درخواست اصلاح

جنرال موتورز

از دانشنامه ویکیدا

شرکت جنرال موتورز (به انگلیسی: General Motors) که  به کوچک شده جی‌ام شناخته شده، شرکتی آمریکایی چندملیتی است که در حوضه خودروسازی فعالیت میکند. دفتر مرکزی این شرکت در ساختمان رنسانس سنتر، در شهر دیترویت، ایالت میشیگان مستقر است و در حوضه طراحی، ساخت، فروش و بازاریابی اتومبیل و قطعات اتومبیل همچنین ارائه خدمات مالی فعال است. رتبه سومین تولید کنند بزرگ اتومبیل در جهان به این شرکت تعلق دارد.

لوگو جنرال موتورز
لوگو جنرال موتورز
اطلاعات
نام رسمی شرکت: جنرال موتورز
تاریخ تاسیس: ۱۶ سپتامبر ۱۹۰۸؛ ۱۱۴ سال پیش
بنیانگذاران: ویلیام سی. دورانت
مدیر عامل: مری بارا
رئیس هیئت مدیره: تیم سولسا
دفتر مرکزی: رنسانس سنتر، دیترویت، میشیگان، ایالات متحده آمریکا
وبسایت: www.gm.com
حوزه فعالیت: خودروسازی
محصولات: خودرو وسیله نقلیه تجاری قطعات خودرو
سرمایه: ۲۴۴٫۷۱۸ میلیارد دلار (۲۰۲۱)
درآمد: ۱۲۷٫۰۰۴ میلیارد دلار (۲۰۲۱)
سود خالص: ۹٫۹۴۵ میلیارد دلار (۲۰۲۱)
زیرمجموعه‌ها: جی‌ام کره جی‌ام فایننشل جنرال موتورز کانادا جی‌ام-آوتواز جنرال موتورز اروپا جنرال موتورز مصر جنرال موتورز آرژانتین سایک-جی‌ام
تعداد کارکنان: ۱۵۷٬۰۰۰ نفر (دسامبر ۲۰۲۱)
اختصار در بورس: جی ام

جنرال موتورز، به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت خودروسازی در جهان  از سال ۱۹۳۱ تا ۲۰۰۷ میلادی شناخته میشد، ولی کمپانی تویوتا در سال ۲۰۰۸ از این شرکت جلو زد. بنابر گزارش مرکز پژوهش Navigant در اواسط سال ۲۰۱۷ کمپانی جنرال موتورز بعد از کمپانی فورد موتور در رده دوم برترین سازندگان خودروهای خودران قرار دارد.

این شرکت از نظر عملیاتی به ۵ بخش اصلی تقسیم می‌شود، این بخش ها عبارت اند از: جی‌ام آمریکای شمالی، جی‌ام آمریکای جنوبی، جنرال موتورز اروپا، جی‌ام فایننشل و عملیات بین‌المللی جی‌ام.

شرکت جنرال موتورز ۳۹۷ کارخانه در ۳۷ کشور را داراست که این کارخانه تولید خودروهای سبک و سنگین را با برندهای کادیلاک، شورولت، بیوک و جی‌ام‌سی را عرضه میکنند.

هامر، هولدن، ساترن، پونتیاک، ساب، اولدزموبیل و دوو نیز برندهای قدیمی این شرکت به حساب می ایند که کمپانی‌های اوپل و واکسول به گروه پی‌اس‌ای در سال ۲۰۱۷ واگذار شد. برند ساب نیز در سال ۲۰۱۷ یعنی همین سال به اسپایکرز کار هلند فروخته شد.

تاریخچه

دهه ۱۹۰۰ تا ۱۹۲۰

۱۸۹۷ قدیمی ترین واحد جنرال موتورز یعنی اولدزموبیل با بنیانگذاری رانسوم ای. اولدز با هزینه ۵۰ هزار دلاری ساخته شد.

۱۸۹۹ با ادغام اولدز‌موبیل با کارخانه‌های موتور بنزینی اولدز، شرکت موتور اولدز ساخته شد و اولین کارخانه مخصوص تولید اتومبیل در کشور ایالات متحده آمریکا، تاسیس شد. این زمانی بود، که آدام اوپل در آلمان نیز اولین اتومبیل اوپل را تولید کرد.

۱۹۰۲ کمپانی کادیلاک در دیترویت با بنیانگذاری هنری ام. لیلند ساخته شد.

۱۹۰۳ کمپانی بیوک با بنیانگذاری دیوید دانبار بیوک ساخته شد.

این دو شرکت، سپس به جنرال موتورز ملحق شدند.

۱۹۰۴ ویلیام سی. دورانت، ریاست کمپانی موتور بیوک را برعهده گرفت.

۱۹۰۵ کادیلاک، موتور تک سیلندر مورد علاقه هنری لیلند را تولید کرد.

۱۹۰۷ کمپانی بیوک اولین اتومبیل چهار سیلندر را، طراحی و عرضه کرد.

۱۹۰۷ اولین مدرسه کاربردی آموزش مکانیک اتومبیل، با بنیانگذاری هنری لیلاند نیز به نام دی مدل، ساخته شد.

۱۹۰۸ نقطه عطف صنعت اتومبیل پدیدار شد که تحت رهبری ویلیام دورانت، شرکت جنرال موتورز، متشکل از شرکت موتور بیوک ساخته شد. با هزینه ۵ میلیون دلاری اولدزموبیل دومین شرکت خریداری شده توسط جنرال موتورز شد.

۱۹۰۹ با هزینه ۵ میلیون دلار کادیلاک نیز به مالکیت جنرال موتورز درآمد و به دنبال آن، هنری ام. لیلند و پسر او، برای کار در جنرال موتورز دعوت شدند.

