درخواست اصلاح

انجیر

از دانشنامه ویکیدا

انجیر، انجیر خوراکی یا شال انجیر، با نام علمی: Ficus carica، یکی از گیاهان اولیه‌ای است که به صورت اهلی در آمده است و از 3000 سال قبل از میلاد در عهد باستان کاشته شده است. جنوب عربستان، ایران و سوریه منشاء اصلی انجیر خوراکی بوده است.

میوه‌های درخت انجیر بر روی شاخه که میوه‌های سبز انجیرهای کال و نرسیده بوده و میوه‌های بنفش انجیرهای رسیده و قابل مصرف می‌باشد.
میوه‌های درخت انجیر بر روی شاخه که میوه‌های سبز انجیرهای کال و نرسیده بوده و میوه‌های بنفش انجیرهای رسیده و قابل مصرف می‌باشد.
اطلاعات
طبع در طب سنتی: طبع انجیر گرم و تر است.
راسته: گل‌سرخ‌سانان
تیره: انجیران
زیر خانواده: F. subg. Ficus
گونه: F. carica
نام علمی: Ficus carica
نام های دیگر: انجیر خوراکی، شال انجیر


از نظر گیاهشناسی انجیر میوه مرکب است؛ یعنی مجموعه‌ای از میوه‌های کوچک خشک، در سطح داخلی یک نهنج آبدار گوشتی قرار گرفته است.

درخت انجیر دارای انواع فراوانی است که به تفاوت در نواحی مختلف کره زمین پراکندگی حاصل کرده‌ است. در بین آنها نمونه‌هایی به ارتفاع کم و انواعی به صورت درخت به چشم می‌خورد. درخت انجیر ساقه‌ای به ارتفاع ۳ تا ۱۰ متر و شاخه‌های منشعب و کم مقاومت دارد. برگ‌های آن پهن پنجه‌ای با بریدگی، دارای ۵ قسمت شبیه برگ مو (انگور) خشن به رنگ سبز و خاکستری است.

گل‌های آن بر ۲ نوع نر و ماده و واقع در جدار داخلی گل آذین[۱] گلابی شکل است. قسمت فوقانی محفظه گلابی شکل دارای سوراخ کوچکی است که گل‌های نر در مدخل آن و در زیر فلس‌های ریز جای دارد.

از نظر گیاهشناسی میوه انجیره میوه متعارف نیست بلکه یک نوع محفظه یا کیسه گیاهی است که گل‌های نر و ماده در درون آن واقع است و در موقع رسیدن میوه دنباله گل‌های ماده، کاسه گل و قسمت تحتانی آن، گوشتی ضخیم و خوردنی می‌شود.

طبع انجیر

طبع انجیر گرم و تر است.

بنابراین انجیر برای سرد مزاجان مناسب بوده و گرم مزاجان می‌بایست در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.  

خواص انجیر

  • مرطوب کننده و رفع خشکی پوست: انجیر در طب سنتی به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی شناخته می‌شود. انجیر حاوی مقادیر غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است که این اسیدها می‌توانند سبب رطوبت پوست شوند و مشکلاتی مانند خشکی پوست، ترکی خوردگی پوست و لب ها را رفع کنند.
  • سلامت و محافظت از قلب: یکی از خاصیت‌های انجیر برای قلب این است که سطح تری گلیسرید را در خون کاهش می‌دهد؛ ضمن اینکه انجیر حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا ۳، امگا ۶ و فنل‌ها می‌باشد که به پیشگیری و کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک شایانی می‌کنند.
  • روشن و سفید کردن پوست با انجیر: انجیر حاوی مقادیر غنی از ویتامین C است که این ویتامین می‌تواند سبب درخشان‌تر شدن  و روشن‌تر شدن پوست شود. برای سفید تر شدن پوست باید پوره انجیر را به همراه مقداری پودر جو دوسر، پودر زنجبیل خشک شده و ۴ قطره روغن ترنج مخلوط کنید و به صورت ماسک روی پوست صورت قرار دهید.
  • تقویت و استحکام استخوان‌ها: کلسیم یکی از مهم‌ترین مواد معدنی است که برای تقویت و استحکام استخوان‌ها نیاز است و علاوه بر تقویت استخوان‌ها از ابتلا به پوکی استخوان نیز پیشگیری می‌کند. انجیر حاوی مقادیر غنی از کلسیم است و به همین جهت برای سلامتی استخوان‌ها بسیار مفید است. علاوه بر ان، انجیر سرشار از فسفر است که جهت ترمیم استخوان‌های آسیب دیده مثمر ثمر است. فسفر برای ساخت استخوان‌های جدید بسیار مفید است و به رشد مجدد استخوان‌ها، پس از آسیب دیدگی، کمک شایانی می‌کند.

مضرات انجیر

  • ایجاد مشکل برای بیماران کبدی: انجیر فواید بسیار زیادی دارد ولی برای همه افراد این جمله صادق نیست و برای برخی افراد می‌تواند زیان‌هایی داشته باشد. بیمارانی که کبدهای ضعیفی دارند، باید انجیر را به همراه گردو مصرف کنند تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.

مصلحات انجیر

با توجه به طبع گرم انجیر، توصیه می‌شود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل سکنجبین، شربت ریواس، شربت بالنگ، انیسون، آویشن، بادام درختی و گردو می‌شود مصرف کنند تا طبع و مزاج انجیر اصلاح شود.

منابع

  1. <معرفی گل آذین و انواع آن> برداشت شده در 1402/02/11