمانان بیشتر در مناطق شمالی هند در اطراف دهلی، بنگال غربی و نواحی شمال غربی کشور زندگی می‌کنند و در کشمیر اکثریت جمعیت را تشکیل داده‌اند. به این ترتیب هند پس از اندونزی و پاکستان عظیم‌ترین جمعیت مسلمان جهان را داراست.

زرتشتیان، از مهمترین اقلیت‌های دینی هند هستند که به ایرانی و پارسی معروفند و طی بیش از پنج قرن از ایران به هند مهاجرت کرده‌اند و بیشتر در مناطق مختلف گجرات و مهاراشترا به مرکزیت بمبئی اقامت دارند. اگر چه جمعیت آنان کمتر از ۲۰۰ هزار نفر است، اما نزدیک به ۱۷ درصد اقتصاد هند را در دست دارند. کمپانی‌های بزرگی مانند: " تاتا" و" گودریج"، متعلق به زرتشتیان است. گروه دیگری از اقلیت‌های کم جمعیت بهراها هستند که قدرت اقتصادی مهمی در هند دارند. صاحب کمپانی معروف" ویپرو" که جزو ثروتمندترین افراد جهان می‌باشد، از این فرقه است.