۱۹۰۹ پونتیاک نیز توسط جنرال موتورز خریداری شد و به این کمپانی پیوست.

۱۹۱۰ جیمز استورو جایگزین ویلیام دورانت شد و رهبری کمپانی جنرال موتورز را به عهده گرفت و واحدهای فنی و آزمایشگاه مرکزی تحقیقات را ساخت.

۱۹۱۰ کمپانی کامیون‌سازی این شرکت نیز ساخته شد و واحد فروش خارجی این شرکت نیز از همین سال فعالیت خود را شروع کرد.

۱۹۱۰ همزمان با تاسیس کامیون سازی جنرال موتورز شرکت شورلت نیز با بنیانگذاری لوئیس شورلت افتتاح شد.

۱۹۱۱ نصف سهام شورلت توسط ویلیام دورانت خریداری شد و به‌عنوان مدیرعامل شورولت نیز انتخاب شد. چند وقت بعد، با مشارکت لوئیس شورولت، موفق شد با خرید بیشتر سهام جی‌ام دوباره کنترل کمپانی جنرال موتورز را در دست گیرد.

۱۹۱۴ کمپانی کادیلاک اولین موتور هشت سیلندر را با قدرت ۷۰ اسب بخار ساخت و برای اولین بار، از ترموستات برای کنترل سامانه خنک‌کننده استفاده کرد.

۱۹۱۸ جنرال موتورز شرکت موتور شورلت را بدست آورد.

۱۹۱۸ جنرال موتورز کانادا ساخته شد.

دهه ۱۹۲۰ تا ۱۹۴۰

۱۹۲۰ ویلیام دورانت از مقام مدیرعاملی کمپانی جنرال موتورز کنار کشید و پیراس. دوپونت به جای او بر سر کار امد. ولی سه سال زمان لازم بود، تا حوضه تحولات مدیریتی، در این شرکت اتفاق بیفتد.

۱۹۲۰ این کمپانی در بسیاری کشورها کارخانه ساخت اتومبیل راه اندازی کرد. برای اولین‌بار، بنزین اتیلی در آزمایشگاه‌های کمپانی تولید و عرضه شد.

۱۹۲۳ با انتخاب آلفرد پی. اسلون به عنوان رئیس هیئت مدیره این کمپانی، اتفاق به وقوع پیوست. رهبری ۳۳ ساله او بر کمپانی، باعث تحول جنرال موتورز شد. اسلون، در همان اواسط شروع کار خود، استراتژی ساخت در کمپانی جنرال موتورز را در پیامی به سهامداران چنین اعلام کرد:

یک خودرو برای هر نفر… !

۱۹۲۵، کمپانی موتور واکسول توسط جنرال موتورز خریداری شد.

دهه ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰

۱۹۴۰ کمپانی جنرال موتورز، ساخت ۲۵ میلیون اتومبیل خود را، جشن گرفت.

۱۹۵۰ مدل‌های متنوع اتومبیل، توسط این کمپانی، عرضه شد.

۱۹۵۶ بعد از ۳۳ سال رهبری، آلفرد اسلون بازنشسته شد و چارلز ویلسون جایگزین او شد.

دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰

۱۹۶۲ و ۱۹۶۷ ساخت شرکت جنرال موتورز به ترتیب از مرز ۷۵ و ۱۰۰ میلیون اتومبیل در سال عبور کرد.

۱۹۶۷ در یک تغییر ساختاری، این کمپانی به صورت گروه‌های مجزای اتومبیل های سبک و کامیون، بدنه و مونتاژ، قطعات اتومبیل و بخش خارجی از آمریکا، درآمد.

۱۹۷۴، جنرال موتورز فناوری مبدل‌های کاتالیستی را عرضه کرد و همه اتومبیل هایی که بعد از ان ساخت نیز به این سامانه مجهز بود.

دهه ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰

در اواخر دهه ۱۹۸۰ و اواسط دهه ۱۹۹۰ در طی چهار سال، با ۴۰ میلیارد دلار هزینه، در یک برنامه جهانی، این کمپانی کل کارخانه‌های مونتاژ خود را بازسازی کرد، که باعث شد شرکت بزرگ جنرال موتورز، اولین افت مالی را تجربه نماید.

۱۹۸۳ سالگرد ۷۵ سالگی این کمپانی با ۲۳۵ میلیون اتومبیل ساخته شده همراه شد.

۱۹۹۰، اولین اتومبیل با ایربگ ساخته شد.

۱۹۹۰ جنرال موتورز، اولین اتومبیل سواری نوع کوچک خود، به نام ساترن را عرضه کرد. هدف از راه‌اندازی بخش ساترن، تبدیل خط مونتاژ سنتی، به کارگروهی نوآورانه بود.

۱۹۹۲ جان اسمیت برای مدیرعامل جنرال موتورز، برگزیده شد.

۱۹۹۷ براساس چشم‌انداز کمپانی، به عنوان یک سازمان یادگیرنده، دانشگاه جنرال موتورز ساخته شد.

۱۹۹۸ کمپانی دلفای از جنرال موتورز جدا و به عنوان یک کمپانی مستقل، ثبت شد.

۱۹۹۸، ریچارد واگونر جایگزین اسمیت شده و رهبری جنرال موتورز را در دست گرفت.

دهه ۲۰۰۰ تاکنون

در سال‌ها آغازین دهه ۲۰۰۰ میلادی، پیش‌بینی میشد که هزینه ۴۰ میلیارد دلاری بازسازی و اتوماسیون خطوط تولیدی که این کمپانی در دهه ۱۹۹۰ در کارخانجات تولیدی خود، در سراسر جهان اجرا کرده بود، خیال جنرال موتورز را، از رقیب سرسخت و متفکری چون تویوتا راحت می‌کند.